Wat “zien” ik ? 225

Door Staf Knop

De hele wereld heeft zich de jongste jaren zodanig in nesten gewerkt, dat het mij niet zou verbazen mochten de drastische “verbeteraars” zoals Donald Trump in de Verenigde Staten en Marine Le Pen in Frankrijk uiteindelijk tot de algemene uitverkorenen van het volk gaan behoren. Trump zit nog maar honderd dagen in de presidentiële zetel en heeft al meer decreten getekend dan een vorige president tijdens zijn hele loopbaan. Dat zit ook te gebeuren met Marine Le Pen in Frankrijk waar de hoop op “verandering” al even groot is.

Met dezelfde hoop is het in Groot Brittannië tot de brexit gekomen en in Duitsland zijn ze Angela Merkel beu. Hoe dan ook, voorzie ik in de komende jaren grote wijzigingen gebeuren in de hele wereld. Hopelijk kan het allemaal zonder bloed te vergieten en komen de ondergrondse diensten tot een vergelijk. Ik kan het alleen maar herhalen: daar wordt over het lot van de wereld beslist. Dat Marine Le Pen niet dom is heeft ze nog maar eens bewezen tijdens haar toespraken vlak voor de verkiezing op 7 mei. Ze herhaalt niet alleen de grote wijzigingen die ze wil doorvoeren, maar ze wijst er in het bijzonder op dat de eenheidsmunt, de euro, zou blijven. Dat is een vernuftige stunt, want indien het Verenigd Europa tot nog toe iets nuttigs heeft uitgevonden, dan is het wel de eenheidsmunt. Het feit dat er niet zou aan geraakt worden, zou wel eens onvoorziene toestanden kunnen teweeg brengen. Er is nu al geen groot verschil meer in de peilingen tussen Le Pen en Macron.

De Franse actrice, Danielle Darrieux, is honderd jaar geworden. Al voor de Tweede Wereldoorlog was Danielle Darrieux voor Frankrijk wat Brigitte Bardot na de oorlog is geworden: de mooiste. Nu is ze honderd en het ziet er naar uit dat Brigitte Bardot dat ook zal worden. Als journalist heb ik Danielle Darrieux ooit één keer kunnen interviewen. Ik keek me de ogen uit de kop. Ze was toen nog jong en ik kon me geen mooier jonge vrouw voorstellen. Later zag ik al haar films.

Nooit eerder is de finalewedstrijd voor het wereldkampioenschap-snooker in Engeland, zo spannend geweest tussen Mark Selby, de nummer één van de wereld, en John Higgins, de nummer zes. Deze soort sport is werkelijk enig om volgen voor wie met de regels een beetje vertrouwd is. Ik volg dit al jaren en ken alle kampioenen. De winnaar van het wereldkampioenschap-snooker strijkt normaler wijze zo’n kleine 200.000 euro op, met de voordelen die er aan verbonden zijn. Steve Davis was zes keer wereldkampioen en Stephen Hendry zeven keer. Wat zeg je? Ik ben de enige Vlaamse auteur met dertig toneelstukken op mijn actief, waarvan er een tiental gespeeld zijn in Amsterdam, Parijs, Rome, Palermo, Napels, Milaan, Sydney en New York. Het hoogste bedrag dat ik ooit mocht ontvangen was een kleine 30.000 Belgische frank. Waarom ik dit verklap? Mijn leeftijd laat me toe te vertellen, wat anderen nooit zouden zeggen. Daarom is België zo’n pietluttig land, waar het goed leven is, maar waar ik ook nooit ondanks mijn palmares, een frank mocht opstrijken van overheidswege. Ik vind troost bij de snooker-kampioenen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s