Wat “zien” ik ? 202

Door Staf Knop

Nu Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten, zijn vroegere uitspraken wat meer en beter heeft toegelicht, is het duidelijk dat hij wat milder is gestemd maar sommige van zijn aangevoerde bedoelingen toch wel degelijk zal uitvoeren. Zo bijvoorbeeld de aanpak van de illegalen in het land en dat zouden er meer zijn dan een paar miljoen zijn. Hijzelf weigert zijn jaarlijkse loon ten bedrage van 400.000 dollar, maar krijgt één symbolische dollar.  Ondertussen blijven de tegenstanders van Trump actie voeren in vele steden en zijn er in Californië stemmen opgegaan voor onafhankelijkheid. Indien er overal sterren stralen, zijn er ook overal gekken om die te dumpen.Indien het de bedoeling is van Californië om nog meer staten aan te sporen om voor onafhankelijkheid te kiezen, zou dit alleen leiden tot de aftakeling van het machtigste land ter wereld. Zouden ze zich in Californië daarvan bewust zijn? Alleen al de vraag stellen klinkt idioot.

Gent werkt zich de jongste tijd op een wel vreemde manier in de kijker. Aan de inwoners wordt de raad gegeven om geen open haard meer aan te steken, omdat de uitstoot naar buiten uit even groot zou zijn als die van een vrachtwagen die 300 kilometer (van Gent naar Parijs) heeft gereden. Je moet er maar opkomen. Anderzijds wordt er in de stad nu een café geopend waar onder geen beding alcohol wordt geschonken. “Het moet mogelijk zijn om plezier te maken zonder eerst een dosis alcohol door je strot te gieten”, zegt men. Het zal wel zijn. Ik kan jullie verzekeren dat ik me dol geamuseerd heb en dat ik nooit een druppel alcohol heb aangeraakt…terwijl ik die bewuste alcohol kosteloos mocht opzuipen. Ik vrees echter dat men in Gent andere maatstaven zal moeten aanleggen om wie dan ook alcohol af te raden. Vooral in Gent, waar ik ooit getuige was van een waar alcoholbad op de Gentse Feesten.

In een wijk van het oosten van Mosul die bevrijd werd van IS door het Iraakse leger, heeft een barbier zijn winkeltje weer open gedaan. Tientallen mannen staan er in de rij om hun baard te laten afscheren. Ik weet niet, maar hier zijn er velen die zo’n baard blijkbaar modieus vinden. In hun plaats zou ik daarover maar even nadenken. Misschien dient die baard ook om de puisten op hun bakkes te verdoezelen.

Koning Alexander van Nederland zoekt een telefonist met humor. Misschien moet ik me kandidaat stellen, want lang geleden, zeer lang geleden, heb ik als dusdanig wat ervaring opgedaan bij koning Leopold III. En het is waar, er kwam veel humor bij te pas. Sindsdien heb ik van die humor al wat ingeboet. Als 95-jarige blijft er helaas niets meer van over. En toch hoop ik nog op een koning op een witte schimmel en die mij opnieuw laat lachen.

In bepaalde kranten wordt de vraag gesteld “waarom  leidende vrouwen voor een broekpak kiezen: Angela Merkel, Hillary Clinton en Theresa May”. Ik zie die vrouwen ook niet goed rondlopen in een minirokje, waarin hun benen als tafelpoten zouden opvallen met een kont zoals de destijdse luchtballon van Picard. Dat Maxima en Mathilde af en toe ook al met een broekenoutfit uitpakken, is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat hun mannen vrezen dat een of andere verkrachter hen zou bespringen. Het ene feit is inderdaad het andere niet.

De digitale ontwikkeling in de wereld zou binnen de tien tot twintig jaar voor een enorme verhoging van de werkloosheid zorgen. Het nieuws stemt tot nadenken. De digitalisering heeft verschrikkelijk veel voordelen. Er is nu al een generatie die zich geen leven kan voorstellen zonder GSM, de computer en zeker niet zonder televisie. Zij kunnen het verschil niet maken. De dag dat er geen mensen meer zijn die het verschil nog wèl kunnen maken, loopt de samenleving gevaar. We kunnen trouwens niet ontkennen dat het huidige geweld in de wereld, de vluchtelingencrisis inbegrepen, voor het grootste gedeelte te wijten is aan de digitalisering. Het is als het ware de oorlog van het Oosten tegen het Westen. Het westerse tuintje ziet er groener uit dan het oosterse. En dan hebben we het. Zo zitten de mensen in elkaar, hier en elders. Nog maar twintig jaar geleden was dat westerse tuintje niet zichtbaar voor het Oosten.

Dat een éénpersoonskamer in het ziekenhuis nu al 1460 euro per dag kost is gewoon schandalig. Dat betaal je zelfs niet in het dure luxueuze Hotel de Paris in Monte Carlo. En pas op, in zo’n hotel wordt je waarachtig in de watten gelegd zoals een koningskind. En dan gaan we het eten nog niet vergelijken. Ik vind dat de regering de gezondheidszorg wel eens nader moest bekijken. In zo’n éénpersoonskamer blijft het niet bij de prijs per dag. De artsen doen er nog een schepje bovenop.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s