Wat “zien ” ik ? 103

Door Staf Knop

Ooit zei Hugo Claus tegen mij “ dat niets belangrijk is in het leven. Alleen de dood. Voor de rest doe je wat je in jou voelt opkomen”. Hij was toen 24 en ik 32. Sindsdien heb ik – heel veel – in mij voelen opkomen en heb ik – heel veel – gedaan.

Vandaag denk ik – heel veel – aan de dood, maar kan ik niet laten om nog – heel veel – te doen. Het is alsof ik tegen de dood zeg: “Ga weg, ik heb nu geen tijd!”. Ik geef iedereen van mijn vrienden, lezers en lezeressen, de raad om 2015 in te zetten met dezelfde intentie: blijf heel veel doen en zeg tegen de dood dat ze de pot op kan.

Leo Tindemans, voormalig premier van dit land, heeft dit niet langer kunnen zeggen. Hij is weliswaar 92 geworden. Hij was een vechter en een man met principes. Hij was ook een groot voorstander van het Verenigd Europa en heeft heel veel kunnen waar maken. Van welke kleur hij ook mocht wezen, mannen zoals Leo Tindemans zouden nooit mogen sterven. Helaas, kunnen we ons wel zeer afstandelijk gedragen tegenover het monster, we zullen nooit volledig opgewassen zijn tegen het voorzienige. De dood speelt daarin een belangrijke rol en staat altijd klaar om toe te slaan. We kunnen ze alleen maar een beetje ontwijken.

Eén van de dingen die ons dichter bij de dood brengen en die we eeuwig moeten vermijden is…de ergernis. We ergeren ons aan de meest onbenullige dingen en dat is fout. Ik ben de laatste die dit zou mogen zeggen, want ik erger me aan alles. Zelfs aan het feit dat ik nog leef. Alleen…ik erger me aan dingen die het niet waard zijn. Wanneer ik op het kleine scherm naar een film kijk en hij eindigt niet zoals ik het mij voorstelde, erger ik me dood en sta ik klaar met duizend verwijten. Ik verdraag de dingen niet die slecht eindigen. Claus zei ook ooit dat ik bezeten was van “le gout du merveilleux” en ik geloof dat hij gelijk had. Wanneer ik een toneelstuk schreef was het altijd met de bedoeling dat de gebeurlijke toeschouwer de zaal zou verlaten met een gelukzalig gevoel. Dat is altijd mijn enige betrachting geweest en het is gebleken dat ik daarin wel een beetje geslaagd ben. Dat levert me vandaag een grote voldoening op. Alleszins voldoende om er mee verder te gaan.

Terwijl wij allemaal dachten dat de opwarming van de aarde ons zou vrijwaren van een strenge winter, werden we plots uit onze droom gerukt door een pak sneeuw en een temperatuur onder het vriespunt. Bij mij rijst de vraag of al die wetenschappers die ons op het hart drukken hoe wij die opwarming veroorzaken, ons nu niet kunnen vertellen hoe wij die witte winter kunnen vermijden. Pas op, ik zoek daar geen persoonlijk voordeel bij, want waar ik woon heeft het niet gesneeuwd en bleef het makkelijk rijden met de wagen. Met deze bekentenis loop ik natuurlijk het risico op wraak vanwege de weerman en is de kans groot dat hij me morgen verrast met een sneeuwtapijt. Ik hoop echter dat hij bij wat roddel blijft en mij verder laat genieten van “het vlakke land” zonder sneeuw. In alle vriendelijkheid stuur ik hem met zijn sneeuw naar de skivelden, waar ze er om smeken.

Op Canvas heb ik gekeken naar het programma “Alleen Elvis blijft bestaan”, waarin ons een gesprek werd aangeboden met Guy Cassiers van het Antwerpse Toneelhuis en ook de zoon van de in Vlaanderen zo betreurde Jef Cassiers (Het Manneke). Ik mocht Jef Cassiers als een van mijn beste vrienden beschouwen en samen hebben wij een en ander kunnen realiseren. Hij was ook de hoofdvertolker van mijn musical “Alexander Posthuum”, die door de toenmalige BRT werd ingezonden voor de Gouden Roos van Montreux. Jef Cassiers was een veel groter artiest dan velen konden vermoeden. Met zijn zoon Guy is de appel niet ver van de boom gevallen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s