Wat “zien” ik ? 178

Door Staf Knop

Hoe zou Brussel er uitzien zonder betogingen en vechtpartijen met de politie? Niemand meer om zich te herinneren hoe het was toen Brussel de stad was waar je vredig kon wandelen en genieten van een Grote Markt, die zovele beelden uit een ver verleden opriep. Onze kinderen en kleinkinderen zullen zich Brussel herinneren met vechtende betogers en soldaten, die er de veiligheid moesten garanderen. Om bij de wenen. Waar is de tijd die Brel zo mooi bezong? En bovendien…het is mijn stad, de stad waar ik opgroeide en naar de meisjes keek. Brussel was nog veel meer voor mij. Elke ochtend ontwaakte ik als het ware met een roos tussen de tanden en die elke dag opnieuw open bloeide. Het heeft nooit opgehouden…tot op de dag dat er over de hoofdstad van Europa werd gesproken. Het was als een eerste aanslag op mijn stad. Wij, Brusselaars, hadden dat niet nodig. Onze stad was sowieso al een aantrekkingspoel voor toeristen. En die mochten komen en zouden we zelfs rondleiden. Daar mocht het bij blijven. We werden rijk aan taalvaardigheid. In het Chinees zouden we uitgelegd hebben hoe de bouwheer van het stadhuis op de Grote Markt van de toren was gesprongen, toen hij merkte dat zijn toren niet in het midden stond. Vandaag ligt de Grote Markt vol lijken…van betogers.

De Republikeinse presidentskandidaat voor de Verenigde Staten, Donald Trump, komt naar het Verenigd Koninkrijk om er zijn nieuwe golfclub Turnberry wat in de media te brengen. Dat zou hij doen op 25 juni, een dag na het Britse referendum voor het wel of niet bij de Europese Unie te blijven. Nu heeft Trump plots zijn bezoek met één dag vervroegd om zijn politiek gewicht ten dienste te stellen van de nee-kiezers. Er zou ook nog een bezoekje af kunnen bij de Britse premier, Cameron, die het uiteraard heeft voor de ja-kiezers. Het zou tussen die twee wel eens fel kunnen botsen, want Cameron heeft al eerder zijn misprijzen uitgedrukt voor de uitspraken van Donald Trump in verband met de moslims en de muur tussen de US en Mexico. Trump zou het nu eerder willen hebben over de economie voor Groot Brittannië bij een gebeurlijk toetreden bij Europa. Alsof hij al president is. Wat heeft Trump zich te mengen in de problemen van de Britten? Om te geloven dat hij niet vies is van de media in de wereld en aldus zijn imago wat wenst op te krikken in het vooruitzicht van de presidentsverkiezing. In de States beweren ze immers dat Trump geen verstand heeft van de internationale politiek.

Op de Franse zender O zag ik een documentaire over Jacques Brel en zijn laatste jaren op het eilandje Hiva Oa, die hij er doorbracht aan de zijde van zijn vriendin Maddly Bami. Meteen drongen zich bij mij herinneringen op aan de tijd toen Brel een beginnend zanger was en wij de stenen plat liepen in de Rue des Bouchers in het Brussel, dat hij later zo mooi zou bezingen. Het was alsof de mosselen en de friet er beter smaakten dan eender waar. We waren een hele groep van jongeren die hoopten op een grote carrière, die voor Brel wel wat uitzonderlijk was weggelegd. Daar was ook den Toots bij en Henri Lemaire, toen journalist bij Le Soir maar later de bekende gastronoom en zijn Restaurant Gids. We waren eigenlijk allemaal journalisten die het zouden maken, terwijl we Brel op de voet volgden. We waren nagenoeg allemaal Brusselaars en we hielden van onze stad. Vandaag vraag ik me dikwijls af wat Brel zou gezegd hebben over de ontwikkeling van zijn stad. Ik durf er niet aan denken want hij zou luid geroepen hebben. Brel verkondigde zeer graag zijn mening over alles en nog wat, hij was werkelijk een “discuteur”. Hij was niet de enige in ons groepje en dat “discuteren” duurde soms tot diep in de nacht. Ook ik kon luid roepen, maar vreemd genoeg, Brel en ik waren als twee handen op een buik. We waren het altijd eens. Wanneer ik vandaag zie hoe hij leefde op Hiva Oa krijg ik de kriebels om eveneens “de laatste rechte lijn” te gaan beleven op zo’n paradijs…maar ik heb geen Maddly.

De voorverkiezingen naar het presidentschap in de Verenigde Staten hebben in Puerto Rico de nominatie voor Hillary Clinton zo goed als zeker in de hand gespeeld. Voor Donald Trump is dat al het geval voor de Republikeinen, zodat het uiteindelijk toch een duel zal worden naar de titel. Wie het zal worden kan en durft niemand voorspellen. Donald Trump heeft weliswaar veel tegenstanders, maar of dat voldoende zal zijn om hem van de troon te weren, moet nog uitgemaakt worden. De hele wereld kijkt er naar uit, want één ding is zeker: met Trump wordt het anders. Hoe anders? Dat is maar de vraag. Trump heeft vele beloften uitgesproken. En de meeste Amerikanen willen graag weten of hij die hard kan maken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s