Wat “zien” ik ? 212

Door Staf Knop

Michail Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet Unie, vindt dat de wereld wel lijkt af te stevenen op oorlog. Hij ziet geen goed in de militarisering van de politiek. Dat Gorbatsjov nooit een idioot is geweest en dat nog steeds niet is, zal geen enkele wereldobservator ontkennen. Toch wil het mij voorkomen alsof hij met de realiteit een loopje neemt en “de militarisering van de politiek” verkeerd inschat. Oorlog werd nooit ontketend door militairen. Bovendien zou een oorlog vandaag niet meer hetzelfde zijn als ten tijde van de nazi’s. Het was een open strijd met de geallieerde landen. Van die “openheid” kan er nu geen sprake zijn. Anderzijds is er aan de “Koude Oorlog” nooit een einde gekomen en zijn het nu de Geheime Diensten die het tegen elkaar opnemen. Het is een “Ondergrondse Oorlog” geworden en dat zou ook Gorbatsjov moeten weten.

Theresa May, de Britse premier, is op bezoek geweest bij Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten. Geen mens die er van opkijkt want wie er ook aan het hoofd zou staan van de States, de Britten kunnen niet zonder Amerika. Het omgekeerde is ook waar en daarom is de slogan van Trump “Amerika Eerst” met een korreltje zout te nemen. Anderzijds moet Lady May nog steeds bewijzen dat ze aan de rechte touwtjes trekt. Dat lijkt niet het geval met Donald Trump te waarschuwen voor Poetin, de kop van Rusland. Waarschuwen waarvoor? En dat terwijl Trump goede maatjes wil spelen met Poetin. Het begint er sterk naar uit te zien alsof de huidige wereldleiders niet goed weten wat ze aan elkaar hebben. Onderussen hebben de Chinezen zich op de kaart gezet. De toekomst kan nog voor grote verrassingen zorgen.

Dat sommige beslissingen van Trump niet in goede aarde vallen bij iedereen is doodnormaal. Dat hij op korte tijd na zijn eedaflegging al enkele van zijn beloften heeft waargemaakt is onverwacht. Men kan hem van alles verwijten, maar een man die er geen gras laat over groeien zouden ze ook in Europa kunnen gebruiken. Het is nu eenmaal zo dat de avonturen met Syrië en de  vluchtelingenstroom de wereld een ander gezicht hebben gegeven. Men kan er zich bij neerleggen, maar dat is niet het geval met Trump. Wat te verwachten was met Trump staat er aan te komen. Niets zal nog hetzelfde zijn. En de wereld kijjkt toe naar wat hij nog allemaal uit zijn mouw zal schudden. Ik kijk mee.

Wat dichter bij ons werd het wereldkampioenschap veldrijden gereden, zowel voor vrouwen als voor mannen. Met Sven Nys heeft die sport grote belangstelling opgewekt en ik heb zowel naar de vrouwen gekeken als naar de mannen En zoals verwacht zou de Nederlandse Marianne Vos tot topfavoriete uitgeroepen worden. Ze werd echter in de luren gelegd door de Vlaamse Sanne Cant, een meisje dat ik al enkele tijd als een waardige kampioene beschouwde. Toen ze de Europese trui aantrok vloeiden de tranen. Ik deelde haar vreugde, zo jong en zo sterk. Bij de mannen zorgden Wout Van Aert en Mathieu Vander Poel voor een titanenstrijd, die uiteindelijk gewonnen werd door de Belgische kampioen, Wout Van Aert. Wat die jongen daar heeft uitgehaald in een parcours als een modderpoel was onvoorstelbaar. Veldrijden is een zware sport. Van Aert verdiende zijn wereldtitel voor 2017.

In het Verenigd Koninkrijk hebben een miljoen mensen een protest ondertekend tegen de komst van Donald Trump en het dineetje dat is gepland met koningin Elizabeth. Ik wist niet dat er zoveel idioten woonden in Engeland. Blijkbaar “staat het goed” om tegen de maatregel van Trump te zijn om de grenzen te sluiten voor inwijkelingen uit sommige Oosterse landen. Hiermee heeft Trump een storm in een glas water veroorzaakt. En bovendien…de Westerse wereld leeft al jaren in de miserie omwille van die vluchtelingenstroom van Oost naar West. Wie zou daar ooit een einde aan stellen.? Het Democratisch denken en handelen is mooi. Genoeg is echter genoeg en Trump wil er een einde aan stellen. Of hij daar zal in slagen is een ander paar mouwen, want Europa werd ondertussen nagenoeg “bezet” door mensen die er “de vrijheid” komen zoeken. Het ene zoals het andere lijkt geen oplossing te zullen brengen om de wereld opnieuw tot een “verstandelijke bedoening” te herscheppen. Moeder waarom leven wij, is opnieuw van kracht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s