Wat “zien” ik ? 223

Door Staf Knop

De Nasa heeft ons beelden getoond van de aarde hoe ze er ‘s nachts uitziet. Maar goed dat we naar een donkere bol keken met wat lichtjes, want de beelden tijdens de dag zouden er niet fraai uitzien. Veel rook zou ik denken nu Donald Trump met zijn bom van 10.000 kilo en waarvan er maar een stuk of tien zijn, heeft uitgepakt in Afghaniston op een nest van de IS en er 36 naar de eeuwige jachtvelden heeft gezonden. Dat moet ongeveer een bom van 500 kilo per kop zijn. Dat is een duur affaire. Gelukkig zouden er geen burgerlijke slachtoffers zijn, hoewel…hoe hou je die uit elkaar temeer omdat ze zich allemaal achter zo’n zwarte ringbaard verschuilen?

Ik heb altijd van Paul Newman gehouden. Dat besefte ik alweer toen ik onlangs die film zag“Message in a Bottle”, waarin Kevin Costner zijn zoon is. Het herinnerde me aan de ontmoeting die ik ooit had met Paul en ik als figurant mocht optreden in “Lady L”, een film van Peter Ustinov, met Paul Newman en Sofia Loren. Het gebeurde in 1964 in Monte Carlo, waar ik Ustinov verzocht om een reportage over de film. “Ik heb beter”, zei Peter, “Je krijgt een figurantenrolletje”. Die avond zat ik aan tafel met de cast en met Paul Newman naast mij. Het is een unieke ontmoeting geworden….met een man zoals ik er maar weinig heb leren kennen. Paul was niet alleen een acteur van wereldformaat, maar ook een sportieve kerel met een hart van goud en met een gevoel voor humor van hier tot ginder. Dat kon ik allemaal afleiden uit ons gesprek, waaruit ook zijn grote liefde bleek voor zijn echtgenote, Joanne Woodward met wie hij trouwde in 1958 en haar trouw zou blijven tot aan zijn dood op 83-jarige leeftijd. Missschien is het te wijten aan mijn leeftijd, maar met het ouder worden denk je af en toe terug aan bepaalde ontmoetingen…met mensen die indruk op je maakten. En zo heb ik er velen, ook van bij ons. Ik herinner me koning Leopold III, Vic De Ruyter, Albert Maertens, Gustaaf Nellens, Nand Buyl, Paul Van Morckhoven, Dries Waterschoot en Kurt van Eeghem, omwille van zijn grote liefde voor de kunst die ik met hem deel.

Mike Pence, de vice-president van de Verenigde Staten, laat er geen twijfel over bestaan: “Indien de Noord-Koreanen nog maar het minste pistonneke de ruimte inschieten, gaan we sterk reageren”. Dat is klare taal. Het ziet er echt naar uit alsof er in deze wereld nog maar alleen gedacht wordt aan oorlog. Daar waar dat nog niet het geval is, komen zelfs de bestaande regeringen niet meer overeen. Zoals bij ons, in dat landje van een voorschoot groot. Zijn er nog wel Belgen? Misschien wel, maar ze zijn ver te zoeken…of ze hebben een dubbele nationaliteit. Hier wordt zelfs geoordeeld hoe een ander land er moet uitzien. Een gezonddenkend mens kan niet meer volgen. Ooit was er de slogan: “Wees lief voor elkaar.” Waarmee is deze wereld nu bezig?

Onze Limburgse snooker-kampioen, Luca Brecel, heeft het niet kunnen waarmaken tijdens het wereldkampioenschap te Sheffield, waar hij het moest opnemen tegen Marco Fu, de kampioen uit Hong Kong. Brecel was nochtans sterk van wal gestoken tot op 7-2, maar tijdens een volgend treffen bleek Marco Fu plots wakker geworden. Snooker is een mooie sport waarbij veel strategie komt kijken. Er naar kijken brengt ontspanning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s