Wat “zien” ik ? 116

Door Staf Knop

Over enkele jaren zullen we onze auto, Rolls Royce of minder, op de schroothoop kunnen gooien. Om de simpele reden dat we dan zullen beschikken over een zelfrijdend salon. Er zal dus ook geen chauffeur meer bij te pas komen, want het tuig zal zichzelf besturen, alle gevaar ontwijken en precies weten waar hij naartoe moet. Ondertussen kunnen de passagiers gezellig en rustig genieten van wat champagne of zelfs van een dineetje. Te mooi om waar te zijn. Toch werd ons deze paradijselijke wagen voorgesteld op de televisie en hebben we kunnen zien dat het om niet om grapje gaat. Aanvankelijk zal zo’n wagen alleen mogelijk zijn voor steenrijke mensen, maar geloof mij, er komt een tijd dat we zo’n voertuig zullen krijgen bij twee pakjes waspoeder. Het is niet te geloven, maar ik herinner me dat iets dergelijks werd gezegd over het ontstaan van de televisie. En als ik zie wat er vandaag allemaal mogelijk is met wat ze een I-Pad noemen.

Ondertussen blijkt dat men er in de derde wereld ook op vooruit gaat. Saudi-Arabië gooit zich in de strijd in buurland Jemen. Er werd geen beroep gedaan op een internationale coalitie en dat is nieuw. Voortaan zullen ze het ginder onder elkaar uitvechten. Of dat de zaken aldaar zal oplossen is een ander paar mouwen, maar ze zullen alleszins beseffen waarmee ze bezig zijn. Er werd in het Oosten met afgunst gekeken naar het Westen en dit kan het begin zijn van een evenwicht. Men zal uiteindelijk tot de conclusie komen dat ze hun eigenheid hebben verloren en dat ze zich blind gestaard hebben op iets…dat niet is wat ze zich hebben voorgesteld. Het Westen is een “descente aux enfers” geworden. Dat ze het in de Arabische landen echter goed menen bewijst het feit dat er een gemeenschappelijke militaire interventiemacht komt, die kan ingezet worden om terroristische groeperingen te bestrijden. Dat heeft de Egyptische president, Abdel-Fattah al-Sissi, gezegd na een tweedaagse bijeenkomst van de staatsleiders van de Arabische Liga. Ondertussen gaat de interventiemacht van Saudi-Arabië in Jemen onverminderd door.

Op de eerste Nederlandse zender zag ik André Rieu die het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en met zijn orkest de muziek speelde van bij de bevrijding. Ik ben de eerste om die herdenking luid toe te juichen. Ik vind trouwens dat dergelijke herdenkingen het hele jaar door zou moeten getoond worden. Op voorwaarde uiteraard dat het met kennis van zaken wordt gedaan en de muziek uit die tijd trouw wordt weergegeven. De inspanning van André Rieu, voor wie ik de grootste bewondering heb, was lovenswaardig. Maar de medley van de Glenn Miller-muziek was niet om aan te horen voor iemand die het allemaal heeft meegemaakt en die op de koop toe zeer vertrouwd is met de Glenn Miller-sound. Nog erger was het toen er een meidengroepje verscheen en een zogenaamde medley bracht van de Andrew Sisters. Dat was gewoon amateurisme dat niks te maken had met de Andrew Sisters. Ik vraag me trouwens af wat Patricia Paay daarover moet gedacht hebben, zij die er destijds met haar “Star Sisters” best in slaagde om de Andrew Sisters opnieuw tot leven te brengen. Dat deed ze voor mij toen ik destijds in het Knokse casino de “Stage Door Canteen” herinnerde met het Glenn Miller-orkest. Het werd toen een ontroerende en onvergetelijke gebeurtenis, wat het hoe dan ook werd voor André Rieu. Hij voegde er nog een interview aan toe met de Britse thans 97-jarige zangeres, Vera Lynn, die destijds “de lieveling van de geallieerde strijdkrachten” werd genoemd. Ik zal het altijd blijven herhalen en betreuren dat onze Vlaamse zenders niet actiever zijn wat de herdenking van de Tweede Wereldoorlog betreft.

In Frankrijk heeft Nicolas Sarkozy met zijn partij de verkiezingen gewonnen en klopt hij Marine Le Pen, van het Front National. Zo te zien is het vooral de vrouw van Sarkozy, Carla Bruni, die triomfeert en ik kan haar begrijpen. Ze hebben Sarkozy van alles en nog wat in de schoenen geschoven, maar die man is een vechter. Ik heb hem altijd als een leuke vechter gezien en het zou me helemaal niet verbazen moest hij François Hollande, bij de volgende presidentsverkiezingen van de troon stoten. Tenslotte was Sarkozy geen slechte president.

En wie er ook geen slechte premier was is Elio Di Ruppo blijkt. Met 20.000 hebben ze in Brussel gaan betogen tegen de besparingen van de regeringen in België. Daarmee bedoelen ze uiteraard dat er niks goed is met het beleid in het land, terwijl we moeten erkennen dat we met de vorige regering op een kalme zee hebben gevaren. Blijkbaar heeft de huidige regering nu begrepen dat ze zich met haar besparingen het best naar Defensie kan richten en dat ze zich in Afghanistan in het vervolg beter zelf hun patatjes kunnen koken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s