Wat “zien” ik ? 173

Door Staf Knop

In alweer vijf staten waar de voorverkiezingen naar het presidentschap in de Verenigde Staten plaats hadden, zijn Donald Trump voor de Republikeinen en Hillary Clinton voor de Democraten, als grote overwinnaars uit de bus gekomen. Trump zelfs met 60%. Er moet dus wel iets geloofswaardig en aantrekkelijks zijn aan Donald Trump, want zelfs de zware aanvallen van zijn tegenstrevers hebben blijkbaar geen invloed op de kiezers. Dat Hillary Clinton haar aanhangers heeft en zou behouden is al geen nieuws meer, ondanks de pogingen van Bernie Sanders. Maar die Trump, die nu al de verwijten van de wereld over zijn hoofd krijgt, en toch overal gaat winnen… Wat verwachten ze van hem zozeer? Dat hij zijn boze uitlatingen waar maakt? Trump zou de wereld op zijn kop zetten. Een lachertje. Iemand zal hem nog wel een stokje in de wielen steken. Maar ondertussen heeft hij bij vele Amerikanen wel een belletje doen rinkelen. Dat Trump zich nu wat gematigder aanstelt kan daar niets meer aan veranderen. Amerika zal uit een diepe slaap komen. Tenzij…Hillary Clinton ze nog wat verder blijft wiegen en roept “dat we het samen moeten doen”. Wat dan wel?

Met “Na Hitler” heeft “La Une” een documentaire uitgezonden die in alle scholen en huiskamers zou moeten gezien worden. Het gaat uiteraard over de naoorlogse jaren en de uitdagingen waaraan de geallieerden het hoofd moesten bieden, de hongersnood en de wederopbouw van een verwoest continent. Deze documentaire met nooit eerder geziene beelden heeft echter nog veel meer te bieden. Het communisme van Stalin is nagenoeg te vergelijken met het nazisme, met een collectief geheugen als streefdoel. Vooral West-Europa is daartoe niet bereid zodat de Koude Oorlog onvermijdelijk is. En zoals Clemenceau het ooit zei “Vrede betekent alleen de voortzetting van de oorlog, maar met andere middelen”. Het debat dat op de uitzending volgde loonde al evenzeer de moeite. Men moet hopen dat ook een Vlaamse zender met deze documentaire uitpakt en er eminenten worden gevonden om er een debat over te voeren.

“We moeten ons schamen over wat er momenteel gebeurt in Syrië”. Dat is de uitspraak van Stephen O’Brien, noodhulpcoördinator voor de Verenigde Naties. Dat zei hij in de Veiligheidsraad voor een doorbraak in de vredesonderhandelingen in Genève. O’Brien riep alle strijdende partijen op om alle humanitaire hulp ongehinderd toe te laten. Indien dat tot nog toe niet het geval is moeten wij ons daarover inderdaad schamen. Maar er is veel meer waarover wij ons moeten schamen. Ondanks het feit dat zowel Amerikanen als Russen bombardementen uitvoeren in Syrië, is er van dat “stop met de wapens” niet veel in huis gekomen en wordt er nog steeds gevochten. En indien “wij ons moeten schamen” is het precies daarover. Het kan niet dat de wereld blijft toekijken naar een beschaafd land waar het volk zich aan het uitmoorden is. Daar ligt in eerste instantie een taak voor de Verenigde Naties. Er moest al jaren een politie-leger voor de wereld bestaan. Dit is misschien wat naïef uitgedrukt, maar het kleinste kind weet wat ik bedoel. Het moet “niet kunnen” dat er waar dan ook een volk uitgemoord wordt onder de vlag van “oorlog”. Het gaat in Syrië al lang niet meer om een gewone oorlog.

In het Britse Sheffield werd het wereldkampioenschap Snooker betwist en heeft de 29-jarige Chinees, Ding, de 32-jarige Brit, Mark Selby, niet kunnen weerhouden van de titel. Het is voor het eerst dat een Aziaat de finale voor de wereldtitel heeft mogen spelen. Ding wordt in eigen land als een God beschouwd en is nu al rijk. Voor Mark Selby is het de tweede keer dat hij de titel in huis haalt. Ik weet niet of hij rijk is, maar hij heeft een mooie vrouw en een schattig dochtertje. Snooker is vooral in Groot Brittannië zeer populair…en bij mij. Het is rustgevend om er naar te kijken…wat van geen enkele andere sport kan gezegd worden. Onze Belgische deelnemer, Luca Brecel, kwam er niet bij te pas. Of dat ooit het geval zal zijn valt af te wachten…ofschoon Steve Davis (6 keer wereldkampioen) hem een grote carrière voorspelde. Als ik me niet vergis strijkt Mark Selby zo’n 350.000 pond op, een niet versmaden bedrag. Stephen Hendry is zeven keer wereldkampioen geworden. Ik vraag me af waarom ik geen snookerkampioen ben geworden, ook al sprak geen mens over die sport toen ik achttien was. Dat men er nu miljoenen kan mee verdienen is allang geen geheim meer. Net zoals met het voetbal. Ik heb heel wat andere dingen gedaan waarvoor ik geen bal heb gekregen en waarvoor men vandaag een serieus pak geld krijgt. Ik doe die dingen nog altijd en beleef er plezier aan. Maar niemand is geïnteresseerd in de gewrochten van een oude man en zweert bij de jeugd. Ik heb meer verleden dan toekomst. Zo noemt men dat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s