Wat “zien” ik? 216

Door Staf Knop

De Duitsers die vandaag de dag nog steeds niet kunnen geloven dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in Berlijn Sovjet-spionnen werkten, zonder dat hun Gestapo dat zou geweten hebben (en ik weet waarover ik spreek), konden dezer dagen in hun kranten lezen dat de toen zeer geliefde actrice-danseres, Marika Rôkk, al van bij het begin van de oorlog spioneerde voor de Sovjets. Dat werd nu pas bekend gemaakt. Marika Rökk was niet de eerste de beste, maar was zelfs bevriend met Adolf Hitler die haar zo graag vergeleek met Ginger Rogers en Rita Haywordt. Ergens in de jaren zeventig slaagde ik er in Marika Rökk te strikken voor een show in “Casino Knokke”. Ik noemde het “Ein abend in Mei”, naar één van haar bekendste schlagers. Toen ze verscheen vertelde ze mij niet te kunnen dansen wegens buikloop maar dat ze wel “Ein abend in Mei” zou zingen. Ik zei “dat ik haar niet gevraagd had om “Ein abend Mei” te zingen, maar wèl om “Ein abend in Mei” te dansen. Onmiddellijk vroeg ik de mensen in de keuken om een pak rijst te koken, waarvan ik haar het water zou laten uitzuipen. En ze deed het. Die avond danste Marika Rökk de pannen van het dak in Knokke.

Tijdens een persconferentie heeft Donald Trump, president van de Verenigde Staten, gezegd dat het land wat achterop is geraakt wat het aantal kernwapens betreft en dat hij dat wil herstellen. Hij vindt “dat zolang andere landen over kernwapens beschikken, het zijn bedoeling is om de States aan de top te plaatsen”. En wie het mij vraagt, ik vind dat een gegrond idee. De Verenigde Staten is altijd het machtigste land geweest en ik vind dat het zo mag blijven. Anderzijds doet Mexico zijn beklag omdat de 21 miljoen illegalen die in de States leven, nu zullen uitgewezen worden zonder dat er vooraf met Mexico werd onderhandeld. Trump heeft daar geen oren naar. Het is ook zo dat Mexico nooit heeft onderhandeld met de miljoenen uitwijkelingen. Dat ze nu de rekening worden voorgelegd is maar normaal. Trump wil nu eenmaal zijn land zuiveren van alle kwaad. Ik weet niet of hij een goede president zal worden, maar totnogtoe begrijp ik hem wel. De komedie van alle politici in de wereld en die gezapig hun maandelijks dikke loon opstrijken, moest nu maar eens gedaan zijn.

Anderzijds wordt het almaar moeilijker om Donald Trump nog te volgen. Voor de jaarlijkse  bijeenkomst van de Witte Huis-correspondenten stuurt hij zijn kat, tertwijl hij gaat eten met brexit-verdediger, Nigel Farage. Dat is doodgewoon “ketjesspel”. En als president van het machtigste land ter wereld is dat niet geoorloofd. In Brussel noemen ze dat “trukken van de fuur”.

Het is dan toch niet “La La Land” geworden op de uitreiking van de Oscars in Hollywood, maar wèl “Moonlight” van Barry Jenkins. Faye Dunnaway en Warren Beatty die het briefje moesten aflezen voor de beste film, riepen “La La Land” uit, maar hadden het verkeerde briefje gekregen. Zo zie je maar, beroemdheden zijn ook maar mensen. De hoofdvertolkster van “La La Land” Emma Stone kreeg wel de Oscar voor beste actrice. Maar dàt waarop de hele filmwereld zat te wachten, een serieuze aanval op Donald Trump, kwam er niet. Tenzij wat cliché-achtige uitroepen over de verwijten van Meryl Streep en Robert De Niro. Kortom, deze Oscar-uitreiking zal niet de geschiedenis ingaan als de meest ophefmakende, maar wel om de historische blunder van Bonny en Clyde. Ook…vind ik niet dat er in het geheel een film werd bekroond omwille van zijn filmische waarde, of een film die de wereld beter maakt. Films over het rassenprobleem of over de homoseksualiteit zijn zo afgezaagd als de friet en de mosselen. Het begon al in 1912 met “De Hut van Oom Tom”, waarin de slavernij op de korrel werd genomen, later in 1927 kwam het rassenprobleem duidelijk aan de beurt in “Show Boat”, de bekende musical en hoogstwaarschijnlijk ook de beste ooit. De homoseksualiteit kwam weinig later, gevolg door de pedofilie en nog meer seksuele afwijkingen zoals het incest. Het zijn thema’s van alle tijden, die nooit zullen opgelost worden. In films kunnen ze alleen onder ogen gebracht worden van de toeschouwer, maar die mij geen bal interesseren. Het ontstaan van internet heeft het overigens allemaal nog erger gemaakt. Ik heb de tijd meegemaakt waarop die woorden zelfs niet in de Van Dale stonden of bijna niet. We moeten aan het probleem niet voorbijgaan, maar een Oscar…kom, jongens…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s