Wat “zien” ik ? 179

Door Staf Knop

Te oordelen naar de peiling van een Britse krant zou België het onveiligste van alle westerse landen zijn. Nee maar, wie zijn de kinkels die tot deze conclusie komen? Je moet het maar durven…of wacht eens. Zouden ze misschien gelijk hebben? Dat het hier de jongste jaren geen paradijs meer is zal niemand betwisten. Maar dat is ook zo in alle andere landen. Wat valt er dan meer op in België om er het onveiligste land van te maken? Te beginnen met het volk dat niet meer gelukkig is, de wilde stakingen, de betogingen en uiteraard de voortdurende dreiging van het terrorisme. Ja, dat zijn wel serieuze argumenten. Maar gelden die ook niet voor andere landen? Waarschijnlijk wel. Maar het gevoel van veiligheid is er groter, wat in België niet meer het geval is omwille van de 157 vreemde nationaliteiten die ons werden “geschonken” door Europa. Daar ben ik dan weer…het Europa van vandaag met al zijn foute wetten. Verder hoeven we het niet te zoeken.

Anderzijds verblijven in ons land meer dan 3.000 illegale gedetineerden in onze gevangenissen. Dat is een teken aan de wand. Wie heeft die hier “geïnviteerd”? Ik niet en jij ook niet. “De deur stond open” zei iemand. En inderdaad, iemand heeft vergeten het licht uit te doen en de deur laten open staan. Zo simpel is het. Daarmee is de kous niet af. Binnenkomen langs de open deur is één zaak, maar er verder aan de kost komen is er een andere. En je komt niet in de gevangenis voor niks. Wie daar allemaal over nadenkt kan het hier niet meer “plezant” vinden.

Wie het echter wèl “plezant” vindt is de Australische archeoloog Damian Evans, want hij zou onder de jungle nabij het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja, grote steden hebben ontdekt. Een andere gelukkige archeoloog is de Griek Kostas Simanides, die in Stageira het graf zou hebben ontdekt van Aristoteles, de Griekse filosoof uit de oudheid. Die Simanides leidde daar de opgravingen sinds 1996. Hij heeft er dus twintig jaar lang naar gezocht. Beide ontdekkingen zijn belangrijk, ofschoon het graf van Aristoteles ons niet veel wijzer zal maken over de man die nog steeds “cool” wordt genoemd (dat Engelse woord dekt alles). Anderzijds is er die ondergrondse stad in Cambodja. Waarbij ik me blijf afvragen hoe de mensen toen leefden. Zouden er dan ook Rode Duivels hebben bestaan? Naar het schijnt werd er in die tijd ook al fel gevochten voor niks. Hier en nu volstaat het dat een Rus de bal trapt in het doel van de Engelsen en op slag ontstaat er een kleine oorlog in Marseille. Nee maar, wanneer de archeologen binnen de vijfhonderd jaar tot de ontdekking komen van onze manier van leven, stel ik mij voor dat ze er niet goed zullen van zijn.

Ondertussen en ondanks de 90.000 politie-eenheden die voor het Europese kampioenschap werden ingezet, ontstonden er in Marseille zware rellen, en dit terwijl in een homoclub in Orlando, Florida  een kerel negenenveertig mensen doodde en 53  zwaar gewonden achter liet. Dit was de 133ste schietpartij dit jaar in de States en meteen ook de bloedigste uit de recente Amerikaanse geschiedenis. Ik weet niet wat jullie over dit alles denken, maar ik vind wel dat de geschiedenis van deze wereldse samenleving sterk uit de hand loopt. Geef mij dan maar het nieuwtje dat tijdens een veiling in Frankrijk, niet minder dan 600.000 euro werd neergeteld voor 25 erotische tekeningen van het Franse sekssymbool, Brigitte Bardot. En zeggen dat ik de mooie Brigitte enkele keren mocht ontmoeten en dat ik haar mooier vond dan Marilyn Monroe, wat niet weinig gezegd is. Brigitte was meer “meisje”, terwijl Marilyn meer een volwassen vrouw was. Het belet niet dat beiden zeer aantrekkelijke scheppingen waren. Maar 600.000 euro voor enkele tekeningen. Ook dàt is een teken van deze tijd. Voor een tekeningetje van Picasso zou men zelfs nog meer betalen. En dan maar lullen dat een derde van de wereldbevolking in de armoede leeft.

Vorige week moet Geert Hoste wel door een mug zijn gebeten, want van het volledige beleid in ons land liet hij geen steen rechtstaan: de landsverdediging, de staatsveiligheid, de terroristen die naar hier komen omdat ze zich hier veilig voelen, de politiek en noem maar op. Geert Hoste voelde zich als een vis in het water. Sommige regeringsleden in de zaal glunderden…groen. Want “mine de rien” steekt Geert hen af en toe een zure vinger in de keel. En Geert mag dat. Het is maar om te lachen. Ik zou hetzelfde zeker niet mogen zeggen, want alles wat ik zeg klinkt sarcastisch en zou me kwalijk genomen worden. De manier waarop maakt het verschil. Maar Geert Hoste mag alles. Hij herinnert me een beetje aan Dean Martin, die Amerikaanse zanger die zelfs het telefoonboek mocht zingen, het klonk allemaal als “I love you”. Bij Geert Hoste smaakt het allemaal naar zure bollen met zoete saus. Ik wou dat ik het kon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s