Wat “zien” ik ? 211

Door Staf Knop

Hij zit er. Donald Trump heeft de eed afgelegd als president van de Verenigde Staten. Veel volk en veel vroegere presidenten. En zoals in het verleden is het een indrukwekkende plechtigheid geworden. De Obama’s hebben het sportief opgenomen, evenals de Clintons. Nochtans was Trump niet mals in zijn openingsspeech na de overdracht van de macht. Nergens klonk er een woord van excuus ofschoon hij alle verwijten herhaalde uit zijn vorige toespraken. “Amerika weer groot maken “ bleef de leus. Dat heeft hij gezworen met de hand op de bijbel, die ook dienst had gedaan voor Abraham Lincoln. De toen gekoesterde hoop is nu ook dezelfde. Donald Trump oogstte veel applaus van de menigte in Washington. Er was iets minder volk dan voor Barack Obama acht jaar geleden, maar…Washington is een zwarte stad met goedgezindheid voor Obama. Al bij al blijven de verwachtingen uiterst groot. En nog dit: de Democraten zijn weggebleven bij de eedaflegging van Trump. Is dat Democratie? Dat er tenslotte zoveel vrouwen protesteren tegen Trump alleen omdat hij wat schunnige uitspraken heeft gedaan, die elke Amerikaan hem zou nazeggen met zijn armen op de toog in een of andere bar, getuigt alleen van grote naïeviteit . Dat vele anderen, zogenaamde intelligente koppen stijl Robert De Niro, Trump geen tijd geven om wat dan ook te bewijzen, is op dit ogenblik niet goed te praten. Het komt een beetje neer op “geef hem het voorrecht van de twijfel”, maar dat is blijkbaar niet aan de orde. Het zou leuk zijn mochten ze zich vergissen.

Op een van die kleinere zenders trof ik een interview aan met Michael Parkinson, de man die ik als een groot voorbeeld beschouwde en die destijds op de BBC honderden beroemdheden heeft ontvangen. Niemand heeft hem daar ooit in overtroffen en nu vertelde hij daarover alsof het gisteren was en met grote kennis van het verleden. Het zou normaal in de lijn moeten liggen van wat Lieven Van Gils doet op Een. Er is echter geen vergelijking met de onbenullige personages (met soms een uitzondering) die er voortdurend aan bod komen en die eigenlijk niets te vertellen hebben.

Op 26 februari worden de Oscars uitgereikt in Hollywood en het is nu bijna zeker dat de muzikale film “La La Land” er met een pak zal bekroond worden. “La La Land” is een film van Damien Chazelles met Ryan Gosling en Emma Stone. De ene is in de film een jazz-pianist en de andere een aspirant-actrice, die samen de pannen van het dak dansen. Het zou de beste muzikale film aller tijden zijn. Te oordelen naar de enkele uittreksels die ik van de film zag, durf ik dat te betwijfelen. Ofschoon “Singin’ in the Rain” (1952) van Gene Kelly en Stanley Donen, nooit met een Oscar werd bekroond, werd die tot op heden nooit overtroffen en zal hij dat nu ook niet zijn. Het verschil tussen beide prenten en hoewel “La La Land” ongetwijfeld een uitstekende musical-film is, is opmerkelijk. Om te beginnen zijn er de dansnummers van Gene Kelly en Cyd Charisse, die aan elke vergelijking weerstaan. Anderzijds is de inhoud van beide prenten al even verschillend en hangt men in “Singin’ in the Rain” een beeld op van de overschakeling van de stomme naar de spreekfilm, die van enorme betekenis was in de geschiedenis van de filmkunst. Toch kijk ik uit naar “La La Land”.

Met slechts één pennentrek heeft Donald Trump een einde gesteld aan een internationaal handelsverdrag, waarover tien jaar lang werd gedebatteerd. Met de afschaffing ervan heeft Trump zich de woede op de nek gehaald van alle andere ondertekenaars. Het houdt o.m. in dat elke invoerder een verhoogde belasting zal betalen, waarmee Trump zijn slogan “Amerika eerst” hard maakt. België is daar eveneens het slachtoffer van. De Amerikanen zelf kunnen er niet kwaad om zijn en indien Trump al zijn beloften op deze manier (Obamacare kwam al aan de beurt) waar maakt zou het wel eens kunnen dat alle eerdere  protestmarsen zinloos waren. Hoewel…een Belgische pint zal in de States wat meer gaan kosten. Trump gaf ook nog zijn goedkeuring voor de bouw van twee pijpleidingen dwars door de reservaten van de Indianen. Hij stelde ook als voorwaarde dat de pijpen in Amerika zouden geproduceerd worden, waarmee hij alles samen 26.000 jobs creëerde. En ik weet nu al welk volk daarmee gelukkig zal zijn. Mocht hij er in slagen om de Amerikanen op die manier aan zijn kant te krijgen zouden alle andere wereldleiders wel eens raar kunnen opkijken. Ik kijk vooral uit hoe Trump het zal aan boord leggen om IS uit te schakelen, ook een van zijn beloftes. Terwijl er alweer een nieuw bestand voor Syrië is getekend tussen Russen, Turken en Iran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s