Wat “zien” ik? 209

Door Staf Knop

Mensen, ik heb een nieuwe huishoudster en het moet een afstammelinge zijn van Mary Poppins. Ze is perfect. Ik weet uiteraard wel dat het geen mens interesseert, maar wie een bepaalde leeftijd bereikt en niet meer in staat is om alle klusjes in huis zelf op te knappen, heeft de keuze: ofwel is het een rusthuis, ofwel een huishoudster. En gelukkig ben ik op een parel gevallen, want enkele dagen later stuurde “Thuiszorg” me nog een jonge vrouw die uitsluitend Engels sprak. Nu wil ik niet moeilijk doen, maar we leven in Vlaanderen en ik heb sowieso al de pest aan al dat Engels gedoe in mijn moedertaal. Ik zal dan wel niet “cool” zijn en zal niemand verwijten met “fuck you”, maar een huishoudster die geen Nederlands spreekt is niks voor mij.

Met genoegen heb ik mogen vaststellen dat het “Journaal” bij VRT er in het nieuwe jaar grondig is op vooruit gegaan. Dat viel vooral op bij de uitzending om 18 u., die inhoudelijk zeer ruim werd opgevat met aandacht voor het wereldnieuws. Ook het “Journaal” van 19 u. voldeed totaal aan de verwachtingen, wat niet altijd zo evident was bij de VRT. Het feit van verbeterde nieuwsuitzendingen bij de nationale omroep is bemoedigend en laat het beste verhopen voor de toekomst.

Als trouwe lezer van “De Rolkrant” van De Redactie heb ik me al dikwijls afgevraagd waarom er langs deze weg niet meer aandacht wordt besteed aan de cultuur. Nu krijgt men evenveel berichten te lezen over de sport dan over het gewone nieuws. Het moet toch mogelijk zijn om bijvoorbeeld het programma te vermelden van elke gesubsidieerde schouwburg of gezelschap. Nu weet men in het binnenland nooit wat er in Brussel, Antwerpen of Gent op het programma staat, terwijl de activiteit in deze bewuste theaters niet te onderschatten is. Naar mijn bescheiden mening is hier een tussenkomst van de minister van Cultuur dringend gewenst.

Dat Donald Trump al onmiddellijk na zijn vaste benoeming als president van de Verenigde Staten (20 jan.) de banden met Groot Brittannië zou aanhalen was voorspelbaar. Er zou een ontmoeting plaats hebben met Theresa May, de Britse premier. De Verenigde Staten en Groot Brittannië zijn altijd bondgenoten geweest en kunnen elkaar niet missen. Daarvan is Trump zich zeer goed bewust. Bovendien is het voor hem een voet in Europa, ondanks de Brexit. In de ogen van Trump is dat laatste een flauwe grap, want zonder Groot Brittannië is er geen Europa en omgekeerd ook niet.

In eigen land pleit Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, voor meer jeugdbescherming. In de “OCAD-lijst” waarop zo’n 350 “Foreign Terror Fighters” prijken, kan men alleen maar het falen afleiden van de veiligheidsdiensten en meer bepaald in de Brusselse rand. Bonte had het ook al over de wereldvreemdheid van de rechters. Dat hij overschot van gelijk heeft zal niemand betwijfelen. Het probleem is echter niet nieuw en is vooral een gevolg van de overbevolking in en om Brussel, waar meer dan honderd verschillende talen worden gesproken. Velen begroeten daarin de multicultuur, terwijl het mengen van culturen alleen maar het ondermijnen van de beschaving als gevolg had.

Hoewel ik geen vaste kijker ben van sportwedstrijden heb ik toch met plezier het Belgisch kampioenschap veldrijden gevolgd, waar Wout Van Aert een ware demonstratie heeft gegeven. Het is ook een feit dat het veldrijden uiterst populair is geworden met Sven Nys. Als kampioen heeft hij met Wout Van Aert een waardig opvolger gevonden. De overwinning van Wout was indrukwekkend. Nu zegt hij “altijd te hebben gedroomd van de Ronde en van Parijs Roubaix.” Het zal wel zijn. Ofschoon hij daar met andere kleppers zou moeten afrekenen. Wout Van Aert is echter een kereltje om in de gaten te houden. Misschien is hij in staat tot onwaarschijnlijke daden.

Dat Merryl Streep het aandurft om tijdens een feestgelegenheid Donald Trump zwaar aan te vallen, valt me geweldig tegen van een actrice van haar formaat. Dat ze hem precies verwijt een gehandicapte te hebben nagebootst, terwijl ze weet op welke wijze die bewuste gehandicapte Trump had zwartgemaakt. Trump kennende lag het volledig in zijn lijn en zou hij zelfs de Paus terechtwijzen. Anderzijds is het geen geheim dat Merryl Streep het tijdens de voorverkiezingen opnam voor Hillary Clinton. Er zullen dus andere argumenten moeten gevonden worden om Trump van zijn troon te stoten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s