Wat “zien” ik? 158

Door Staf knop

Bart De Wever heeft in zijn kaarten laten kijken: een onafhankelijk Vlaanderen. Het zal hem zuur opbreken, want alle andere partijen verzetten zich. Nu is gebleken dat de partij van De Wever een paar degelijke ministers heeft afgeleverd en dat het communautaire naar de achtergrond was verschoven, pakt De Wever plots weer uit met zijn stokpaardje. Het was een foutieve zet. Het moment is slecht gekozen en maakt sowieso geen kans. Zeker niet in een tijd waarop het land volop in de belangstelling staat in verband met het terrorisme. België heeft nood aan samenhorigheid. Charles Michel, de premier die steeds meer gewaardeerd wordt, heeft zijn mening duidelijk te kennen gegeven en zegt ronduit “neen”. Den Bart trachtte zich achteraf op zijn klassieke klaagtoon wat aan de oppervlakte te houden met de bewering “dat het binnen zijn partij gebeurde en dat het met de regering niets te maken had”. “Iedereen mag de idiootste dingen uitkramen, maar wij mogen geen voet verzetten of het komt in alle kranten”, riep hij. Zwijg dan, he Bart.

Er is daar die jonge voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken, die zijn postje tracht te verdedigen met straffe uitspraken en die de aanvallen op vrouwen in Keulen als vertrekpunt neemt, om ons te verkondigen “dat we de massa-immigratie en de islamisering moeten tegengaan of dat we ten ondergaan”.  Hij zegt verder “dat 85 % van die vluchtelingen mannen zijn tussen 15 en 35 jaar en die niet op de vlucht zijn voor de terreur, maar die de terreur importeren”. Dat is straffe toebak. Maar klinkt het werkelijk zo dom? Ik beschik ook niet over een kristallen bol, maar ik besef wel dat die hele vluchtelingengeschiedenis geen heil brengt voor Europa. Zeggen dat ze slecht werd aangepakt heeft geen zin meer en klopt ook niet met de werkelijkheid. De waarheid is dat Europa zich menselijk heeft willen opstellen, waarvan het grootste gedeelte uit de aangespoelde landen heeft willen profiteren. Het was als het ware een uitdaging voor die mannen. Dat wordt Europa nu duur aangerekend…en wij betalen de prijs.

Op de RTBF in het programma “Les Décodeurs” hoorde ik de Franse schrijver en Académicien, Jean d’Ormesson, verklaren “dat we in een gevaarlijke en een rampenwereld leven die ons niet onbewogen laat, maar die we ook als iets moois moeten bekijken”. Ik luister al vele jaren naar alles wat Jean d’Ormesson zegt en schrijft, omdat ik een grote bewondering koester voor deze thans 90-jarige man. Jean d’Ormesson is een optimist en heeft al altijd een roos in zijn ogen gehad. Dààrom vind ik hem een uitzonderlijk iemand, ofschoon ik de wereld minder mooi bekijk. Vijftig jaar geleden zou ik hem volledig volgen, maar de samenleving heeft zich niet kunnen ontwikkelen zoals wij toen allemaal hoopten. Een derde van de wereldbevolking leeft in de armoede en dan mogen we nog niet spreken van het moorddadige geweld, waarvoor zovelen op de vlucht zijn. Nee, Jean, kom van die wolk af en bekijk de wereld van vandaag zoals hij is: smerig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s