Wat “zien” ik ? 210

Door Staf Knop

Slechts een dag na de vaste indiensttreding van Donald Trump als president van de Verenigde Staten gaan er plots stemmen op over de ondergrondse strijd van de Amerikaanse en Russische geheime diensten en zou de Koude Oorlog nooit hebben opgehouden. Ik ga er waarachtig bij geloven dat ik over een kristallen bol beschik, want daar heb ik hier al herhaaldelijk op gewezen. Ik heb het gevoel alsof Trump en Poetin zeer goed weten waarmee ze bezig zijn. Dat zal ook nodig zijn in een nabije toekomst. Het zal echter niet afhangen van wat ze in de uitstalkast zullen aanbieden, maar wèl van wat ze onder de toonbank zullen verkopen.

Ondertussen heeft Barack Obama, uittredend president, zijn afscheidsspeech gehouden en heeft hij alles uit de kast gehaald om zichzelf en zijn echtgenote met bloemen te overstelpen. Dat is zijn goed recht want hij is de eerste zwarte president en deed geen kwaad. Hij was de president “die maar even passeerde”. Dat zal men van Donald Trump nooit kunnen zeggen, omdat hij nog voor zijn vaste benoeming uitspraken en beloften deed die de wereld hebben doen opkijken. Zelfs al zou hij daarvan maar de helft realiseren, zou hij zich van een plaats verzekeren in de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens zijn persconferentie heeft hij er geen twijfels over laten bestaan, de muur op de Mexicaanse grens zou er komen en de Obamacare moet weg. Verder heeft hij CNN terechtgewezen en sprak hij de hoop uit om samen met Poetin te kijken hoe ze IS kunnen uitschakelen. Hoe dan ook gaat de wereld met Donald Trump er alweer anders uitzien.

Dat de film in Vlaanderen een povere bedoening is moet blijken uit het aantal bezoekers voor de films die in 2016 hun première beleefden. Daarin staat “De Premier” van Erik Van Looy op kop, met 400.000 bezoekers. “De Buurtpolitie” staat er als tweede met 150.000 bezoekers. “Achter de Wolken” staat er met 135.000 en “Helden van de Zee” met 105.000. Alle andere films bleven onder de 100.000 en “Uitschot-Crimi Clowns” zelfs met nog geen 5.000. Voor 2017 wordt er vooral uitgekeken naar “Het Tweede Gelaat” van Jan Verheyen. Misschien worden er teveel Vlaamse films gemaakt, maar ik geloof vooral dat er teveel slechte Vlaamse films worden gemaakt. Vriendjespolitiek is daarbij schering en inslag, maar dat is geen garantie voor een goede film. Anderzijds heb ik op de bewuste lijst geen enkele komedie aangetroffen die naam waardig. Een “Pretty Women” moet we in Vlaanderen duidelijk niet verwachten. Met “De Premier” werd klaarblijkelijk het goede thema getroffen, ofschoon ik “Loft” voor tweede keer heb bekeken en het een zeurige en slecht opgebouwde film heb gevonden. Het hangt dus wel af van het scenario. Hopelijk doen de Vlaamse producenten een betere keuze in 2017.

Dat Donald Trump zou reageren op de uitspraak van Merryl Streep tijdens de uitreiking van de Globes Awards, lag in de verwachtingen. En ook de manier waarop. Trump noemt haar “een overschatte actrice” en al onmiddellijk springt Robert De Niro op de kar van Streep. Dat Merryl Streep een “overschatte” actrice zou zijn is flauwe kul. Ze heeft tenslotte drie Oscars op haar palmares. Trump is echter iemand met het hart op de tong heeft en zou zich beter beheersen, ofschoon zijn uitspraken met een korreltje zout moeten genomen worden. Voor een president van het machtigste land ter wereld is dat echter een brug te ver. Hij herinnert mij veeleer aan die kereltjes op school die altijd het hoge woord voeren. En tenslotte is die hele heisa een maat voor niks.

De 19-jarige Brugse schone, Romanie Schotte, is tijdens een gala-show te Adinkerke verkozen tot Miss België 2017. Delphine Devos uit Deerlijk werd haar eerste eredame. Ze werden verkozen uit dertig aantredende nymfen, de ene al mooier dan de andere en komende uit alle gewesten van het land. Het werd een tweetalig spektakel dat ik met genoegen heb bekeken. Dergelijke samenwerking tussen zenders moest al eens meer gebeuren. Die missenverkiezing heeft alleszins tot nut om de betrokken uitverkorenen op het spoor te zetten van een lucratieve carrière. Dat is in het verleden al dikwijls het geval geweest en niemand zal het betreuren. De show op zich bewijst ook dat voor deze samenwerking onze twee landstalen geen struikelblok hoeft  te zijn. Integendeel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s