Wat “zien” ik ? 139

Door Staf Knop

Bij VTM heeft men het nodig geacht om het programma “Royalty” voortaan te laten presenteren door Jo De Poorter, ter vervanging van Birgit Van Mol. Al sinds jaren ben ik een trouwe kijker van het bewuste programma, dat gezapig maar niet onaardig bij de kijker werd gebracht. Met de presentatie door Jo De Poorter werd ik me bewust van de animatie waaraan sommige programma’s kunnen winnen alleen maar door hun presentatie. Jo De Poorter heeft mij aangenaam verrast door zijn dynamiek en door zijn journalistieke aanpak. Deze “Royalty” is ineens interessant en leerzaam geworden, wat ik alleen maar kan toejuichen.

In het Europees parlement heeft Guy Verhofstadt weer eens de mantel uitgeveegd van de Europese lidstaten, in verband met de vluchtelingencrisis. “Dit is niet Europa, dit is het ontbreken van Europa” huilde hij. Daarmee heeft hij gezegd wat iedereen denkt, ofschoon die vluchtelingencrisis niet meer het probleem is van alleen maar Europa, maar van de hele wereld. Het zijn veeleer de Verenigde Naties die wakker moeten worden en even het verleden moeten inkijken, om de ware oorzaak te vinden van deze volksverhuizing. Indien de wereldleiders de ogen blijven sluiten voor de werkelijkheid, zal de vluchtelingencrisis nog veel grote dramatische toestanden veroorzaken. Ik kan er inkomen dat Barack Obama, president van de Verenigde Staten, in Alaska eens gaat kijken hoe dat nu zit met die gletsjer en de opwarming van de aarde, maar ofschoon die vluchtelingen blijkbaar niet weten waar Amerika ligt, zou Obama wat meer aandacht moeten besteden aan dit Europese probleem. Vooral omdat alle “Europese problemen” uit het verleden, hun weerslag hadden in Amerika. Indien de Amerikanen daar nu nog wat op neerkijken, zou dat wel eens kunnen veranderen.

En precies vandaag ontpopt Wouter Beke, CD&V-voorzitter, zich in Terzake als “De Slimste Mens ter Wereld”. Hij pleit er voor om in Syrië militair in te grijpen binnen een VN-context. Beke zei dat de internationale gemeenschap niet passief mag toekijken als een regime zijn eigen onderdanen uitmoordt, de culturele traditie vernielt en vluchtelingen naar Europa uitstuurt. Dat is inderdaad geen domme praat, maar of hij daarmee de slapende honden zal wakker maken blijft maar de vraag. En dan nog. Welk leger moet die “ingreep” uitvoeren? De Verenigde Naties kunnen alleen maar vergaderen en dat heeft nog nooit iets opgeleverd. Het belet niet dat de uitspraak van Wouter Beke

internationale aandacht verdient.

De Chinezen hebben het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd met een militaire parade, die al het destijdse vertoon van de Duitse huilebalk in de schaduw stelde. Met 12.000 militairen, 500 pantservoertuigen en 200 vliegtuigen, staken ze vooral de ogen uit van Japan. De Jappen en vooral hun eerste minister moeten zich de ogen hebben uitgekeken, met in hun achterhoofd de beelden van Hiroshima en Nagasaki. Het zijn feiten die tot het verleden behoren, maar die in de kern van de wereld blijven rondzweven. De Chinese president, Xi Jinping, kondigde verrassend aan dat hij het leger gaat inkrimpen met 300.000 soldaten. Tenslotte voegde hij er nog aan toe “dat China er niet aan denkt om wie dan ook aan te vallen”. Het is een uitspraak die ik al eens eerder hoorde. En de wereld draait verder en wij komen en gaan.

Greet De Keyzer is die journaliste die enkele jaren geleden als correspondente in de Verenigde Staten vertoefde voor de BRT. Ik heb haar altijd een uitstekende journaliste gevonden en betreurde het toen ze werd vervangen. Ze is terug. Maar niet voor de VRT, maar ze zal voor VTM de voorbereiding van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgen en bespreken.  Daarmee haalt VTM, althans in mijn ogen, een dikke troef in huis. Bij VTM zetten ze voor deze opdracht drie vrouwelijke journalistes in, met Greet De Keyzer, Elke Pattyn en Romina Van Camp.  En tussen haakjes, die Elke Pattyn is ook niet de eerste de beste. Als journaliste bewonder ik haar al jaren. Ik kijk nu al uit naar de manier waarop die drie vrouwen het zullen aanpakken, want de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten is altijd een boeiende gebeurtenis. Dat zal nu meer dan ooit het geval zijn omdat Donald Trump waarschijnlijk de vaste kandidaat voor de Republikeinen zal zijn en hij zal moeten rekenen met Hillary Clinton, die voor de Democraten opkomt. En we weten nu al dat Trump een “stout bakkes” heeft en zijn woorden niet zal afwegen. En over Hillary, echtgenote van de vroegere president, Bill Clinton, valt altijd wat te zeggen. Ik zie die presidentsverkiezingen tegemoet als naar een film van Alfred Hitchcock…samen met het trio van VTM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s