Wat “zien” ik ? 221

Door Staf Knop

Het kan wat verrassend klinken, maar het kunstschaatsen heeft me altijd kunnen bekoren. Maar wat ik daar zag op Eurosport grenst aan het onvoorstelbare. Het koppeltje, Alexandra Stepanek en Yvan Buvin, dansten er de pannen van het dak. Ik viel er zo in en weet niet welk land ze vertegewoordigden noch waar de wedstrijd plaats had. In het verleden zag ik echter al veel kampioenenkoppels maar nooit zoals dit bewuste koppel. Het is ook een feit dat het kunstschaatsen de jongste jaren evolueerde naar grotere acrobatische vormen. Ook de begeleidende muziek speelt een belangrijke rol. Het blijft een genot om deze bijzondere kunst te volgen.

Terwijl de zon zeer kwistig tekeer ging en haar stralen liet uitgroeien tot een unieke lentedag, werd het vorige zondag het “Feest van Vlaanderen” naar aanleiding van “De Ronde”, waarvan de start deze keer plaats had te Antwerpen. Burgemeester, Bart De Wever, glunderde tussen de vele duizenden aanhangers van een sportgebeurtenis, die tekenend is voor Vlaanderen. Hier houdt men van “het veloke”, dat was duidelijk. En terecht. Op die dag staat België niet op de 17de plaats op de lijst van de gelukkigste mensen, maar op de eerste. De hele dag door was het feest. En dat doet goed. Temeer omdat een Belg met name Philippe Gilbert de strijd heeft gewonnen, maar ook een bravoure-stukje op zijn naam heeft geschreven. Vijftig kilometer alleen op kop. Ik heb het er nog niet veel weten doen. En bovendien werd Van Avermaete tweede. Het feest voor Vlaanderen is geslaagd. Een moment om even de misere in Europa te vergeten.

Na de aanslag in de metro van Sint-Petersburg heeft Donald Trump naar Poetin gebeld en hebben ze samen besloten om het terrorrisme te bestrijden. Alleen blijkt dat het terrorrisme voor de ene niet hetzelfde is als voor de andere. Weinige dagen later is er in Syrië het bombardement waarbij honderden slachtoffers vallen en werd vastgesteld dat er met gifgas werd gebombardeerd. Een oorlogsmisdaad. Onmiddellijk verenigde de Verenigde Naties zich te New York om de schuldige te zoeken, terwijl nagenoeg iedereen met de vinger wijst naar Assad, de president van Syrië. Behalve de Russen, want zij staan achter Assad. Anderzijds steunen de Amerikanen de rebellen in deze Syrische oorlog, die nu iedereen allang de keel uithangt, zelfs de vechters. Wat is dat voor een wereld waarin veel meer de kat uit de boom wordt gekeken, dan er gehandeld wordt.

De afgelopen week werd Lieven Vangils voor “zijn gasten” vervangen door Bart Peeters, een kerel die ik al jaren volg en die ik bewonder omwille van zijn veelzijdigheid. En dat bewees hij ook nu weer. Tijdens een gesprek met Michael Vos, een Vlaams journalist die in New York woont, hadden ze het over het beleid van Donald Trump en bleek duidelijk dat Bart geen domme vragen stelde. Misschien zou het zelfs nuttig zijn om hem nog meer met dergelijke taak te belasten.

Om in Knokke te wonen moet men alvast over een universiteitsdiploma beschikken, zo niet geraakt men niet wijs uit het parkeerplan dat uitsluitend op geldklopperij berust. Om te geloven dat er op elke hoek van de straat een parkeerwachter staat, die komt kijken zodra je je wagen ergens neerpoot. Dat is niet zo eenvoudig want zelfs wanneer er op de voorruit van je wagen een inwonerskaart prijkt, waarvoor je dertig euro betaalde en die je het recht geeft om gratis gedurende een jaar te parkeren, moet je nog weten in welke straat je dat mag en op welke dag. Tijdens de vakantiedagen mag het al helemaal niet. Dan zijn er de plekken waar een parkeerboete twintig euro bedraagt, terwijl het op een andere plek vijftig euro is. Tenslotte zijn er de straten waar je aan de ene kant gratis met je inwonerskaart mag staan en aan de andere kant van de straat op de bon komt. Nee geloof mij, in Knokke wonen geeft je niet de zekerheid om honderd te worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s