Wat “zien” ik ? 169

Door Staf Knop

 De Republikeinse presidentskandidaat in de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft zichzelf de das omgedaan met zijn uitspraken over abortus. Vrouwen die een abortus laten uitvoeren zouden moeten gestraft worden. De zaak heeft altijd zeer gevoelig gelegen in de States, terwijl abortus al werd goedgekeurd in de jaren zeventig. Trump is zich bewust geworden van zijn gevaarlijke uitspraken en trachtte achteraf terug te krabbelen, maar dàt kan een presidentskandidaat zich niet permitteren. Foute uitspraken worden hem niet vergeven. In het huidige geval schiet Hillary Clinton met scherp op haar rivaal. Donald Trump deed al eerder wat uitspraken die niet uit de mond mochten komen van een toekomstig president, zodat het voor mij nu klaar begint te worden dat Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten zal worden. In Wisconsin heeft Trump trouwens een zware klap gekregen bij de voorverkiezing. Ted Cruz haalde het met grote voorsprong. Bij de Democraten kwam Bernie Sanders als eerste uit de bus, maar nog steeds niet voldoende om Hillary Clinton een hak te zetten.

Naar de Ronde van Vlaanderen kijken op het kleine scherm is als een feest. Die beelden verschijnen zowat overal in de wereld. Het zou een gelegenheid moeten zijn om België een ander beeld te geven dan dat van de terreur. Iets wat we meemaken met de Rode Duivels, waar ze ook gaan voetballen. Met “De Ronde…” blijkt dat niet te kunnen. Ik heb daar op de Brugse Grote Markt geen enkele Belgische vlag gezien en zelfs op het Belfort wapperde uitsluitend de Vlaamse vlag. Ik weet niet wie daar de burgemeester is (ik weet het wel), maar hij heeft het verstand van een kip. Voor mij heeft die Ronde veel van haar aantrekkelijkheid verloren.

In de Verenigde Staten heeft de Republikeinse presidentskandidaat, Donald Trump, kritiek geuit op Brussel. De Belgische hoofdstad zou zomaar iedereen zonder controle toegelaten hebben, zodat de stad geworden is wat ze nu is, de smeltkroes van vele volkeren. Met welk recht spreekt Donald Trump dergelijk verwijtende taal over Brussel, terwijl zijn land alleen is ontstaan door dergelijke opvang van verschillende volkeren. Ik zei “opvang”, maar eigenlijk bedoelde ik de slaven die ze zowat overal zijn gaan “ophalen”, na een bloedige strijd met de oorspronkelijke bewoners van het land. Het is belachelijk om met dergelijke uitspraken over Brussel uit te pakken. En het heeft zeker niets te maken met de presidentsverkiezingen in Amerika.

Na de aanslagen in Brussel woonden we al in Bibberland, maar nu daar nog “das kapitaal” bijkomt met 732 Belgen die betrokken zijn bij het fraudeschandaal “Panama Papers”, is de maat vol. Dat het om de rijksten van het land gaat zal niemand betwijfelen en dat die aan het “bibberen” zijn ook niet. De dag dat er namen zullen opgeplakt worden is echter niet voor morgen. Het feit van het uitlekken van dit fraudeschandaal had immers al veel eerder moeten gebeuren. En wanneer ik zeg “veel eerder” bedoel ik dertig jaar eerder. Wanneer het om “bezit van geld” gaat is het gesjoemel nooit ver weg. Hier niet en elders ook niet. En dat de bewuste belastingparadijzen er bij betrokken waren was nooit een geheim. Wat nu aan het licht is gekomen zal grote invloed hebben op de wereld economie. Wij kunnen alleen maar kijken hoe dit allemaal gaat evolueren.

Erik Van Looy is begonnen met de opnamen van zijn nieuwe film “De Premier” met Koen De Bouw in de hoofdrol. De goedlachse Erik heeft niet alleen zelf het scenario geschreven, maar heeft al eerder gezegd dat het een film wordt waarvan de Belgen zullen opkijken. Het gaat immers over de Belgische Eerste Minister die wordt ontvoerd en alleen zou vrijgelaten worden indien hij de Amerikaanse president, waarmee de Premier een afspraak had, zou vermoorden. Te oordelen naar deze inhoud en het talent kennende van Erik Van Looy, kan ik hem alleen maar gelijk geven. Het is al een tijdje geen geheim meer dat de Vlaamse film in de lift zit en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik vind trouwens dat het stilaan tijd wordt dat wij ons, wat de film betreft, op internationaal veld moeten bewegen. Die mogelijkheid zit er ongetwijfeld in met “De Premier” omwille van de inhoud. Het buitenland heeft geen honger naar onze boerendrama’s en nog minder naar de humor van “De Kampioenen” of andere dergelijke “plezante prenten”. Ik ken Erik Van Looy niet persoonlijk, maar na zijn “Zaak Alzheimer” en de beloften van “De Premier” meen ik in hem een filmbroeder te zien, die de Vlaamse film kan optillen naar hogere sferen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s