Wat “zien” ik ? 194

Door Staf Knop

Het zal Vlaanderen worst wezen, maar ik heb waarschijnlijk mijn laatste boek geschreven met “Het Spook van Casino Knokke”, dat ik als mijn “literair” testament beschouw ofschoon het om een misdaadroman gaat. Het schrijven van dit boek heeft mij veel genoegen verschaft, wat op mijn leeftijd niet evident is. Ik weet niet of mijn boek ooit tot in de boekhandel komt, want Vlaamse uitgevers zijn alleen geïnteresseerd voor uitgave indien je de kostprijs zelf betaalt. Er blijft je alleen de uitgave in eigen beheer, waardoor je dan tenminste meester blijft over je werk. Het is echter niet meer mijn probleem, ofschoon ik het betreur dat mijn verhaal niet tot bij de lezer komt. Je zou er de moed bij verliezen en toch…elke ochtend open ik de ogen met een idee om aan een nieuw boek te beginnen of aan een nieuw film-of TV-scenario te beginnen, of ook om Helmut Lotti samen met Piet Roelen op een nieuw spoor te zetten, of om Charles Michel te vertellen hoe hij aan die vier miljard kan geraken, of aan de Amerikanen en de Russen de weg naar vrede te tonen, maar voor mezelf zou ik deze wereld pijnloos willen verlaten. Nee, ik ben geen wereldverbeteraar maar…ik ben wel een dromer, waaraan ik enkele mensen heb kunnen laten deelnemen.

Ondertussen nemen de voorverkiezingen naar het presidentschap in de Verenigde Staten een vreemde wending. Indien de voormalige Republikeins kandidaat, Ted Cruz, een jaar geleden die andere kandidaat, Donald Trump, een leugenaar noemde, heeft hij thans zijn steun toegezegd aan Trump. Cruz noemde de Democratische kandidate, Hillary Clinton, een wrak en niet in staat om het land te leiden. Het is nu wel een nek aan nek-strijd geworden tussen beide kandidaten, die in de media ook fel bekritiseerd worden, zonder dat één van beide kandidaten als toekomstig president wordt aangeduid. Amerika tast in het duister. Verandering zou er alleszins komen met Donald Trump. Of hij ook een goede president zou zijn van het machtigste land ter wereld, is weer iets anders. In november zullen we het weten.

Wie zich een beetje interesseert voor wat er zoal in deze wereld aan de hand is, moet onvermijdelijk tot de conclusie komen dat deze samenleving is uitgegroeid tot “de schande van het mensdom”. Op Canvas keek ik naar de documentair “De Vuilnisbelt van Erbil”, die zich in het Iraakse Koerdistan afspeelde en ons confronteerde met een gigantische vuilnisbelt, waar mensen etensresten trachten te vinden om te overleven. Dit kan de wereld niet toelaten, dacht ik. Weinig later keek ik naar het “Nieuws” en vernam ik dat Assad in Syrië Aleppo bombardeerde en alweer slachtoffers maakte. Aleppo wordt er verdedigt door de rebellen, die gesteund worden door de Amerikanen, terwijl de Russen het voor Assad opnemen. Nee maar, mensen, wie neemt ons voor gek? Anderzijds willen Amerikanen en Russen dat er een einde aankomt, terwijl Assad zegt “dat hij niet zal ophouden met vechten”. Het is echt niet meer leuk in deze wereld, waar al de perikelen van Leopold II in Congo destijds een habbekrats waren vergeleken met de huidige wereld van moord, armoede en geweld.

De Chinezen hebben een radiotelescoop ontwikkeld met een oppervlakte van dertig voetbalvelden en een diameter van 500 meter. Ze hopen daarmee buitenaards leven te kunnen ontdekken in het heelal. Stellen we ons een ogenblik voor dat ze er in slagen, zitten ze meteen met een probleem en wij ook. Want…niets zegt ons dat het “buitenaards leven” over mensen zou gaan. Het kan ook om beesten gaan, in het genre van King Kong. Maak die dan wijs dat ze moeten blijven waar ze zijn, want wanneer die zouden zien dat op onze aardbol iedereen aan de loop is, kunnen ze zich voorstellen dat hier wat merkwaardigs te beleven valt. Om nog niet te denken dat het seksmaniakken zouden zijn. Pas op…op onze Tv-schermen zie je tegenwoordig niets anders meer. Kom, we kunnen er ons van alles bij bedenken, maar uiteindelijk lijkt het mij beter zonder buitenaards leven.

In België zijn er stemmen opgegaan om de verplichte legerdienst weer in te stellen. Geniaal idee. De jeugd van vandaag moest maar eens aan het verstand gebracht worden dat er nog andere dingen bestaan dan drugs en zuipen. Een beetje discipline kan voor niemand kwaad en zou de beschaving wat langer in stand houden. En tenslotte, jongens, jullie krijgen allemaal een uniform en jullie beseffen niet wat zo’n uniform kan betekenen in de ogen van de meisjes. Het was destijds één van de aantrekkelijkheden van de “Hitlerjügend”. In Duitsland betekende je uiteindelijk geen blik waardig zonder uniform. Het was hen te mooi, in zoverre dat ze er heel Europa eentje wilden aanpassen. Merci

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s