Wat “zien” ik ? 148

Door Staf Knop

 

Op de Franse televisie zag ik een documentaire over de Franse chansonnière Edith Piaf (1915-1963), die nu na meer dan vijftig jaar in Frankrijk wordt beschreven als de grootste Franse zangeres. Ik heb zowel het begin als het einde van Edith Piaf meegemaakt en bracht als journalist het grootste respect op voor haar stem en de manier waarop ze die stem gebruikte. Anderzijds werd ze bekeken als een straatzangeres, die een ongelukkige jeugd had met veel mannen, onder wie ze zelfs een talent ontdekte. Charles Aznavour was er eentje van. Kortom, Edith Piaf bouwde zich een uitzonderlijk imago op waarvan de media dikwijls gebruik maakte. De “Straatmus” werd een beroemdheid. En dat is waarin men in Frankrijk sterk staat: het creëren van beroemdheden en hun herinnering levend houden.

Waarom kan dat niet in het kleine Vlaanderen? Er zijn uiteraard wel een paar uitzonderingen zoals Eddy Merckx en nog een paar sportfiguren. En men voelt me al komen. Waarom niet over onze acteurs en actrices? Omdat Vlaanderen een land is zonder geheugen en ook…het moedwillig negeren van iemand die zijn kop opsteekt. En dat is nefast voor de wereld van artiesten en zelfs voor de zakenwereld. Cas Goossens en ikzelf hebben nu de bedoeling om hieraan te verhelpen en te starten met een huldebetoon aan de Vlaamse actrice Ann Petersen. We worden nu al “scheef” bekeken. Arm Vlaanderen.

Terwijl ik dit schrijf bereikt mij het bericht van het overlijden van Dora Van der Groen op 88-jarige leeftijd. Dora Van der Groen behoorde ongetwijfeld tot de grootste Vlaamse actrices, met tal van film- en televisierollen, maar vooral als theateractrice. Ik herinner me Herman Teirlinck die haar als de grootste beschouwde. Ik kende Dora Van der Groen al van toen ze aan het begin stond van haar toneelcarrière. Ik zocht haar op in Mariaburg, waar ze woonde, en me ontving met de woorden “ik kan je een boterham aanbieden, maar ik heb geen boter om er op te doen”. Lieve Dora, ik zal je altijd blijven gedenken als een leuke vriendin, maar ook als de schitterende actrice uit “Wie is bang voor Virginia Woolf?”, uit “Bus Stop” en “Tramlijn Begeerte”. Toen ze in de Brusselse KVS optrad in het bekende toneelstuk “Bus Stop” van William Inge, dat verfilmd werd met Marilyn Monroe, diende Dora een pruik op te zetten. Ze onderging een totale metamorfose en geleek als twee druppels water op Marilyn. Marilyn Monroe schitterde in deze rol en ik schreef toen in de krant dat Dora Van der Groen de vergelijking best kon doorstaan. Ook in de film “Pauline en Paulette” schitterde ze naast Ann Petersen. Dit moet een samenloop zijn van omstandigheden, ook Dora Van der Groen leefde in de vergetelheid.

Dora vd Groen

Binnen afzienbare tijd wil Pieter De Crem, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, de Belgische export naar Iran realiseren voor nagenoeg één miljard euro. Die mogelijkheid bestaat sinds de opheffing van de economische sancties. Voor België zou dit alleszins een goede zaak zijn en het strekt Pieter de Crem tot ere met het initiatief om naar Teheran te trekken met 20 Belgische bedrijfsleiders. Ik vind trouwens dat wij niet alleen het land moeten zijn met deelname aan kwade beslissingen van de wereldleiders, maar dat we ook mogen deelnemen van de gunstige economische omstandigheden die achteraf worden mogelijk gemaakt met vroegere landen die werden gesanctioneerd.

De Belgen eten gemiddeld 1 gram minder zout per dag. Dat heeft een studie uitgemaakt en vergeleken met de zoutconsumptie in 2007. Met 9,5 gram per dag zitten we nog altijd ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En dat terwijl ik dacht geen gram zout meer te slikken. Het zal dus wel een grote vergissing zijn van mijnentwege, ondanks het feit dat wat ik dagelijks achter de kiezen steek zo flauw smaakt als het water dat uit de grond komt. Nochtans was ik verslaafd aan dat water. Ik schakelde echter over naar fruitsap. Is daar toch wel een of andere idioot die nu de wereld waarschuwt en zegt “dat fruitsap even slecht is als cola”. Om te denken dat “sterven in uw bed even slecht is als sterven op straat”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s