Wat “zien” ik ? 207

Door Staf Knop

Op EEN heb ik af en toe gekeken naar “De Warmste Week” en koesterde ik me in de sfeer van Kerstmis, samen met al die jongeren die mij zo nauw aan het hart liggen. Ik ben echter een Brusselaar en bij dergelijke uitingen van samenhorigheid, voel ik de afwezigheid van anderstalige landgenoten sterk aan. Ik vind het betreurenswaardig dat er geen toenadering wordt gebracht met het andere België, terwijl ik zeker niet de enige ben die beseft hoeveel we gemeen hebben met “het andere België”. Sommigen vinden het een terechtwijzing en beweren dat het andere België ook geen teken van samenhorigheid geeft. Mogelijk, maar dan denk ik dat wij, Vlamingen, het voorbeeld kunnen geven.

Onder de titel “The Show Must Go On” loopt op Vier al enkele weken een programma waarin Vlaamse artiesten worden gevolgd in hun dagelijkse doen en laten. Leuk om te zien en wat beter kennis te kunnen maken met ene Jo Vally of de aantrekkelijke Lyndsay. De ster van het programma lijkt mij wel die ouwe gabber, Johan Stollz, die uitermate gelukkig leeft met zijn Bernadette. Ik kijk er met genoegen naar, temeer omdat ik Johan ken vanaf zijn optreden in “Canzonissima”. Ik heb de tijd van zijn “Natacha” meegemaakt en heb herhaaldelijk een beroep op hem gedaan in het Knokse casino. Johan Stollz is zijn leven lang een echte entertainer geweest, die ik vergeleek met Liberace, de ster van Las Vegas. Ik wens hem nog vele jaren.

Vanuit de Verenige Staten bereikt ons het bericht dat de technologie alweer een grote stap heeft gezet, met het op de markt verschijnen van een bril waarin een mini-camera is verwerkt die toelaat om gelijk wat je voor de ogen afspeelt, te filmen en naar je smart-phone over te sturen. Samen met de GSM en de computer is dat weer een nieuwigheid die het leven drastische mogelijkheden geeft. Alleen…heb ik er hier al herhaaldelijk op gewezen dat de grote ontwikkeling van de technologie het leven van de mensen gemakkelijker heeft gemaakt, maar dat het ook aan de basis ligt van de vluchtelingencrisis, om nog niet te gewagen van de terreur. Ofschoon die bewuste bril, die in de States te koop wordt gesteld aan iets meer dan honderd euro, in Europa nog niet op de markt is verschenen, zal het niet lang duren en is de prijs toegankelijk met al de gevolgen vandien. Een onschuldig uitziende bril kan de samenleving alweer voor een stukje veranderen.

Het overlijden op 53-jarige leeftijd van de popzanger, George Michael, heeft me doen beseffen dat ik al jaren geen voeling meer heb met de muziek die elke generatie tekent. George Michael verkocht miljoenen platen en was ongetwijfeld een inventief muzikant. Hij was hoe dan ook één van de zangers die het vooral in de jaren tachtig maakte en die ik wist te waarderen. De popmuziek is echter nooit mijn smaak geweest, ik bleef vooral zweren bij de jazz en de grote orkesten van Benny Goodman, Glenn Miller en Tommy Dorsey. Het was een andere tijd en een ander leven. Het was de tijd toen de muziek nog instond voor het verzachten van de zeden, wat vandaag de dag werd vervangen door agressiviteit. Ik betreur zeker niet in andere sferen te hebben geleefd, maar ik probeer wel deel te nemen aan de gevoeligheid van de nieuwe generatie.

De uittredende president van de Verenigde Staten, Barack Obama, beweert nu dat indien hij nog in de mogelijkheid was geweest om zich opnieuw kandidaat te stellen, hij Donald Trump geen kans zou gelaten hebben. Trump zelf zegt dat Obama zichzelf opblaast, terwijl de Russen nu beweren dat Obama er alles aan doet om het Donald Trump moeilijk te maken. Het zijn allemaal dingen die in de aard liggen van een mens die zich bewust wordt dat zijn rijk wordt afgeblazen. Of Obama werkelijk opnieuw zou verkozen worden is twijfelachtig. Veel van zijn verblijf in het Witte Huis is er tenslotte niet overgebleven. En zijn inzet voor de verkiezing van de Democratische Hillary Clinton was fout. Het was hem geraden om aan de oppervlakte te blijven. Nu hij aan de kant wordt gezet is het uitkijken naar de daden van Donald Trump. De resolutie van de Verenigde Naties om Israël terecht te wijzen in verband met het bouwen van huizen op Palestijns gebied, noemt Trump alvast een poppenspel in een clubje dat nog niets bewezen heeft. Hij kan gelijk hebben, want de Verenigde Naties hebben nog geen drastische daden op hun palmares. Veel wind voor niks, zei Shakespeare. En daarvan is Donald Trump zich blijkbaar bewust.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s