Wat “zien” ik ? 172

Door Staf Knop

De man die ooit de Bondfilms regisseerde, “Goldfinger”, Diamonds Are Forever” en “Live and Let Die”, Guy Hamilton is op 93-jarige leeftijd overleden op Majorca, ondanks het feit dat hij een Brit was. Ik weet niet wat Guy Hamilton nu op Majorca deed, maar ik heb wel het vermoeden dat hij in 1964 liefde opvatte voor het Spaanse eiland. Dat jaar verbleef hij op Majorca als jurylid voor de verkiezing van Miss Europa. Dat was ook mijn geval. Wij verbleven er niet alleen in hetzelfde hotel, maar ook onze kamers lagen naast elkaar. Op een ochtend stond ik op met een dik gezwollen voet (muggenbeten) en het was Guy die naar een dokter belde. Er ontstond een leuke vriendschap. Dat kwam ook omdat elk jurylid ook instond voor de goede bescherming van de miss die zijn land vertegenwoordigde. In mijn geval was dat Christine Delit, een Luikse schoonheid en waarschijnlijk de mooiste Belgische miss ooit. Christine was echter wat naïef en liet zich een geschonken bontmantel welgevallen, op voorwaarde dat ze de schenker zou vergezellen op een weekje kruisvaart. Toen ze in het hotel verscheen met de bontmantel op de arm, keken Guy en ik verrast op. Ik gaf haar de raad om de bontmantel terug te dragen. Ze barstte in tranen uit. Guy zei haar dat hij ze ooit zou vragen voor een film. Het is nooit zo ver gekomen. Ik draaide zelf een documentaire met Christine in een gidsrol. Een paar maanden later pleegde ze zelfmoord op een trein, die haar van Milaan naar Brussel bracht. Het is mij altijd bijgebleven…en Guy Hamilton ook.

Terwijl Barack Obama, president van de Verenigde Staten, op bezoek in Groot Brittannië de Britten aanmaant om te kiezen voor Europa omdat het omgekeerde economisch een zwart spook zou opleveren, heeft Donald Trump in de States een nieuwe campagneleider, die de Amerikanen belooft om hen een nieuwe Trump te tonen en die een andere toon zou aanslaan. De man beweert dat Trump niet is wat hij tot nog toe in de voorverkiezingen naar het presidentschap, heeft laten horen. Hij beledigde niet alleen zijn eigen Republikeinse partij, maar er zijn ook zijn uitspraken in verband met de moslims. Dat is allemaal voorbij, zegt zijn nieuwe campagneleider. “Vanaf vandaag is het nog alleen grote liefde en maneschijn”. Of de Amerikanen hem zullen geloven valt nog af te wachten, maar vooral…of de Republikeinen hem zullen geloven. Ik kijk er naar uit.

Vergeleken met vorig jaar zou de jeugdcriminaliteit met een derde gedaald zijn. De reden: ze zijn te lui geworden. Gekker kan niet. Die jeugd, die daar in een of andere danstent de hele nacht door staat te springen en te heupwiegen, is plots te lui geworden om een misdaad te plegen. Het is te schoon om waar te zijn. Mochten ze nu ook nog te lui zijn om wat cannabis door hunne strot te gooien, zou de wereld er mogelijk wat beter uitzien. Misschien zou de slogan “Nooit meer Oorlog” dan waarheid worden. De samenleving is echter uitgegroeid tot een geheimzinnige bedoening, met een derde wereldoorlog die al jaren ondergronds wordt gevoerd. Ik zei het al eerder: de eerste wereldoorlog werd in de loopgraven uitgevochten, de tweede in de lucht en de derde ondergronds. De gewone sterveling zal nooit weten wat er achter zijn rug bekokstoofd wordt, maar veel goeds is het niet. Daar zullen zelfs de grote wereldleiders niets kunnen aan verhelpen, ook niet met hun vernuftig uitgevonden wapens. “Radicalisering” heeft niets met wapens te maken, wèl met de geest. En dààr komt het nu op aan. Een nieuwe opvoeding voor de jeugd dringt zich op. Ik heb al bijna een volle eeuw te maken met de onuitputtelijke verscheidenheid van het leven, maar nooit eerder is deze foutieve wereld me zo duidelijk geworden. Ik kan alleen maar hopen “dat er ooit een mirakel zal gebeuren”, zoals Zarah Leander het met haar heldere stem ooit zong.

Vierhonderd jaar geleden overleed Shakespeare, de grootste Britse toneelschrijver met 38 toneelstukken op zijn actief en nog wat dingetjes. Men betwist het hem al jaren. Hij zou niet de schrijver zijn van al deze meesterwerken. Meesterwerken? Wie ze ook moge geschreven hebben, het zijn niet allemaal meesterwerken. Onder zijn 38 stukken bevindt er zich ook wat rotzooi, zoals dat bij elke veelschrijver het geval is. Maar wie ben ik om te beweren dat er onder alle toneelstukken van William Shakespeare slechts een vijftal zijn die men meesterlijk kan noemen? Wie ze ook moge geschreven hebben. En indien we het nog eens over “onze hedendaagse jeugd” mogen hebben, stelt zich de vraag wie Shakespeare was en niet de trainer van Club Brugge. Zo, meteen heb ik de vinger gelegd op het cruciale probleem van deze tijd. Ik hoop dat ooit een gedeelte van die bomvolle voetbalstadions zal te vinden zijn in onze schouwburgen…waar ze Shakespeare spelen. Dank u.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s