Wat “zien” ik ? 164

Door Staf Knop

Dat het scheef zit met de “Europese Unie” is allang geen geheim meer. Zelfs enkele leidende figuren beginnen dat in te zien. Anderen blijven het goed menen met de “Unie” en blijven er op hameren dat Europa een noodzaak is. Ze hebben gelijk, maar niet met 28 landen. Dat het “Schengen-Verdrag” een utopie was, hebben ze ondertussen allemaal wel begrepen. Het is zelfs de doodsoorzaak van Europa. En wie zou de Britten iets kunnen verwijten indien uit hun referendum zou blijken dat ze voor de afscheiding zijn. Europa zou er dan uitzien als “een pot mosselen zonder friet”. Echt niet te doen. Zij die de tijd van de jaren vijftig en zestig hebben meegemaakt zonder Europa, verkeren in de mogelijkheid om het verschil uit te maken. En dat is niet in het voordeel van Europa, ofschoon de eenheidsmunt een goede zaak is voor de bevolking. Het is nog een betere voor de Europese parlementariërs en daar ging het in de wandelgangen allemaal om. En nu nog. Hoe meer zielen, hoe meer poen. Het is een dooddoener, jongens.

Het was te verwachten dat Europa België zou verwijten van schending van het verdrag van Schengen in verband met de grenscontroles aan de Franse grens, nabij Calais. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken van de precieze reden. Duizenden vluchtelingen hebben zich daar een nest gebouwd en dreigen nu de Belgische grens over te steken, met de hoop om langs Zeebrugge naar Groot Brittannië te kunnen. Dit is een toestand die Europa zelf heeft mogelijk gemaakt met dat fameuze verdrag van Schengen. Dat België het eerste land is om het verdrag duidelijk aan zijn laars te lappen is het toeval, dat waarschijnlijk geschreven stond. Dat hele boeltje van Europa is hier tenslotte ook ontstaan. En de toestand met die grenscontroles aan de Franse grens is nog maar het begin. Het wordt nog erger. Uiteindelijk zullen alle lidstaten van Europa elkaar kunnen verwijten het duivelsverdrag niet te respecteren. Pas dan zullen ze beseffen wie de schuldigen zijn van een crisis die nooit had mogen bestaan.

In de Verenigde Staten en wel in de nabijheid van Los Angeles werd men deze dagen opgeschrikt door een gevecht onder mannen waaronder enkele slachtoffers door messteken vielen. Op zich niet zo ophefmakend indien het niet ging om allemaal leden van de Ku Klux Klan, die het onder elkaar hebben uitgevochten terwijl elke rechtgeaarde Amerikaan dacht dat de KKK sinds lang tot het verleden behoorde. Nee dus. Vroeger waren het die kerels die het op de negerbevolking gemunt had, nu op iedereen. Dat is een serieus verschil, maar ook overdreven. Sinds Luther King uitriep “I have a dream” hebben de Amerikanen de bakens verlegd naar de Mexicanen en de KKK naar de moslims. Samen met Trump. Bij de Republikeinen staat Donald Trump nu flink aan de kop bij de verkiezingsstrijd naar het presidentschap. Alleen…hoe meer hij wint, hoe groter is de tegenwind in zijn eigen partij. Bij de Democraten heeft Hillary Clinton haar rivaal, Bernie Sanders, het nakijken gegeven in South Carolina. Na de fantastische “Super Tuesday” is er nagenoeg geen verandering. Donald Trump en Hillary Clinton zijn er als grote overwinnaars uitgekomen en de kans dat deze situatie nog zou wijzigen is maar klein. Trump blijft maar zeggen dat hij die muur gaat bouwen en Hillary houdt het bij het verenigen van alle Amerikanen. Dat beiden nog vinnig zullen debatteren is niet weg te denken uit de komende weken. Pas in november zullen we de nieuwe president kennen. In eigen land en ondanks de zachte winter, kijkt iedereen uit naar de lente. Eigenlijk niks nieuws, maar ik heb wel het gevoel dat zowat iedereen met verwachtingen loopt. Uiteraard bezit ik geen kristallen bol en waag ik me niet aan voorspellingen. Het belet niet dat ik het einde zie van de gevechten in Syrië, waar nog alleen strijd wordt gevoerd tegen de IS. Die hebben zich een beetje verplaatst naar Libië, maar geven toch de indruk dat ze op hun laatste poten lopen. Waarover zouden de Russen en de Amerikanen dan nog moeten kibbelen? Uiterlijk over weinig of niks, maar de Koude Oorlog zal nooit stoppen. En die wordt ondergronds gevoerd. Alleen….stel ik me de vraag hoe de internationale politiek er gaat uitzien mocht Donald Trump verkozen worden tot president van de Verenigde Staten. Vladimir Poetin, de Russische president, heeft al wel eens zijn sympathie voor Trump uitgedrukt, maar of dat wederzijds is blijft maar de vraag. En Trump lijkt mij niet de man om zijn mening over wat dan ook in te kleden met zoete woorden. Direct “nen boks” Mohamed Ali indachtig.

Zo blijven we maar leven in een boeiende wereld waarin het geluk boven onze hoofden blijft vliegen en het de grote kunst is om het te grijpen. Ik ken er wel een middeltje voor…maar dat vertel ik later wel eens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s