Wat “zien” ik ? 87

Door Staf Knop

Wetenschappers hebben uitgemaakt dat “wie geen zittend gat heeft, zo oud wordt als de straat”. Ik weet niet of mijn straat al wel zo oud is, maar ik heb alleszins geen zittend gat. Integendeel. Volgens die mannen is “vaak rechtstaan” het ei van Columbus om zeer oud te worden. Het zou wel eens kunnen. Ze beweren ook dat sporten niet opweegt tegen het veelvuldig opstaan. Dat zou ook kunnen, want ik heb nooit aan sport gedaan en wat mijn leeftijd betreft ben ik de vierde al voorbij. Mijn geheim? Vaak opstaan natuurlijk en…veel liefde geven. Men begrijpe me niet verkeerd. Indien ik het over liefde heb bedoel ik daarmee niks anders. En “geven” is als de geheime code naar het gevoel van welzijn. Wie geeft, die blijft.

Kris Peeters zal dus geen premier worden, maar Marianne Thyssen wordt wel Europees commissaris. Ze hebben het allemaal zo gewild. Te dezer gelegenheid werden ons enkele beelden getoond uit de carrière van Marianne Thyssen. Ik heb opgekeken…twintig jaar geleden was die Marianne een verblindende schoonheid. Ik zal niet beweren dat zoiets het verschil maakt, maar ik herinner me alle schoonheden die mijn pad hebben gekruist. Het weze echter gezegd, ik heb geen lelijke vrouwen gekend. Maar die Kris Peeters, zeg. Mij maak je niet wijs dat hij Marianne Thyssen niet met lede ogen naar Europa ziet gaan, ten koste van nr. 16 in de Wetstraat. Wie dat nu ook zal zijn, man of vrouw van de liberale familie, zal zich moeten hoeden. Hoe lang zal deze nieuwe federale regering, die op zand werd gebouwd, het volhouden? Daarom kon ik me vinden in die regering van Elio Di Rupo, die België ondanks alles een eerbaar imago heeft terug geschonken. Dat is niet te onderschatten en het zal moeten blijken of de nieuwe regering het zal kunnen handhaven.

We weten nu eindelijk wie Jack the Ripper was, die kerel die 125 jaar geleden vijf hoertjes naar de eeuwige jachtvelden stuurde in het Londense Whitechapel. Al die jaren hebben ze naar de ware dader gezocht en werden er films over gedraaid en boeken geschreven. Nog niet zo lang geleden dachten ze dat Jack een Jacqueline was, maar dat bleek maar een flauwe grap. Nu zou het een Pool geweest zijn, met name Aaron Kosminski. Die man zou slechts 23 jaar oud geweest zijn op het ogenblik van de feiten. Dat kereltje moet wel een felle blunder hebben opgelopen bij een vrouw, om er zo maar ineens vijf kapot te maken. Hoe dan ook is die Jack the Ripper de geschiedenis ingegaan. Lang heeft hij er niet kunnen van genieten want hij stierf in 1919 op 53-jarige leeftijd. Nu werd uiteindelijk een van de meest beruchte mysteries uit de geschiedenis van de misdaad opgelost.

De Belgische Para’s willen vechten. Ik heb de tijd gekend toen ze je voor dergelijke uitlating de nor indraaiden. Nu er zowat overal in de Oosterse wereld oorlog wordt gevoerd en ons daarover met de regelmaat van een klok beelden worden getoond, werkt dit blijkbaar aanstekelijk bij sommige jongeren. Ook bij onze ¨Para’s…onder het voorwendsel dat ze zich nuttig willen maken. God vergeve het hen, want ze weten niet wat ze zeggen. Dit te moeten aanhoren in een beschaafd land en van beschaafde mensen, terwijl duidelijk blijkt dat in de meeste landen waar de onschuldige burgers als slachtoffers vallen onder het geweld van kerels, die zelf niet weten waarom ze vechten. Omdat de verleiding groot is, blijkt. Om zich af te vragen of het wel goed is om al die oorlogsbeelden op het volk los te laten.

Witwaspraktijken in de wereld van het voetbal. Wie daarvan opkijkt moet wel op een andere planeet hebben geleefd, want wie een beetje weet hoe het er in de wereld van de sport aan toe gaat, zal zich ook niet verbazen dat er veel poen bij te pas komt. En waar er sprake is van veel geld is er meestal ook sprake van gesjoemel. Dat Michel Verschueren, ex-manager van Anderlecht, er iets zou mee te maken hebben geloof ik niet. Ik heb in die man altijd een eerlijke vent gezien, met een mening die de zijne is en waarin ik nooit graten heb gezien. Nu dus ook niet. Maar de voetbalsport is wel de populairste en het zwaard van Damocles is nooit veraf. Meer dan zestig jaar geleden startte ik mijn journalistieke carrière als sportredacteur, waar ik geen barst van kende. Ik heb het moeten leren. Op het ogenblik dat ik er me begon in thuis te voelen, kwam ik tot de vaststelling dat geld soms een belangrijke rol speelde in verband met de uitslag. Daarom was ik blij toen ik naar de gewone redactie werd overgeplaatst. Maar wie nu denkt dat alleen in het voetbal met geld wordt geknoeid, heeft het mis. Mijn toenmalige collega en destijds bekende sportjournalist, Jan Pulinx, schreef meestal over de bokssport en vertelde mij herhaaldelijk dat er niet altijd op de eerlijkste manier in de ring werd gestreden. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s