Wat “zien” ik ? 222

Door Staf Knop                                                   

Ed Sheeran is zijn naam. Ik had nooit eerder van die naam iets vernomen, tot hij in het Antwerpse sportpaleis kwam optreden en er al de dag ervoor door jongeren werd gekampeerd en de zaal totaal was uitverkocht. Prins Laurent was er ook bij en ik wil niet weten wat hij erover dacht, maar na een paar uitreksels van de show op het TV-scherm moet ik bekennen niet meer mee te zijn, want het gezeik van die kerel vond ik maar niks en bovendien geloof ik niet dat hij echt op een gitaar kan spelen. Het zal wel een ziekte zijn van mij. Als journalist was ik beroepscriticus en ik ben dat altijd gebleven. De objectiviteit ben ik altijd blijven respecteren, maar de ontwikkeling in de muziek en de literatuur heeft tegenwoordig vormen aangenomen die niet meer met kwaliteit overeenstemmen. Zo las ik een paar dagen geleden dat het zo geroemde boek van Lize Spit, nu voor alle prijzen wordt voorgedragen. Het weze haar gegund, maar bij haar boek ben ik in slaap gevallen.    

Indien ik al gedurende mijn hele lange leven de pest had aan langdurige beslissingen en wachttijden, blijkt Donald Trump uiteindelijk dezelfde gedragslijn te voeren. Dat heeft hij  nu bewezen met de Veiligheidsraad niet af te wachten en president Assad van Syrië lik op stuk te geven met een serieuze raketaanval. Dit is een ernstige verwittiging, ook al vraagt Trump nu aan de westerse bondgenoten om zijn voorbeeld te volgen. Poetin, die Assad al altijd heeft gesteund, kan alleen maar toekijken. Kan dit de verstandhouding tussen Trump en Poetin schaden. Ongetwijfeld maar meer ook niet. Beiden moeten nu blijk geven van gezond verstand en Assad geven wat hij blijkbaar verdient. En dat kan geen cadeautje zijn. Dat heeft Trump nu alleszins duidelijk gemaakt.

Ofschoon hij een mooie koers heeft gereden, heeft Tom Boonen het niet kunnen waarmaken met Parijs-Roubaix. Hij kan zijn afscheid met fierheid vieren. Maar wie heeft die jongen wijsgemaakt dat hij zich kaal moest laten scheren en dan ook nog een zwarte ringbaard moest laten groeien, terwijl hij vroeger met zijn haar zo’n knap kereltje was?  Anderzijds heeft Greg Van Avermaet nog eens bewezen dat hij een groot kampioen is en heeft hij de kassei mogen in ontvangst nemen. Het is een mooie wedstrijd geworden zonder al te slechte valpartijen. Van Avermaet kan nu al uitkijken naar de volgende Parijs-Roubaix. 

Het kan verrassend lijken maar omwille van mijn leeftijd wordt me dikwijls gevraagd of de wereld dan vroeger zoveel beter was. De vraag stellen bewijst al dat er met de wereld van vandaag iets schort. Hoe dan ook geloof ik stellig dat de mensen tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw zich veel gelukkiger voelden. Er was ook minder armoede en wat vooral opvallend is: het woordje “stress” stond in geen enkel woordenboek en was door niemand gekend. De technologie heeft zich zodanig ontwikkeld en ofschoon er ook veel voordelen mee verbonden zijn, moet ze ons uiteindelijk volledig naar de ondergang van deze beschaving leiden. En ik heb die uitslag niet uitgevonden.         

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s