Wat “zien” ik ? 197

Door Staf Knop

Nu het zo goed als zeker is dat Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat in de Verenigde Staten, het onderspit zal delven tegenover Hillary Clinton, de Democratische kandidate, wilde ik hier even mijn bewondering uitdrukken voor Hillary Clinton als vrouw die een politieke carrière heeft opgebouwd als geen ander. Niemand zoals zij heeft in de loop der jaren zoveel verwijten moeten incasseren en niemand anders heeft zoveel moeten vechten. In 2008 bond ze de strijd aan met Barack Obama en moest het afleggen voor het charisma van Obama. Hillary is niet direct een schoonheid te noemen, maar toonde zich ook als een sterke en verstandige dame als First Lady en toen bleek dat haar echtgenoot-president haar een paar horens had gezet met ene Monica.

Toen al bewonderde ik Hillary voor haar moed. En indien Hillary Clinton misschien niet de ideale president van de USA zou zijn, verdient ze ongetwijfeld om in deze zetel te zitten. Op dit ogenblik zie ik overigens niet wie het beter zou doen van alle kandidaten. Misschien zouden ze het evengoed doen, maar dan blijft Hillary mijn voorkeur genieten. Omdat ze heeft bewezen sterk te zijn, sterker dan sommige mannelijke kandidaten. Tenslotte heeft mijn voorkeur waarschijnlijk te maken met mijn grote bewondering voor het andere geslacht. Ofschoon ik deze presidentsverkiezing de sexverkiezing zou willen noemen, heeft mijn bewondering voor de vrouwen met seks geen uitstaans. En zeker niet wanneer ik met genoegen vaststel hoe Michelle Obama de doodsteek geeft aan Donald Trump. Michelle deed het met veel emotie, maar niet minder doeltreffend. Hoed af voor deze Michelle Obama. Anderzijds heeft ook Melania Trump, de echtgenote van Donald, zich in de strijd geworpen om de verdediging van haar man op te nemen. Na al de bedenkelijke uitlatingen van haar echtgenoot, zegt Melania “dat ze haar man zo niet kent”. Hij excuseerde zich, aldus Melania. Vergeleken met de verwijten van Michelle Obama aan het adres van Trump, komt Melania veel te kort. Haar verdediging is die van een schoolmeisje die het voor haar vader opneemt.

Tom Boonen, die zijn schedel liet kaalscheren maar zijn gezicht met een Syrië-baard verdonkerde, heeft het wereldkampioenschap wielrennen niet gewonnen. Hij heeft het moeten afleggen tegenover Peter Sagan en Marc Cavendish zal niemand verbazen. En zeker niet tegenover Sagan, die niet alleen de beste wielrenner is van deze tijd, maar ook de slimste. Tijdens dit wereldkampioenschap hebben de Belgen de koers gemaakt maar niet afgemaakt. Greg Van Avermaet reed mee in de kopgroep, maar toen iedereen verwachtte dat hij er zou uitspringen bleef hij meerijden, wel wetende dat hij in de sprint geen rol kon spelen. Hij was de grootste ontgoocheling van de wedstrijd. Tenslotte verdiende Tom Boonen de plaats die hij heeft gekregen.

Nooit eerder in mijn jarenlange carrière als toneelrecensent en auteur van nagenoeg dertig toneelstukken, heb ik een acteur weten verklaren “dat hij zich voor een jaar lang terugtrekt uit de TV en de media, omdat het publiek zou worden uitgekeken op hem”. Dat maakte de Vlaamse populaire acteur Matteo Simoni (Safety First en Call Boys) bekend. Hij vertolkte ook de rol van Rocco Granata in de film “Marina” van Stijn Coninx. Matteo Simoni hoopt dat hij later nog interessante rollen krijgt aangeboden. Dat hoop ik ook voor hem, want tot nog toe heeft hij mij alleen kunnen bekoren in “Marina”. Dat al de rest is meegenomen kan ik best aanvaarden, maar indien hij zich later wil bewijzen, zal het met betere keuzes moeten zijn. Ik maak inderdaad een groot verschil tussen idiote kluchten en de fijngeestige komedie. Indertijd was Nand Buyl de koning van de spirituele komedie, maar vandaag de dag wacht ik nog steeds op de Vlaamse acteur die dat soort theater aankan. Misschien schuilt deze acteur in Matteo Simoni en slaagt hij er ooit in om het ons te bewijzen. Het is hem gegund.

Met meer dan een miljoen kijkers heeft “De Slimste Mens ter Wereld” zijn nieuwe start op Vier niet gemist. Het is het zoveelste bewijs dat het bewuste programma als het beste van alle spelprogramma’s mag beschouwd worden en meteen ook het enige programma dat het productiehuis Woestijnvis blijft recht houden. Met uitzondering van Erik Van Looy hebben alle ster-presentatoren Woestijnvis verlaten: Tom Lenaerts, Bart De Pauw en nu Steven Vanherreweghen. Er moet dus wel iets fout gaan bij Woestijnvis, het productiehuis, dat ooit de vaste leverancier was van de VRT en er zich financieel goed bij voelde. Van alle toenmalige vreugde blijft er nu niet veel van over, tenzij die “Slimste Mens…”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s