Wat “zien” ik ? 180

Door Staf Knop

Wie mij geregeld leest weet nu wel zeker dat mijn liefde voor het voetbal met geen hoofdletters wordt geschreven. En toch…ben ik ooit in de journalistiek begonnen als sportcommentator en voornamelijk voor de sport, die inmiddels is uitgegroeid tot de meest populaire sport in de wereld. Gelukkig bleek dat soort journalistiek niet mijn ding en werd ik overgeplaatst naar de algemene redactie en vervolgens naar cultuur. Het belette niet dat ik het voetbal bleef volgen op nationaal vlak met bijzondere aandacht voor de Rode Duivels. En omdat er ten tijde van het Europees kampioenschap op onze Tv-zenders niets opmerkelijks te zien was, heb ik wat troost gezocht in de voetbalwedstrijden. Ik liep een grote ontgoocheling op, want afgezien van de gevechten die er onder de supporters ontstond, was het op het veld niet veel minder. Integendeel, ik zag alleen geduw en getrek met ontelbare valpartijen. Dit geleek niet meer op de sport waarmee ik als jong journalist vertrouwd werd. In die tijd sprak mijn vriend en collega, Jan Herdies, met zoveel liefde over het voetbal en de rubriek waarvoor hij verantwoordelijk was, dat hij er een prijs voor uitvond: “De Gouden Schoen”. Vandaag de dag is de jaarlijkse uitreiking van die “Gouden Schoen” een waar feest, maar niemand spreekt ooit over de uitvinder ervan: Jan Herdies. Het belet allemaal niet dat ik met volle teugen heb genoten van de wedstrijd tussen onze Rode Duivels en Ierland (3-0). Na hun pandoering en de ondermaatse strijd tegen Italië, bleek heel België plots weer als één man achter de Duivels te staan. Het loonde dan ook de moeite om onze jongens in grote vorm te zien. Er kwamen zelfs tranen van vreugde bij te pas. Onze driekleur schitterde nooit mooier.

De democratische senator, Elisabeth Warren, komt uit het Sanders-kamp en zou de running mate van Hillary Clinton worden in de Verenigde Staten. Niet zo slecht gekozen want het vrouwtje heeft “een groot bakkes” en een bijzondere voorraad aan verwijten voor Donald Trump, de republikeinse kandidaat. Stellen we ons even voor dat het machtigste land ter wereld zou geleid worden door twee vrouwen. Kan dat? In de Verenigde Staten van Amerika kan alles. Het is de manier waarop. Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zou er althans een vrouw in de presidentszetel zitten. In het land waar de mannen zeer met zichzelf zijn ingenomen, zou men het een mirakel kunnen noemen. Hoe Hillary het zou doen blijft maar de vraag. En wie het mij vraagt…ik geloof niet dat het veel zou veranderen. Toen ze minister van Buitenlandse Zaken was heeft ze niet bewezen over een creatieve geest te beschikken. En creativiteit zal er nodig zijn voor de nieuwe president. Zou Donald Trump die “creatieveling” zijn? Volgens Elisabeth Warren zeker niet. En zo zie je maar. Afwachten is de boodschap.

“Word je dik van alcohol?”. Het zinnetje duikt zowat overal op, ook al vind ik dat nu geen vraag waar de wereld van wakker ligt. Bovendien ken ik het antwoord niet op de bewuste vraag, want in mijn hele leven heb ik nooit alcohol gedronken. Ik ken de smaak van whisky niet, maar ofschoon er over het algemeen wordt gezegd dat je een buikje krijgt van alcohol, heb ik niet kunnen verhinderen om er eentje te kweken. Mijn buikje kan alleen van fruitsap komen, maar ik heb er wel de pest aan. Dat buikje stoort mij geweldig, ook al is het niet noemenswaardig. Maar vanwaar komt het? Die vraag stel ik me nu al jaren. En toch…er zijn erger dingen. Maar nu vraagt iedereen zich af waardoor men een buikje kweekt. Door teveel te vreten, verdorie. Is dat mijn geval? Nee, ook niet. Maar ik wil het wel opbiechten: door teveel zoetigheid. Dat is het. Ik zal er morgen mee stoppen.

Niet minder dan 65 miljoen mensen zijn op de vlucht in deze wereld, die zichzelf is tegengekomen. En wie het mij vraagt, dat is niet meer normaal. Er is al jaren wat aan de hand met deze samenleving en het wordt alleen maar erger. Wat is de reden daarvan? Niemand weet het echt, maar iedereen van ons zal wel een antwoord hebben. Het zal altijd anders zijn tussen Oost en West. En dàt precies is het antwoord: alles is anders tussen Oost en West. En dat kan niet meer. Er is geen evenwicht en indien dat vroeger voor beide partijen niet opvallend was, is dat vandaag wèl het geval. Het is niet meer aanvaardbaar. En dat is het.

De Britten hebben gekozen. Ze hebben de oorlog gewonnen. Ze hebben gestemd om niet bij de Europese Unie te blijven en daarmee maken ze de verdeeldheid in de wereld nog groter en scheppen ze een groot probleem voor Europa. Mij blijft alleen de gedachte aan Jo Cox, die vrouw die het slachtoffer werd van al dat gelul en die twee troosteloze kinderen en een echtgenoot achterlaat. Dat referendum zal vlug vergeten zijn, maar niet voor allen die hielden van Jo Cox.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s