Wat “zien” ik ? 145

Door Staf Knop

Vanaf volgend jaar zullen er geen naakte vrouwen meer te zien zijn in het mannenblad “Playboy”. In 1975 werden er van het bewuste blad nog 5,6 miljoen stuks en per uitgave verkocht, waar dat vandaag de dag nog 800.000 blijkt. De thans 89-jarige Hugh Hefner, oprichter van “Playboy”, is het eens met de vernieuwing die op komst is, maar lacht groen wanneer hij het voortaan zal moeten stellen met aangeklede vrouwen, ook al zal die “aankleding” wel tot het minimum beperkt zijn. Dat wil zeggen dat de overblijvende lezers van “Playboy” hun verbeelding op de proef zal worden gesteld, terwijl ze vroeger met het voldongen feit kennis maakten. Het doet me denken aan de vroegere beroemde filmregisseur, Ernst Lubitsch, die zei “dat het veel interessanter was om de kijker te laten raden wat er zich achter een gesloten deur afspeelde, dan de deur te openen”. Ik weet niet of de bewuste vernieuwing van “Playboy” wel zal resulteren in een terugkeer naar die vijf miljoen lezers, maar één ding weet ik zeker: seks verkoopt niet meer.

Dat de Rode Duivels op nummer één staan van de Fifa-ranking vervult elke Belgische voetballiefhebber met fierheid. Dat bleek zelfs toen Laurette Onkelinx om een applaus verzocht voor de Rode Duivels in de Kamer en iedereen gulzig op haar verzoek inging, behalve de leden van de N-VA. Kom jongens, nu dat gelul over een onafhankelijk Vlaanderen een beetje op de achtergrond is geraakt en de Rode Duivels het vaderlands gevoel aanwakkeren, tonen jullie plots niets vergeten te zijn van jullie kwajongensstreken. Die zijn intussen uitgegroeid tot zotte streken en ja, de Rode Duivels zitten daar voor iets tussen. Ik ben nu niet een grote voetballiefhebber, maar ik juich mee: Viva de Rode Duivels!

Omdat ik geen kranten meer lees en het Nieuws uitsluitend volg op het kleine scherm, weet ik nooit wat er in onze toneelzalen zoal wordt gespeeld. Toevallig vernam ik dat Jo De Meyere en Leah Thys schitteren in “Een Oscar voor Emily”, dat in het Antwerpse Fakkeltheater op het programma staat. En zoals het al jaren niet meer gebruikelijk is wordt ook de auteur niet meer vernoemd, terwijl ik de tijd heb gekend dat de titel van een toneelstuk werd uitgesproken met onmiddellijke vermelding van de auteur. Dat Vlaanderen er op achteruit is gegaan in verband met de cultuur is allang geen geheim meer, maar dat onze Tv-zenders dat niet beseffen en er ook niets aan veranderen is ronduit een schande. Dat het publiek zich bij de minister van Cultuur heeft uitgesproken voor evenveel cultuur als sport in het Journaal, bewijst voldoende dat men er naast zit bij de zenders. En nu we het er over hebben, ze zitten er ook naast met al de rest. Ik wil graag een uitzondering maken voor sommige fictie-series en zeker voor “De Slimste mens ter Wereld”. Bij sommige zenders evenals bij sommige productiehuizen hebben ze werkelijk nood aan een artistiek adviseur. Maar…bestaan die nog wel?

Vandaag ben ik 94 geworden.. Een moment om even bij stil te staan en de Almachtige te bedanken voor alles wat ik mocht beleven. Er is een tijd geweest dat mijn verjaardag aanleiding was voor mijn talloze vrienden, nagenoeg allemaal acteurs en actrices, maar ook artiesten van het lied, om me een kaartje te sturen. Ze zijn nu allemaal overleden, met de gelukkige uitzondering van het echtpaar Nicole en Hugo. Al meer dan dertig jaar sturen ze mij hun kaartje als eerste met gelukwensen, waarvoor ik hen langs deze weg graag bedank. Ik dank ook allen die me nog vele jaren toewensten. Ondertussen probeer ik ook de balans op te maken van mijn leven dat uitzonderlijk is geweest. Het was mooi. Vandaag schrijf ik hoogstwaarschijnlijk mijn laatste boek onder de titel “Requiem voor een Gokker”. Het zou de titel kunnen zijn van mijn eigen leven, dat zoals in het bewuste boek gelijkenissen vertoont met James Bond. Het klinkt wat pretentieus en bovendien is die James Bond een kerel die geen liefde kent, wel veel seks. Ik ben duizend keer verliefd geweest…zonder seks. Dus, dat van die Bond…vergeet het maar. Ik schrijf verder.

De Verenigde Staten willen de volledige vernietiging van Syrië vermijden, omdat het de vluchtelingencrisis nog zou vergroten. John Kerry wil er een politieke oplossing voor vinden. Zowel het ene als het andere zijn de uitspraken van een gewone schooljongen, die zich wat belangrijk wil aanstellen met bevindingen die jaren geleden al werden uitgesproken door Jan en klein Pierke, maar waarvan tot op heden niets terecht is gekomen.

Advertisements

1 thought on “Wat “zien” ik ? 145

  1. Beste Staf,

    Alzo mag ik u toch al noemen, want al maanden lees ik uw column!

    Inderdaad:na al wat ik van u al gelezen en vernomen heb, is dat leven van u op zijn minst zeer mooi en bewonderenswaardig geweest,op die gezegende ouderdom alzo de wereld rondom u kunnen volgen beschrijven en soms kritisch beoordelen,il faut le faire!..Vele mensen en uw vrienden zullen u zeker nog een aantal deugddoende jaren toe wensen. Awel ik ook en van ganser harte. Alsook van mijn vrouw Ria Verheyen die nog les gegeven heeft aan uw dochter Magda Doe haar langs deze ook onze groeten vanwege Roger en Ria Hoebeek Verheyen

    Op 24-okt.-2015 om 08:17 heeft Opinie Column het volgende geschreven:

    > >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s