Wat “zien” ik ? 191

Door Staf Knop

Wat een sjoemelende wereld die van het voetbal wel is, hebben we alweer kunnen vaststellen met de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Spanje. Na het Europees kampioenschap en de nederlaag van de Duivels, moest bondscoach, Marc Wilmots, weg. En al vlug kwam er een Spanjaard in zijn plaats. Hoera, de Duivels zouden weer de Duivels worden die het vaderlands gevoel zouden aanwakkeren en ons landje weer op de kaart zouden zetten. Voor de supporters zou het weer een kleurrijk feestje worden. In de media waren ze gelukkig…want die Waal was weg. Dan die wedstrijd tegen Spanje en een nieuwe nederlaag. Deze keer bleef er niks meer over. Zonder die Belg en met alle respect voor die Spanjaard, is het bewezen dat hij hier niks kon komen doen. Het veroordelen van Marc Wilmots wegsturen heeft dus niet alleen geld gekost, maar ook het imago van België. De overwinning op Cyprus heeft het blazoen van de Duivels weer wat opgepoetst, maar het verloren vaderlands gevoel is er niet beter van geworden.

Russen en Amerikanen zoeken nu al weken en maanden hoe ze samen voor de vrede in Syrië kunnen zorgen. Er is nog steeds geen akkoord…en daar kunnen we ons heel wat vragen bij stellen. Wat kan er nu zo moeilijk zijn om rebellerende stammen het zwijgen op te leggen? Toch niet als bepaalde grootmachten, zoals Rusland en Amerika, dat echt willen. Wij kunnen ons alleen maar richten tot de media om ons een oordeel te vormen. Dat is echter niet voldoende. Dat Russen en Amerikanen bijzondere redenen kunnen hebben om een jarenlange slachting van mensen niet te stoppen, is iets dat het gezond verstand niet kan vatten. Of ligt aan mijn hoge leeftijd die de waarden van leven en dood anders bekijkt? Ik sluit die mogelijkheid niet uit, want door de jaren heen ben ik gaan beseffen hoe groot het geschenk is dat je bij de geboorte meekrijgt. Je krijgt er alleen geen handboekje bij, zodat je alles zelf moet uitzoeken. Uit de media leer je het niet. Zij die zich in een doolhof verstrikken, zullen het gevaar vormen voor de anderen. Zo ziet de wereld er vandaag uit en komt er geen einde aan de doolhof, waarin miljoenen mensen zijn verstrikt geraakt.

Meer dan ooit rijst in de Verenigde Staten de vraag wie het nu zal halen voor het presidentschap: Hillary Clinton of Donald Trump. Ofschoon Trump in de peilingen onder ligt, zijn de Amerikanen niet geneigd om Hillary op de troon te zetten. De beloften van Donald Trump om het immigratieproces aan te pakken en een muur te bouwen op de Mexicaanse grens, zijn dingen die de Amerikanen niet onberoerd laten. De eeuwige uitspraak van Hillary “we doen het samen” houdt geen concrete beloften in. Net zoals “Wir schaffen das” van Angela Merkel in Duitsland haar de kop kan kosten. De antivluchtelingenpartij heeft Angela een flinke klap toegediend, wat niet ongemerkt voorbij gaat. En dat terwijl Hillary Clinton hoopte de Angela Merkel van Amerika te worden. Het zal nog niet voor morgen zijn. In november weten we het.

Dit moet ik even kwijt. Het zal naar het einde van de jaren zeventig of begin 1980 geweest zijn, toen ik als artistiek directeur van het Casino Knokke twee piepjonge kerels ontving, die mij verzochten om er een filmfestival in te richten. Het betrof Jan Verheyen en Mark Punt. Met de eerste heb ik nu nog af en toe contact, maar beiden zitten nog steeds in het filmbedrijf. Enkele dagen geleden keek ik uit nieuwsgierigheid naar de film “Bowling Balls” van Mark Punt en werd verrast door de humor van Mark Punt, die niets te maken heeft met “lachen of ik schiet”, een soort humor waaraan ik de pest heb maar die in Vlaanderen blijkbaar fel wordt geapprecieerd. De kampioenen en de kotmadam zijn aan mij dus niet besteed, maar ik hoop op een volgende film van Mark Punt.

Er komt een muur in Calais. Dat hebben Groot-Brittannië en Frankrijk besloten. Er zou een muur komen van één kilometer lang op de vluchtelingenroute van Calais naar Engeland. Het probleem van de “Jungle” in Calais zal er niet mee opgelost worden. Muren zijn er alleen om er rond te gaan of er over. Dat kan niet beweren de bouwers, want de muur zal bestreken worden met een soort vet, zodat een beklimmer er zal af glijden. Ik weet niet wie die muur heeft uitgevonden, maar idioter kan het niet. Het zullen alleszins verloren kosten zijn.

In oktober zou “De Premier”, de nieuwe film van Erik Van Looy in première gaan. Ik zag al de trailer van de film, waarin Koen De Bouw de hoofdrol voor zijn rekening neemt, en koester de hoogste verwachtingen. Het thema is alleszins niet alledaags en kan een internationaal publiek aanspreken. Hopelijk is het voor Vlaanderen een nieuwe doorbraak in filmland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s