Wat “zien” ik ? 127

Door Staf Knop

Te Rijsel heeft de rechtbank de voormalige topman van het Internationaal Muntfonds, Dominique Strauss-Kahn vrijgesproken van pooierschap. Het vroegere boegbeeld van de Franse socialistische partij, DSK, zou opdracht hebben gegeven en deelgenomen hebben aan seksfeestjes in België en in de Verenigde Staten. Volgens de rechter is het allemaal niet bewezen en wist DSK niet dat al die vrouwen prostituees waren. Leuker kan niet. En waarover spreken we dan? Deze zaak heeft heel wat wind doen opwaaien in politieke kringen. Mitterrand was er echter niet meer om zijn klassieke uitroep “Et alors?” nog eens te herhalen. Ik wil graag elke vrijspraak respecteren, maar wanneer het op een komiekske uitdraait heb ik mijn bedenkingen. Als je niet meer weet met wie je “vuile manieren” doet, moet er toch iets niet kloppen. Maar ja, DSK is niet de eerste de beste. Maar blijkbaar wel de slimste.

In de Verenigde Staten heeft de Democratische presidentskandidate, Hillary Clynton, voor het eerst haar landgenoten toegesproken en hen een socialer Amerika beloofd. Ze wil de president zijn voor alle Amerikanen en niet alleen voor de rijken en de grote bedrijven. Ze hield haar toespraak op Roosevelt Island in New York, waarmee ze wilde herinneren aan de Democratische president, Franklin Roosevelt, die met zijn “New Deal” de crisis overwon in 1931.

Of Hillary Clinton, eerder al First Lady en minister van Buitenlandse Zaken in de regering Obama, er zal in slagen haar bedoelingen hard te maken, zal nog moeten blijken. Haar beloften zijn echter niet nieuw. Enkele voorgangers wilden al de president zijn voor alle Amerikanen, wat blijkbaar een goede belofte is, maar die nooit echt heeft gekund. Het was ook een belofte van Barack Obama en ook hij is er nog steeds niet in geslaagd die belofte waar te maken. Het zal nooit kunnen. Alle andere beloften van Hillary Clinton klinken me zeer vertrouwd in de oren. Ook Barack Obama sprak dezelfde woorden en besloot met “Yes We Can”. Het klonk mooi en hij boekte er resultaat mee. Ik vrees dat Hillary andere konijnen uit haar hoed zal moeten toveren om Amerika te overtuigen. Ze kan de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden.

Uit een rapport van Amnesty International over de vluchtelingencrisis blijkt dat in 2013 niet minder dan 50 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht waren, het hoogste cijfer sinds de Tweede Wereldoorlog. Amnesty International hekelt de houding van de internationale gemeenschap, die nauwelijks iets doet om het probleem aan te pakken. Amnesty International zegt er niet bij hoe dat zou kunnen. Herhaaldelijk heb ik hier de aandacht gevestigd op het probleem met de vluchtelingen, dat er samen is ontstaan met het Verenigd Europa en het verdrag van Schengen, waarbij alle grenzen in Europa werden geopend. Dit betekende zoveel als een invitatie voor de derde wereld, waar allerlei bendes ontstonden belust op macht. Normaal, dat vele mensen hun heil zochten in andere landen en liefst in Europa. Hoe dit nu kan gestopt worden is de vraag. Vorige week werden nog tweehonderd vluchtelingen geweigerd om de Franse grens vanuit Italië over te steken. Ook Zwitserland en Duitsland sloten hun grenzen. Of dat nu de oplossing is? Neen. Zolang de vluchtelingenstroom van waar dan ook, niet kan gestopt worden bij de bron, kan het sluiten van de grenzen vandaag de dag geen oplossing meer bieden

We weten het ondertussen al wel. Tweehonderd jaar geleden moest Napoleon het onderspit delven in Waterloo. Samen met het schitterende boek over Napoleon van Johan Opdebeeck, is het geen nieuws meer. En toch stel ik mij de vraag of Napoleon daar wel gevochten heeft. Dat komt omdat Cat Luyten ons de kamer toonde waarin Napoleon heeft geslapen in Stresa. “Vlaanderen Vakantieland” heeft ons al meer kamers getoond waarin Napoleon geslapen heeft. Dat was ook al het geval in Fleurus. En op de koop toe heb ikzelf wel een paar keren geslapen in het bed van Napoleon, tijdens een reis in Frankrijk. Eigenlijk begin ik mij af te vragen of die kerel wel ooit iets anders heeft gedaan dan slapen. En overal heeft hij blijkbaar iets achtergelaten, want overal weten ze je uit de doeken te doen wanneer het gebeurde en met wie. Pas op, als zijn Joséphine daar ooit lucht van heeft gekregen, moet ze er niet goed van geweest zijn. En zeker niet wanneer ze is gaan beseffen dat ze zelf niet de mooiste was in de hoop. Ik weet het niet, maar als die Marie Walewska er werkelijk uitzag zoals Greta Garbo, die haar figuur gestalte gaf in de film, moet ze echt niet mis geweest zijn. Uiteindelijk ben ik die Napoleon niet gaan beschouwen als de held van Frankrijk , maar als de Casanova van Europa. Verdomme, nu zeg je zoiets. Zou dat de reden geweest zijn waarom Adolf Hitler zo graag in zijn voetsporen wou treden?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s