Wat “zien” ik ? 92

Door Staf Knop

Hoera, we hebben een regering. En we kunnen alleen maar hopen dat ze ons naar de tuin der lusten zal leiden. België is een rijk land en of we het nu echt als een waarheid beschouwen of niet, maar elke regering heeft er altijd iets toe bijgedragen. Misschien doet deze van die 38-jarige Franstalige liberaal, Charles Michel, eveneens zijn duit in het zakje. Niet iedereen denkt er zo over, maar daarom is er de oppositie. En die zal hard zijn. Eigenlijk weet niemand hoe men zich tegenover deze Vlaamse en federale regeringen moet opstellen. Velen roepen dat het niet kan, maar met elke regering is het altijd afwachten geweest en dat is nu ook zo. Zij die zich afvragen of we er dan moeten bij werken tot we er bij doodvallen, kan ik geruststellen: we vallen nooit dood bij het werken of je moet er bij sterven. Werken is gezond. Er wordt mee gelachen, maar het is een waarheid. In werkelijkheid zou ik het anders bekijken en het recht op pensioen anders verdelen. Bouwvakkers of mensen die een zware arbeid uitoefenen zouden vroeger met pensioen mogen, dan zij die achter een bureau zitten. Zou dat niet rechtvaardig zijn? Ik zou het echt niet weten, maar ik weet wel dat er ook dan huilebalken zouden opstaan. Deze wereld is gek. Te bedenken dat die Charles Michel ooit heeft uitgeroepen nooit in zee te gaan met de N-VA en dat Kris Peeters nooit zou deelnemen aan een federale regering, moeten we ons nu tevreden stellen met de waarheid. En Hugo Claus zei me ooit “dat we onze waarheid nooit zouden vinden”.

De Pakistaanse 17-jarige Malala Yousafzaï deelt de Nobelprijs voor de Vrede met Kailash Satyarthi, een Indische mensenrechtenactivist. Het jonge meisje, Malala, werd bekend met de aanslag van de taliban die ze twee jaar geleden overleefde. Ze won al eerder de Kindernobelprijs en ijvert voor onderwijs voor alle kinderen waar ook ter wereld. Dat is mooi, wat niemand zal ontkennen. Ze is de eerste ooit die op dergelijke jonge leeftijd de Nobelprijs krijgt. Dat mag, maar het stemt wel tot nadenken. Ze verkondigt dat ze ieder kind naar school wenst. Ze kreeg de prijs “omdat ze ondanks haar jonge leeftijd toch het voorbeeld geeft van hoe kinderen hun eigen lot kunnen verbeteren”. Dat is inderdaad voorbeeldig, maar wat heeft dat met de wereldvrede te maken? In nagenoeg de halve wereld heerst er oorlog of wordt er met wapens gevochten. Ik zou dat 17-jarig kind eerder de Prijs voor Democratie gegeven hebben. De Prijs voor de Vrede betekent vandaag iets anders dan een pleidooi voor meer democratie en gelijke kansen. Er worden mensen vermoord voor de zogeheten vrijheid in vele delen van de wereld. Zelfs voor anders gelovigen. Het is zoeken naar een diamant terwijl er eentje in de palm van ons hand ligt. Maar wie ziet hem? Niet het comité voor de Nobelprijs.

In het koninklijk paleis te Brussel heeft het “Defilé van de Blauwpakken” plaats gehad. Ze hebben allemaal eens kunnen lachen, behalve Kris Peeters en Pieter de Crem. Hun glimlach geleek meer op een zenuwkramp. Ofschoon Kris Peeters altijd beweerde geen premier te willen zijn, is zijn bronskleurig velletje er nu wat groener van geworden. Anderzijds kan Pieter de Crem niet wegsteken dat hij zijn kanonnen zal missen. Zowel de ene als de andere waren goed in wat ze in de ontslagnemende regering deden. Begrijpelijk dat het pijn doet om op een bepaald ogenblik “zijn potjes” te moeten afgeven, terwijl anderen staan te glunderen. Die Jambon bijvoorbeeld. En dan nog… waarom zijn er zo weinig vrouwen in die nieuwe federale regering? Slechts vier op de achttien posten. Alleen de steeds lachende Maggie zit op haar plaats. Op haar plaats?? Hebben jullie dan niet gezien dat het merendeel van de Belgen haar als premier wou?

Op de Antwerpse Boekenbeurs zal er alvast een feestje te beleven vallen. De 28-jarige “Girls”-actrice, Lena Dunham, komt er op 2 november haar autobiografie signeren. Haar boek wordt als zoete broodjes verkocht, terwijl ik me afvraag of ze aan haar uitgever vooraf heeft moeten beloven zelf vijfhonderd exemplaren van haar boek te moeten kopen. Om te lachen? Helemaal niet, want in Vlaanderen is dat de normaalste zaak ter wereld. Omdat haar boek het beste is? Ook niet, want ik sprak een paar vrouwen die me bekenden het niet uitgelezen te hebben. Ik bedoel maar dat het boekenbedrijf niet overal hetzelfde is. Bovendien is die Lena Dunham ook niet de eerste de beste. In mijn krant lees ik: “Dunham is één van de machtigste vrouwen in het hedendaagse TV-landschap, met de helft van Hollywood in haar telefoonboek.” Die hoef je hier niet te gaan zoeken, maar alle verhoudingen in acht genomen, hebben we ook hier een paar sterren “die wereldberoemd zijn in Vlaanderen”. Het belet echter niet dat ook zij bij een eventuele uitgever van hun autobiografie de belofte moeten aangaan om zelf vijfhonderd boeken af te nemen. Nee, ik geef de mijne uit in eigen beheer.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s