Wat “zien” ik ? 91

Door Staf Knop

Op Canvas loopt al sinds kort een wekelijks programma over boeken onder de titel “Man over Boek”. Het is een interessant programma ofschoon het niet uitsluitend over boekbesprekingen gaat. Zo werd er vorige woensdag de vraag in gesteld “wie nu eigenlijk de bijbel heeft geschreven”. Een antwoord op die vraag is er nooit gevonden en ook nu niet. Ook niet “waar” het meest gelezen boek werd geschreven, hoewel daarover vele versies bestaan. En ik heb er ook eentje. Ergens in de jaren zestig vertoefde ik in het stadje Byblos, een middeleeuwse nederzetting in de baai van Beiroet in Libanon. Daar vernam ik dat deze uitzonderlijke mooie baai, bezaaid met honderden ceders, de echte Hof van Eden zou geweest zijn en dat de bijbel in Byblos zou geschreven zijn. Zoals alle andere verhalen moet men ook het mijne met een korreltje zout nemen, maar toen ik op verkenning ging in Byblos twijfelde ik niet of daar werd de bijbel geschreven. Dat fameuze stadje bestaat alleen uit een middeleeuws kasteel, waar in de kelders de kettingen waaraan ooit mensen hebben gehangen, nog in de muren steken. Verder bestaan er nog sterfputten en kan men zelf vaststellen dat wie in zo’n put terechtkwam, er zonder hulp nooit meer uit kon. In Byblos wonen ook enkele vissers, die er uitzien alsof zij de bijbel hebben geschreven.

Zo ver is het dus gekomen: een Limburgse basisschool zou met haar leerlingen een driedaags bezoek brengen aan Brussel en ziet er vanaf omwille van “te gevaarlijke stad”; op het kleine scherm wordt de wereld geconfronteerd met de onthoofding van een mens; en in eigen land blijven de politici elkaar beschimpen omwille van een of ander postje, terwijl ik nagenoeg twintig jaar geleden de thans overleden schrijver, Ward Ruyslinck, al hoorde zeggen “dat hij geen voeling meer had met deze maatschappij”. Je zou voor minder zelfmoord plegen. Maar dat is geen oplossing. Je kan ook niet zeggen “we vergeten het en we herbeginnen alles”. Bovendien heeft het geen zin meer om “iets te zeggen”, maar wel om iets te doen. Blijft de vraag “wie er iets kan doen”. Vele landen hebben zich reeds kandidaat gesteld om er iets aan te doen. Of dit zal volstaan om de kromme lijnen in de wereld weer recht te trekken, zal moeten blijken.

Nu de Schotten hun referendum gehad hebben en de Basken er een willen, hebben de Maneblussers er eentje gekregen om te beslissen of er nu uurwerkwijzers op de Sint Romboutstoren komen of niet. Ze hebben er honderd jaar over nagedacht want voordien stonden die wijzers daarop…tot de Duitsers ze er hebben afgeschoten in 1914. Geloof me, het wordt een nieuwe mode met dat referendum. En we weten nu al uit welke hoek de eerste wind zal waaien. Ze hebben ons nu al een Vlaamse regering geschonken die er geen is en er is een op komst, die vlugger zal verdwijnen dan ze er gekomen is.

We hebben een pot van het rek geschoten op de kermis met een F-16. Zijn we nu in oorlog? Uiteindelijk weet geen mens meer waar we aan toe zijn, want we gaan vechten tegen mannen met een bivakmuts op en waarvan we amper de ogen zien. En vanuit de lucht. Omdat we ze dan beter kunnen zien…in een jeep. Kan misschien iemand me vertellen waarmee we bezig zijn en wat de bedoeling is? En de Hollanders doen ook mee. Andorra niet. Zeg jongens, zijn jullie op de kop gevallen? Als er iets of wat moet uitgeschakeld worden bestaan er toch andere middelen dan een paar speelgoedvliegers af te sturen naar een schietbarak. Of willen jullie het doel alleen maar wat afschrikken? Obama heeft gezegd dat er maar één middel is: ze kapot maken. Wie dan wel?

Leven wij nu niet in het land der gekken? Te Antwerpen konden twaalfduizend mensen niet over een pontonbrug omdat hun voorgangers er te traag over stapten en in Oostende stappen slechts vier mensen op de Thalys, de trein naar Parijs, terwijl er nog een andere trein naar Brussel vertrekt. Maar de Thalys zal blijven rijden, desnoods met niemand. Dat kan je in het buitenland niet gaan vertellen, zou Geert Hoste zeggen. En om hem dat te horen zeggen gaan ze met duizenden naar hem luisteren, terwijl ze beter de Thalys zouden nemen. Die lege trein is immers geen zicht. En die pontonbrug waar nu al bijna honderdduizend man is overgestapt, nog minder. Maar ze wordt wel in de hele wereld getoond. Er is altijd wat aan de hand in dit leuke land.

En dan nog dit. Bij de Europese Unie werd een Hongaar afgewezen als Europees minister van Cultuur, omdat hij dacht dat Shakespeare de keeper was van Real Madrid. Alle parlementsleden hebben luid gelachen want zij wisten met zekerheid dat Shakespeare die kerel was, die in de eerste Bondfilm de hoofdrol vertolkte.

1 thought on “Wat “zien” ik ? 91

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s