Wat “zien” ik ? 170

Door Staf Knop

Op de Duitse Tv-zenders heerst er veel optimisme betreffende de vluchtelingenstroom in 2015. Nog maar 20.000 vluchtelingen werden in Duitsland opgevangen, terwijl dat er in 2014 nog 60.000 waren en het jaar daarvoor 90.000. Over de redenen daarvoor stelt men zich allerlei vragen, hoewel het eens moet eindigen gewoon omdat er geen meer zijn. En ze zijn er nu, in Duitsland en overal elders. Of de wereld er nu beter zal mee worden is nog maar de vraag. De betrokken vluchtelingen zeker niet en zij die hen hebben opgevangen ook niet. Waarvoor was dat dan allemaal nodig? Omdat er ergens in de wereld, waar dan ook, altijd wel enkele bandieten zijn die op macht uit zijn en de samenleving overhoop gooien. Met dramatische gevolgen. De vele regeringen zijn daar niet tegen opgewassen, hebben met dergelijke toestanden niet leren leven en weten niet onmiddellijk hoe ze het moeten aanpakken. In vroeger tijden meldde de vijand zich aan, in uniform. Die tijd is voorgoed voorbij en verstopt de vijand zich “onder een hoedje”. Ondertussen zit hij achter de tralies…zonder hoedje.

Bij het overschouwen van wat of aan wat er zoal veel aandacht wordt besteed in de Vlaamse kranten, is het me opgevallen dat afgezien van de terroristische actualiteit en de “Panama Papers”, de gemoederen fel verontrust worden door het populaire Tv-programma ‘The Sky is the Limit” op Vier. Jan Becaus, de voormalige Nieuws-anker bij de VRT, noemt het zelfs “weerzinwekkend en kwetsend voor de kijker”. Nog anderen hebben geen goed woord over voor het bewuste programma, waarin ik de jongste tijd de mooie Olga mis. Marie-Jeanne, de vrouw van Willy Naessens, heeft haar plaats ingenomen. Maar waarom dit programma met zoveel ernst beoordelen en kraken? Ik heb er al altijd met de glimlach naar gekeken en kan er geen kwaad woord aan besteden, omdat ik het leuk vind en niet serieus neem. De mensen die er in worden belicht lijken mij doorsnee-Vlamingen die het financieel ver hebben gebracht. Ik zie geen reden om daar kwaad over te zijn en nog veel minder waarom ze niet op het kleine scherm zouden mogen getoond worden. Er worden wel andere dingen op de TV getoond die ergerlijk zijn. Ik kan de makers van “The Sky is the Limit” alleen maar toejuichen, zoals ik die van “Komen Eten” toejuich. Er is maar weinig verschil en beide programma’s halen vele kijkers. “De Kampioenen” ook. Et alors?

Nooit eerder was de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix zo zonnig, en zo spannend. En nooit eerder zag ik een Tom Boonen zo vechten voor de overwinning. In mijn ogen had hij die ook gehaald, indien daar niet een Australiër was die niet wist dat hij in een wielerwedstrijd meereed en die al evenmin wist waar hij zich bevond en als eerste over de meet is gereden. Mooi was dat! Mijn bewondering ging echter naar Tom Boonen, die hier heeft getoond dat hij een groot kampioen is. Met Sepp Van Marcke beschikken we ongetwijfeld over een toekomstig Ronderenner, maar inmiddels moet Tom die vijfde kassei laten liggen. Misschien ligt er ergens een grote verrassing te wachten.

De voorverkiezingen in de Verenigde Staten hebben een ietwat vreemde wending genomen. Zowel Donald Trump als Ted Cruz hebben het klaarblijkelijk nodig gevonden om elk met hun volledig gezinnetje uit te pakken. Voor Trump zijn dat niet alleen zijn echtgenote, maar ook zijn vijf kinderen. Voor Ted Cruz is het zijn vrouw en twee dochtertjes, die al duidelijk goed ter tale zijn. Of dat allemaal iets zal veranderen aan hun stemmenaantal, valt te betwijfelen na de vele verwijten die ze elkaar hebben toegeschreeuwd. Anders is het gesteld met Hillary Clinton die het voor de Democraten opneemt…zonder kinderen. Zij kreeg ineens weer af te rekenen met Bernie Sanders die een grote bek opzet. Tenslotte lijkt de beslissing te zullen vallen te New York, waar volgende week de voorverkiezing plaats heeft. Het circus is al mooi geweest, maar New York zou wel als de “plezantste clown” uit de bus kunnen komen?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s