Wat “zien” ik ? 162

door Staf Knop

In een museum van Chicago werd de slaapkamer nagebouwd van de Nederlandse schilder, Vincent Van Gogh. Men hoopt die te kunnen verhuren en met het geld het museum wat te kunnen restaureren. Ik geloof niet dat er velen zullen geïnteresseerd zijn om in dat armtierig slaapkamertje van Vincent Van Gogh te gaan slapen. Ze hebben daar in Chicago echt niet veel geluk met dat soort zaken. Ze hebben daar nu al de kamer van Al Capone uitgekamd en botsten op zijn brandkoffer. Ze hoopten er een fortuin in te vinden, maar de hele wereld keek toe op een lege brandkast. Misschien zouden ze het eens kunnen proberen met de slaapkamer van Marilyn Monroe en er een dubbelgangster in bed leggen. Wedden dat het lukt?

De voorverkiezingen naar het presidentschap van de Verenigde Staten zijn nog maar goed begonnen en de strijd tekent zich af in het voordeel van Donald Trump voor de Republikeinen en die oude Bernie Sanders voor de Democraten. Ik geloof in geen van beiden. In Trump niet omdat hij hard roept maar niet geloofwaardig genoeg, en in Bernie omwille van zijn leeftijd. En geloof mij, de leeftijd speelt nooit in je voordeel. En ik kan het weten. Maar wie moet er dan president worden. Ik wil Donald Trump niet volledig uitschakelen want er blijven nog vele ronden te gaan. Hillary Clinton zou het helemaal verkorven hebben bij de jeugd, wat niemand zal verbazen. Maar ze doet het ook niet meer bij de Amerikaanse vrouwen. En dat is andere kaas. In Amerika zijn de vrouwen een macht. Wie is dan de outsider? Velen betreuren dat Bill Clinton zich niet meer kandidaat mag stellen, terwijl George W.Bush zich met zijn ervaring aan de zijde schaart van zijn jongere broertje. Het zal niet baten. Wie zal er een wit konijn uit zijn hoed toveren? Ondertussen is bij de voorverkiezing in South Carolina alweer duidelijk geworden dat Donald Trump nog een stapje  dichter komt bij het presidentschap van de Verenigde Staten. De Amerikanen vragen zich nu af wat Trump gaat doen mocht hij echt de president worden. De hele wereld vraagt het zich af. Gaat hij zoals gezegd, de Moslims buiten zetten en gaat hij zijn muur met Mexico bouwen? Ik geloof er geen fluit van.

Tijdens een conferentie in Munchen zijn zeventien landen overeengekomen dat er een “pauze” moet komen met de gevechten tussen het Syrische regeringsleger en de oppositie. Dat zou dus nu moeten gebeuren. Maar hoe dan ook kunnen wij dat alleen als een dronkemanseed beschouwen. Alles wat er de jongste jaren in Europa aan het gebeuren is heeft maar één oorzaak, die iedereen kent. Daar hebben ze het in Munchen niet over gehad. En ondertussen kwam die Russische premier de wereld inlichten dat we alweer in een “Koude Oorlog” zitten. Waar zijn ze mee bezig? In Syrië gaan de Russen de “oppositie” bombarderen, die gesteund wordt door de Amerikanen. Geen mens die nog begrijpt wat er gaande is, maar wie het mij vraagt…die “Koude Oorlog” heeft nooit opgehouden. Amerikanen en Russen willen elkaar niet begrijpen. Dat is een waarheid als een koe, maar ondertussen betaalt Europa de rekening. Het zal nooit stoppen.

Men heeft het vandaag de dag in Vlaanderen nog al eens over “Back to the Seventies”, waarbij men het voornamelijk heeft over de metamorfose van de muziek. In die jaren “Seventies” zat ik er midden in en zal ik eens wat verklappen. Naar het einde toe van die bewuste jaren bracht ik elke week de zondagvoormiddag door met een paar vrienden journalisten: Jan Merckx en Luc Vandriessche. We kwamen samen in de bar van de zwemkom in het hotel “La Réserve” te Knokke-Heist. We dronken er het aperitief en keuvelden er over de actualiteit, die ook wel eens over de ontwikkeling ging van de muziek. We hadden er onze kijk op, maar Jan Merckx zat met een ander ei. De oprichting van een commerciële TV-zender in Vlaanderen. En ik zou durven beweren dat daar de bakens werden gelegd voor VTM. Jan Merckx was er de bezieler van, wat ook jaren later is gebleken. Wat er van de muziek is geworden, weten we ondertussen ook allemaal: weinig goeds.

Dat de Britten niet wakker liggen van het Verenigd Europa werd ons al duidelijk gemaakt ten tijde van Margaret Thatcher, maar nu David Cameron met een referendum werd opgezadeld tonen de peilingen aan dat Europa de pot op kan. Als dat uit de uitslag van het referendum ook echt zou blijken, heeft Cameron een probleem en hij niet alleen. De Europese Unie zou er niet goed van zijn, ofschoon het nog jaren kan duren vooraleer de scheiding met de Britten een feit is. Wat we echter al altijd hebben geweten is dat het Verenigd Koninkrijk geen pottenkijkers wil en dat nooit zal willen. Alles wat ze doen is alleen uit eigen belang. Het staat helemaal haaks met Europa. Om naar uit te kijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s