Wat “zien” ik ? 215

Door Staf Knop

Dat de Noordpool aan het smelten is weten we nu al. Maar dat ze nu een ijsmachine hebben uitgevonden om het gesmolten ijs weer hard te maken, is een nieuwigheid. Waar gaat het eindigen? Hoe dan ook, het zou mij niet verbazen moesten ze vroeg of laat iets uitvinden om een oud mens weer jong te maken, of een dode weer tot leven te brengen. Stelt zich de vraag of we dat wel willen. Wie de gezegende leeftijd bereikt van de negentig is naar mijn eigen ervaring daar niet zo tuk op. Op die leeftijd blikt men achteruit en ofschoon men ziet dat je verleden niet zo verwerpelijk is, beseft men ook dat een herhaling niet meer mogelijk is. Opnieuw jong worden is één, maar ook de toenmalige levenswijze inroepen, zonder televisie, zonder GSM en zonder internet, is niet meer mogelijk. Temeer, dat ook al deze nieuwigheden de samenleving naar de verdoemenis zullen helpen. Laten we dus naar de vernieuwde Noordpool kijken en zich tevreden achten met het leven zoals het is.

Indien Europa nog steeds niet goed weet welke richting uitgaan met Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten, heeft Mike Pence, zijn vicepresident, tijdens een vergadering te Munchen van de NAVO plechtig verklaard dat de States hun steun aan de NAVO verder blijven uitvoeren. Ze verwachten wel een hogere bijdrage van de lidstaten, waarop Angela Merkel dat ook beloofde. Ondertussen blijft Donald Trump vuur spuwen ten overstaan van de media. Hij beweert vooral dat niet hij het slachtoffer is van de weinig eerlijke pers, maar het Amerikaanse volk. In hoeverre hij gelijk heeft durft niemand te zeggen. Ik weet het ook niet, maar toen hij zijn eed aflegde en CNN de beelden toonde van de aanwezige menigte, meende ik wel op te merken dat het beelden waren toen nagenoeg de helft van de aanwezigen het pand al hadden verlaten. Daarmee wil gezegd zijn dat ik nog altijd blijf uitkijken naar concrete resultaten van Trumps regering.

De Vlaamse acteur, Matthias Schoenaerts, wordt in de internationale pers voorgedragen voor de nieuwe James Bond. Mij zou het niet verbazen indien zijn vader, Julien, zich in zijn graf een paar keren zou omdraaien van fierheid. Julien was een kameraad voor mij en ik stel mij in zijn plaats. Alleen al het bericht zou Vlaanderen met trots moeten vervullen. Tal van Vlaamse acteurs en actrices hebben al een job gevonden in het buitenland. Maar de rol van James Bond is geen rol maar een stichting. Mocht de Matthias die rol ook werkelijk in de wacht slepen, is Vlaanderen hem een standbeeld schuldig.

Wanneer je denkt dat de media alleen maar leugens de wereld instuurt, dan neem je daar best niks van over in je toespraken of in je geschriften. Dat heeft Donald Trump toch gedaan tijdens zijn jongste persconferentie, toen hij verwees naar een aanslag in Zweden, een bericht dat hij had overgenomen van Fox News. Die bewuste aanslag in Zweden was er niet geweest, maar het heeft Trump wel de das om gedaan. Niet alleen heeft Zweden hem om uitleg gevraagd, maar in de hele wereld werd hij belachelijk gemaakt. Uiteindelijk begint men zich af te vragen of Donald Trump zich wel volledig bewust is van zijn presidentschap. Met sommige uitspraken en beloften kan je wel origineel overkomen, maar er zijn grenzen. En méér dan één keer mag je die niet overschrijden, ook al is de beschaving niet meer wat ze is geweest. Mogelijk hebben de Amerikanen hem “cool” gevonden toen ze hem verkozen hebben, maar nu is het van ‘Fuck You”. En zo is de wereld vandaag.

Koning Filip heeft een bezoek gebracht aan het parlement, waarbij de leidende figuren van het N-VA en het Vlaams Belang niet aanwezig waren. Daarmee bewijzen ze geen respect te hebben voor het koninkrijk waarin ze leven en werken. Wat de N-VA betreft hadden ze dan volledig kleur moeten bekennen en ook hun parlementsleden weg houden. Dat hebben ze niet gedaan en Jan Peumans leek zelfs opgetogen met het bezoek van koning Filip. Alles bij elkaar moeten we eens temeer vaststellen in welk verdeeld land we leven. Dit landje heeft inderdaad betere tijden gekend, maar zeker geen betere koning. Filip verdient dergelijke houding niet en koningin Mathilde nog minder. België is altijd een koninkrijk geweest en wie dat niet verdraagt gaat beter weg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s