Wat “zien” ik ? 97

Door Staf Knop

Dat deze nieuwe federale regering al een paar serieuze bokken heeft geschoten zal niemand nog verbazen. Er is niet alleen de lange lijst van besparingen waaronder die van defensie, maar nu komen ze aandraven met de benaming van Midden-Brabant ter vervanging van de provincie Antwerpen. Waarmee zijn ze verdomme bezig? De Sinjoren zullen blij zijn. En wat zouden jullie denken van Mannekenpis-stad ter vervanging van Brussel? Dat we al lange tijd in het land van de plezante mannekes leven is niet nieuw. Maar dat we nu met een regering opgescheept zitten van complete idioten moet nog kunnen verbazen. En ik vraag me af hoe het zover is kunnen komen. Misschien moeten we even terugkeren naar de jongste verkiezingen en de grote overwinning van den Bart en zijn gatlikkers, allemaal uit op een postje. En wat stellen we vast? Ze hebben allemaal gekregen wat ze wilden, terwijl den Bart zich op de vlakte houdt. Alleen…zitten wij nu met de gebakken peren en wat nog leuker is, zij die er voor gekozen hebben zitten mee in de boot. Nu nog de naam van België veranderen in Gekkenland.

Nu de republikeinen hem alle wegen versperren die de democratische president van de Verenigde Staten, Barack Obama, zou willen bewandelen, heeft hij zich aan het denken gezet en heeft hij het ei van Columbus gevonden. Ineens wil hij vijf miljoen mensen zonder papieren regulariseren. Vijf miljoen mensen die hij aan zijn zijde wil scharen. Je moet er maar opkomen, want indien de republikeinen zich daartegen verzetten, betekent het vijf miljoen minder stemmen. Dat is niet niks. Dat Barack Obama zich zomaar niet zou laten afslachten zal niemand verbazen want de man is vindingrijk. Hij pleitte nu al voor een goede samenwerking met de overwinnende republikeinen, maar met zijn nieuw idee heeft hij op magistrale wijze de bal in het kamp van zijn tegenstrevers geschoten. Dat niet alle Amerikanen het eens zijn met hem is mogelijk. Maar die vijf miljoen alleszins wel. Vooral omdat hij onderstreept dat het uitsluitend zou gaan om mensen die al jaren in Amerika wonen en werken en ook om ouders met kinderen. Hij wil nog alleen criminelen uit het land zetten. Nu maar uitkijken en zien of hij werkelijk “de slimste mens ter wereld” is.

Er zijn zo van die gebeurtenissen waarmee je plots wordt geconfronteerd en die meteen je hele leven in herinnering brengen. Het overkwam mij toen ik op Canvas midden op een concert viel in de basiliek van Koekelberg naar aanleiding van “100 jaar Grote Oorlog: 1000 Voices For Peace”. Ik stuitte op het Brussels Philharmonic en op de kop van Andres Mustonen, de dirigent. De kop van die man deed me schrikken want hij herinnerde me aan het masker van Lon Chaney in “Het spook van de opera”, een stomme film naar het boek van Gaston Leroux. Ten tijde van de stomme film was Lon Chaney bekend als “de man met de duizend gezichten”. Ik zag die bewuste film als knaap van tien met naast mij een Joods meisje, Sonja, dat later Auschwitz niet zou overleven. Tijdens de film mocht ik haar handje vasthouden. Als kind van drie ging ik “pateekes” maken op de “Plateau van Koekelberg”, waar al vlug werd begonnen met de bouw van de basiliek. Nog voor de oorlog uitbrak hielp ik mijn vader af en toe aan de glasramen van de basiliek. Mijn vader was kunstglazenier en hoopte dat ik hem zou opvolgen. Dat deed ik niet. Maar de basiliek liet me niet los. Naar het einde toe van de Tweede Wereldoorlog kwam ik bij een verzetsgroep terecht die de kelders van de basiliek als schuilplaats had uitgekozen. Na de oorlog, in 1946, huwde ik met het meisje van mijn dromen in de basiliek, ondanks het feit dat mijn vriend en koster van de basiliek, naast mij stond met de ringen en nog voor de priester zijn mond opendeed fluisterde hij me stil toe “dat het nog altijd tijd was”. Ik heb zijn raad niet opgevolgd. Weinig later werd ik journalist en toneelcriticus bij een grote krant. In de kelders van de basiliek die ik als mijn broekzak kende, werd een theatergezelschap opgericht door Johan Vanderbracht. Als criticus trok ik er ontelbare keren naartoe. Ik herinner me niet wanneer de basiliek volledig klaar kwam, maar sommigen beweren dat het een afschuwelijk bouwwerk is. Voor mij is het de mooiste basiliek ter wereld.

Goedele Liekens wil haar borsten laten verkleinen. Dat heeft ze gezegd op RTL, maar of ze het ook echt zal doen is nog niet zeker. Goedele, meisje, waarom zou je dat doen terwijl er zovele vrouwen zijn die al blij zouden zijn met zo één tiet van jou? De borsten van een vrouw zijn als de kers op de taart. Ze kunnen niet opvallend genoeg zijn, tenzij ze te vergelijken zijn met die van Jayne Mansfield destijds. Ik heb die van Jayne Mansfield van dichtbij gezien. Ze werden ontsierd door blauwe pezen die er zich een weg door baanden. Dat is niet jouw geval, Goedele. Ik heb die van jou nooit van dichtbij gezien, maar op het scherm lijken ze mij te kunnen concurreren met die van Marilyn Monroe. En die waren niet mis. Waarom zou je die van jou dan in handen geven van zo’n prutser, met het risico dat er niets van overblijft?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s