Wat “zien” ik ? 110

Door Staf Knop

Het is zondagochtend en daar in Oekraïne hebben ze zich de voorbije nacht aan het bestand gehouden met elkaar “stillekes” te blijven beschieten. Een schot langs hier en langs daar om er de trend in te houden. Volledig stoppen nu ze van beide kanten een cruciaal punt hadden bereikt is te moeilijk. Ze waren nu juist zo goed bezig…en dan ineens dat Duitse wijf en die Franse kerel om stokken in de wielen te steken. Weten die wel met wat ze bezig zijn? Wij ook niet, maar je moet eens echt kunnen schieten en de schiettent op de kermis vergeten. En de slachtoffers? Kijk jongens, alleen op de kermis schiet je op bierblikjes. En als je echt schiet vallen er onmiskenbaar lijken. Ja maar, voor wat? Dat moet je niet aan ons vragen. Wij schieten.

Dat is het gevoel dat mij die zondagochtend heeft overrompeld, terwijl Angela Merkel en François Hollande voortdurend naar elkaar belden en naar Poetin. De Russische president zei “dat hij zich aan het bestand zou houden”. Et alors? Dat weet niemand, maar toen ik een peuter was en met de potjes in het zand ging spelen, werd ik razend toen mijn moeder me daar kwam weghalen. Stoppen met spelen vond ik verschrikkelijk. Nu jij!

De afgelopen week is het trouwens eentje geweest van onaanvaardbare gebeurtenissen in een democratische wereld. Helaas, democratie heeft niet voor iedereen dezelfde betekenis. In Kopenhagen is er een kerel die zich blindgestaard heeft op de aanslag in Parijs bij “Charlie Hebdo”. Ook eens proberen, moet hij gedacht hebben. Anderzijds werden in Libië 21 Egyptische arbeiders onthoofd door de Islamitische Staat. Egypte stuurde er enkele bombardementsvliegtuigen op af en daar bleef het bij. Ondertussen werd er maar vergaderd langs hier en langs daar en zegt die Syrische president “dat er geen oorlog is zonder slachtoffers”.

Mensen, wanneer gaat dat allemaal eindigen? Vredelievende landen die “naar een oplossing zoeken zonder slachtoffers” is blijkbaar niet meer mogelijk. Wat blijft er dan over? Hopelijk vinden ze dat tijdens al die vergaderingen.

Het heeft allemaal niks te maken met de uiteindelijke flop van de “Biker Boys” en nog minder met het weinig welslagen van het tennistornooi te Antwerpen, waar geen kat naartoe ging. Ik ben de eerste om dat te betreuren, maar het dient gezegd: nu Kim Clijsters en Justine Henin van het veld zijn verdwenen blijven er eigenlijk geen sterren meer in het vrouwentennis. Yanina Wickmayer en die Flipkens blijven maar aansleuren, zonder resultaat. Spijtig voor Kim die zich zwaar inzet.

Op een terrein, waar dan ook, waarop nu alleen maar ratten en muizen dartelen, zou een groot winkelcentrum (Uplace) gebouwd worden met weet ik veel hoeveel winkels, maar ook met een grote schouwburg en filmzalen. Over dit bewuste project werd al jaren gesproken, maar nu heeft de Vlaamse regering haar fiat gegeven. Ik zal de laatste zijn om me daartegen te verzetten, maar niet zo voor de socialisten. Waarom niet dan? De kleinhandelaars in de streek zouden er onder leiden. Dit argument om zich te verzetten tegen een bouwwerk dat niet alleen de streek ten goede zou komen, heb ik al weten ontstaan toen in Brussel het Woluwe Shopping Center ter sprake kwam, het Basilix Centrum en ook Wijnegem bij Antwerpen. Het is altijd op een sisser uitgedraaid en nu is iedereen blij dat het er is. Ik heb alleen spijt dat ik het niet meer zal meemaken met dat nieuwe project, dat er fantastisch mooi uitziet.

Soms lijkt de samenleving in Vlaanderen wel op een kleine kamer waarin iedereen naar een uitweg zoekt om te overleven of alleszins om te vermijden dat het “establishment” je wurgt. Zo lees ik op de rolkrant van de VRT: “Een student in Stekene start een handel in lijkkisten voor honden en katten” en verder “De fiscus onderzoekt of topvoetballers geld doorsluizen naar Luxemburg om belastingen te ontwijken”. Ja, jongens, zo zit de wereld in elkaar. Indien er “geen oorlog is zonder slachtoffers” is er ook “geen vrede zonder wetsovertreders”. Daar heeft die student in Stekene niks mee te maken, maar hij is jong en blijkbaar niet dom. Dat zijn die topvoetballers ook niet en vroeg of laat komen ze elkaar tegen en reizen ze samen naar Luxemburg. Dat is een land dat de Franse acteur, Gérard Depardieu, volledig onbekend is want hij zocht zijn heil in België. En wat dan met al die Belgen met een vette bankrekening in Zwitserland? De wereld is een gekkenhuis want het stopt niet met ontwijking van de fiscus. Er zijn wel meer dingen die er op wijzen dat de wereld niet meer ronddraait zoals voorheen. Ergens in Frankrijk hebben enkele jongeren tussen tien en vijftien, honderden graven van Joden beschadigd op een kerkhof. Door welke ouders werden die opgevoed?

Spreken we hier dan van haat of gewoon van geestesverstoring?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s