Wat “zien” ik ? 204

Door Staf Knop

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb de gewoonte om elke ochtend tijdens het ontbijt, in een van de boekskes de programma’s aan te tekenen die ik ‘s avonds op een van de vele TV-zenders wil bekijken. En ik kom tot de vaststelling dat het vele weken geleden is dat ik nog iets heb moeten aantekenen bij een van onze nationale zenders, tenzij op Vier naar “De Slimste Mens…” en op Caz voor een film. Ik moet echter bekennen dat ik nog nooit een aflevering heb gezien van “Thuis”, ook niet van “Familie”, ook niet van “F.C. De Kampioenen”, en ik heb niet de minste interesse in Zulte Waregem of een ander voetbalclubje en zeker niet voor al die idiote spelletjes, waarvoor men in Vlaanderen blijkbaar diep buigt. Ik weet niet wat anderen daarbij denken, maar bij mij rijst de vraag of ik ziek ben of gewoon een ouwe zeurpiet ben geworden. Alleen…ik voel het zo niet aan, terwijl ik toch dikwijls mijn gading vind bij anderstalige zenders. Anderzijds vraag ik me waarom men hier met al die herhalingen blijft gooien. “Thuis” en “Familie” moeten nu toch wel uitgekeken zijn. Maar nee…Wie verdient daaraan? Ik denk het wel te weten en het is hen gegund, maar ondertussen wordt de uitzendtijd van die dingen wel geschrapt voor nieuwe interessante programma’s.

Dat bekende voetballers vele miljoenen doorsluizen naar belastingparadijzen is een nieuwtje zo oud als de straat. Dat vele zakenlui dat eveneens doen is ook geen geheim. De fiscus teert dus op de inkomsten van de kleine man. Zo is dat nu en zo was dat vroeger. Behalve voor die voetballers die vandaag de dag meer verdienen dan de president van de Verenigde Staten. Vele jaren geleden waren we volledig afhankelijk van de actualiteiten in de cinema, om wat uittreksels te zien van een of andere voetbalwedstrijd. Vandaag open je ‘s ochtends de ogen, je draait de knop aan van het TV-toestel en wat zie je: voetbal. De media heeft van eenvoudige jongens die wat tegen een pot konden sjotten, miljonnairs gemaakt. Op zich is dat niet verwerperlijk. Maar…het is niet eerlijk tegenover de maatschappij en zeker niet tegenover diegene die jaren heeft gestudeerd om uiteindelijk een degelijk loon te ontvangen. Men zou kunnen opwerpen dat zo’n voetballer over een uitzonderlijk talent beschikt. Er zijn ontelbare anderen die over een ander talent beschikken, maar waaraan de media nooit aandacht voor heeft. Wie oordeelt daarover? Mensen met het verstand van een voetballer. Hoog tijd voor de overheid om er over te waken dat deze maatschappij niet verloedert.

Overal in de wereld gaan er stemmen op over de onenigheid die steeds maar meer geweld uitlokt. Grote en bekende denkers buigen zich over het probleem, maar vinden er niet beter op dan hun agst uit te drukken voor de toekomst op deze aardbol. Ik ben geen wetenschapper, maar de jaren hebben mij wel geleerd dat gemakzucht gepaard gaand met de ontwikkeling van de technologie geen goede waarborg is. De televisie, de GSM en de computer mogen ons dan vergemakkelijken, na verloop van tijd zullen we de rekening aangeboden krijgen. De technologie is ook niet de enige schuldige. De media schiet aan haar opvoedkundige taak tekort. Om te geloven dat het allemaal knapen van tien zijn die het hoge woord voeren. Anderzijds en in Vlaanderen wordt ons op het hart gedrukt dat we allemaal dichter bij elkaar moeten gaan wonen en dat het “huisje met een tuintje” tot het verleden behoort. Uit welk brein komt dat, verdomme? Men zegt mij dat het om de dame gaat die destjjds minister van cultuur werd, zonder een toneelvoorstelling te hebben bijgewoond. Alles kan. Tenslotte geloof ik naar de basis van dit alles te moeten zoeken en beland ik bij het onderwijs. Indien ik dat moet meten op grond van het TV-programma “Komen eten”, zie ik mij verplicht om te zwijgen en de ogen te sluiten”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s