Wat “zien” ik ? 190

door Staf Knop

De verkiezing van een nieuwe president in de Verenigde Staten blijft de gemoederen beroeren. In de peilingen ligt de Democratische kandidate, Hillary Clinton, serieus voor op de Republikein, Donald Trump. Ze bestrijden elkaar zeer bitsig en verwijten elkaar het niet te hebben voor de zwarte bevolking. Trump krijgt nu ook het verwijt dat zijn gebeurlijke verkiezing tot president zou leiden tot een wereldwijde recessie. Dat zijn dingen die inslaan bij de Amerikanen. Hoe dan ook geloof ik dat de strijd ook ondergronds wordt gevoerd en gebeuren er dingen, die nooit het nieuws halen. Zo zou Trump ook 55.000 dollar gespendeerd hebben voor de aankoop van zijn eigen boek. En dat is maar een kleinigheid. Ook die peilingen lijken mij verdacht. Het is immers bewezen dat die dingen kunnen gemanipuleerd worden, wat al gebleken is tijdens de verkiezing van J.F.Kennedy. En zo kunnen we verder gaan en zal de nieuwe president in States nog een verrassing worden.

Wat mij ook is opgevallen is dat de premier van Hongarije, Viktor Orban, nieuwe hekken wil laten bouwen op de zuidelijke grens met Servië. Een dergelijk hekken bestaat er nu ook al en Viktor Orban kraait het uit “dat er sindsdien duizenden vluchtelingen werden weerhouden het Hongaars grondgebied te betreden”. Bij de Oostenrijkers is dat in geen dovemansoren gevallen en die willen nu ook zo’n hekken. En ik ben geneigd om te geloven dat heel Europa zo’n hekken wil. Dat vluchtelingenprobleem is al niet normaal en iemand moet het uitgelokt hebben. Er gebeuren wel vreemde dingen in Europa en ik ben er van overtuigd dat, indien er hier vandaag de dag openlijk oorlog wordt gevoerd tegen een onzichtbare vijand, de ondergrondse oorlog nog veel groter is en onverbiddelijk. Intussen gaat de kermis verder, maar blijven er wel duizenden onschuldige slachtoffers achter.

Al mijn hele leven lang hoor ik van vele actrices en TV-sterren dat ze, eens de veertig nabij, niet meer aan de bak komen en bedankt worden voor hun diensten. Thans is het Rani De Coninck (46), gewezen miss, die haar beklag maakt en VTM verwijt dat ze geen opdrachten meer krijgt. Vele andere gewezen TV-dames treden haar bij (Martine Prenen, Marlène de Wouters, Martine Jonckheere, enz.). Het probleem is niet nieuw en ook niet gebonden aan Vlaanderen. Vele jaren geleden had ik te maken met de Hollywoodster, Shirley MacLaine, die op dat ogenblik 43 was. Ik kreeg de kans om haar Europese show als eerste te presenteren in het “Casino Knokke”. Mijn baas en vriend riep echter “dat hij niet wilde weten van dat mens dat al met stokken gaat”. Nee, dus. Ik speelde het door aan mijn collega in Monte Carlo, die me enkele weken later uitnodigde op de première van Shirley. Ik trok er naartoe en mijn baas wilde er bij zijn. Toen hij Shirley aan het werk zag wilde hij haar in Knokke. Na de show zaten we met haar aan tafel. Ik had Shirley al eerder verteld dat hij de aanvankelijke 800.000 Belgische Fr. weigerde. Nu vroeg ze twee miljoen.

Vele actrices klagen er over dat er geen rollen meer voor hen worden geschreven. Dat was ook het geval met Ann Petersen, die mij ooit vroeg om een rol voor haar te schrijven. Uiteindelijk dacht ik het te kunnen en schreef voor haar “Naakt voor Spiegel”, een stuk waarin ze zich geestelijk naakt zet voor het publiek. Ze creëerde het stuk in 1990 te Antwerpen en hield het vijf jaar lang op haar programma. Sindsdien werd het stuk ook gespeeld in het Frans en werd het een donderend succes in Palermo, Rome, Napels en Milaan. In Italië beweerde men “dat het de schoonste vrouwenrol ooit is”. Geen enkele Vlaamse actrice heeft het achteraf nog maar gevraagd om het te lezen. Zo zie je maar dat er vele kantjes zijn aan “het bedanken van de vrouwen omwille van hun leeftijd”. De verwelkte schoonheid zou hierbij een belangrijke rol spelen. Het zal wel zijn. Maar ik geloof eerder dat het probleem ligt bij diegene die hen de kansen kan bieden, maar daartoe eigenlijk niet bevoegd is en schuil gaat achter de verloren schoonheid van sommige dames. Dat is zo bij de televisie, in het theater en bij de productiehuizen. Cultuur scheppen is niet iedereen gegeven en vergt heel wat ervaring. Aan talent bij de bewuste dames zal het niet ontbreken, echter wèl bij de opdrachtgevers.

“Onze Vlaamse creatievelingen en programmamakers overstijgen ver het wereldwijde gemiddelde. Hier en daar is er nog iemand te vinden die dat niet beseft.” Zo stond het in “De Morgen”. Wel, ik besef dat niet. Met uitzondering van “Cordon” is alles goed voor de mesthoop. Ik zie niet wat er zo fameus is aan al die idiote spelletjes, die de kijker worden voorgeschoteld. Wie dat niet beseft heeft het verstand van een kip.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s