Wat “zien” ik ? 188

Door Staf Knop

Dit leven is een erg vermoeiende zaak geworden voor wie het dagelijkse Nieuws, hier en elders op de voet volgt. Ik geloof niet dat het te maken heeft met de leeftijd, want het Nieuws interesseert jong en oud voor zover ze echt deel uitmaken van deze samenleving. De uitzondering bij de jongeren is te vinden bij diegenen die “zuipen” belangrijk vinden en bij de ouderen, diegenen die maar alleen belangstelling hebben voor “seks”. Of ik overdrijf? Lees de kranten. De algemeenheid bestaat er in dat niemand deze wereld nog begrijpt en uitkijkt naar een toekomst die niet bestaat. Het is anderzijds zeker dat men mij “een zwartkijker” zal noemen, maar ik benijd diegene die het allemaal wat rooskleuriger ziet. Het zijn alleen de blinden die daarin slagen. Misschien ben ik wel de enige die in het verleden de Verenigde Staten van Amerika altijd beschouwde als het toonaangevende land, terwijl iedereen in Europa dweepte met “The American Dream”. Hollywood was de richtingaanwijzer. Daarvan is vandaag de dag niets overgebleven. We hebben ons vergist en zijn op onszelf aangewezen. En dat is slecht voor de gezondheid, ik bedoel natuurlijk dat de mens niet gemaakt is om alleen te leven. Daarom is familie belangrijk evenals vrienden. Maar ook zij ondergaan het lot van deze wereld, die wij zelf gevormd hebben. Het wordt de hoogste tijd dat “de redder” opstaat.

Ondertussen gaat de strijd voor het presidentschap in de Verenigde Staten verder en hebben enkele journalisten van verschillende kranten zich kunnen vermaken met het optekenen van uitroepen door sommige aanhangers van Donald Trump, de Republikeinse kandidaat. Dat Trump zelf nooit heeft nagelaten zijn tegenhangers te vergasten op meer dan gepeperde uitspraken, is met niets te vergelijken waar het zijn fans betreft en hun aanbevelingen: “Troef die bitch af” (Hillary Clinton), “Fuck that nigger” (Barack Obama), “Vermoord haar” (Hillary), en over immigranten “Bouw een muur, vermoord ze allemaal”. Met dergelijke sfeerschepping rond Donald Trump lijkt het mij niet mogelijk dat hij als president zou verkozen worden. Ook al treden vele Amerikanen de uitspraak bij van Clint Eastwood: “Ik kies voor een eerlijke Trump, liever dan voor “hetzelfde van dat” van Hillary Clinton. Van hieruit gezien neemt de verkiezingsstrijd een eerder komische wending, waarbij geen blad voor de mond wordt genomen. Ik kan me niet herinneren of dat bij vorige presidentverkiezingen ook al zo was. Maar ik weet wel dat er toen geen Donald Trump bij was. Hij is een nieuwe figuur in dit stripverhaal.

De Olympische Spelen zijn een mooie bedoening geweest voor al wie er aan meewerkte, behalve voor slechts één man die er sowieso de meest nutteloze job uitoefende: redder bij het olympische zwembad. Anderzijds kunnen de Belgen terugblikken op een mooie oogst, nu de zevenkamp ons met de uiterst knappe Nafi Thiam nog een gouden medaille bezorgde. Deze Thiam heeft grote bewondering afgedwongen van de internationale media. Het is haar verdienste. Deze 21-jarige nymf werd geboren te Brussel en woont in Luik, waar ze ook geografie studeert. Haar moeder is een Belgische en haar vader was een Senegalees. Dat we van deze Thiam nog veel zullen horen is nu al een feit. Wat ze tijdens deze Spelen heeft bewezen plaatst haar onmiddellijk tussen de allergrootsten. Ze is ongetwijfeld de volmaakste atlete die België ooit heeft gekend.

Inmiddels is de zomer voorbijgegaan als de heetste van deze eeuw. Dat was te zien aan de Belgische kust en voornamelijk in Oostende en Knokke, de twee koninginnebadsteden. Over Knokke kan ik een beetje meeklappen, want zoals nooit eerder liep je het risico er te worden “overreden” door een fietser. Ze kwamen er als paddenstoelen uit de grond en beseften niet dat de Knokse Lippenslaan geen laan is waar fietsers gezapig kunnen rondfladderen. Ik vind trouwens dat de Knokse Lippenslaan in de zomervakantie voor fietsers zou moeten verboden worden. Ze vormen een gevaar voor iedereen.

Verder is deze zomer een drukke bedoening geweest, alsof alle Belgen zaten te wachten op hun vakantie. En dat terwijl je in dit land de hele tijd door op “vakantie” stuit. Er wordt weinig of niet meer gewerkt. En zij dat nog wel doen, zijn belust op staken en betogen. Zou dat in andere landen ook het geval zijn? Moeilijk te geloven, want je hoort en leest wel over aanslagen en vechtpartijen overal. Maar over stakingen spannen we de kroon. En dat terwijl Caesar ooit zei “dat de Belgen de dappersten zijn”. Hij zal wel gelijk gehad hebben, maar het is al een tijdje geleden. Gelukkig hebben we Van Avermaet en Naf Thiam om het imago van ons land wat op te krikken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s