Wat “zien” ik ? 86

Door Staf Knop

Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties hoorde ik de Russische afgevaardigde zeggen: “Stop met jullie te bemoeien wat jullie zaken niet zijn”. Ik dacht waarachtig dat die mijn blog gelezen had. Met al die afluisterpraktijken weet je maar nooit. Hier zullen ze wel zeggen dat hij geen gelijk heeft en ons trachten te overtuigen welke gevolgen al dat geweld in Ukraine voor ons heeft. Dat we meer peren moeten vreten natuurlijk. Ondertussen is die voorzitter van de NAVO er als de kippen bij om te huilen “dat de Russen de grens met Ukraine hebben overgestoken”. Welke grens? Het zijn allemaal Russen, he jong. Maar Oekraïne zou zo graag bij de NAVO horen. ‘t Zal wel zijn. Dan zitten we helemaal in de stront en moeten we nog meer peren vreten. Ik tracht me vaak te realiseren dat er maar één aardbol is, maar dat er wel twee werelden zijn: de Westerse en de Oosterse, alle twee zeer verschillend. Wie is dan de ruziestoker? Hij die zich gaat bemoeien met de zaken van de andere. En wie wat doet moet iedereen voor zichzelf maar uitmaken.

De nieuwbakken Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz, is de taart gaan aansnijden naar aanleiding van de 25ste keer “Boterhammen in het Park” in het Warandepark te Brussel. Er werd vooral muziek gemaakt door jong talent, voor ontelbare toehoorders van alle slag. Dit is een van de mooiste initiatieven die de mensen dichter bij elkaar brengen. Wat dat betreft heeft iemand de idee gehad om in de Brusselse Marollenwijk, waar mensen van alle nationaliteiten wonen die elkaar niet kennen, een tuintje te bouwen met allerlei planten. Er werden banken en tafeltjes ingezet en plots zit er veel volk en wordt er kennisgemaakt. Dit zijn initiatieven die mij, als geboren Brusselaar en wetend hoe men er vreemd staat tegenover zijn buren, ter harte gaan. Mensen op die manier bij elkaar brengen is de schoonste rol die een mens kan spelen, zou Vondel zeggen.

Dat ik dat Verenigd Europa zoals het er thans uitziet niet in mijn hart draag is sinds lang geen geheim meer. Thans hebben ze echter een bok geschoten waarmee duidelijk blijkt dat het alleen maar om postjes gaat, waarbij de bevoegdheid weinig of geen belang heeft. Zo is de vervanger van Herman Van Rompuy als president een Pool, die geen bal Engels noch Frans spreekt. In mijn ogen kan dat niet, ook al belooft de man in kwestie het te zullen leren. In die omstandigheden zou ik hem gezegd hebben eens terug te keren als hij die talen kent. Alleen al daarom was Herman de ideale president. Anderzijds moet Karel De Gucht vervangen worden en liefst door een vrouw. Waarom? Om de beginnen was Karel een goede commissaris. En waarom is het dan zo zeker dat een vrouw het beter zou doen? Allemaal spelletjes die geen steek houden en die bewijzen dat de stoelendans belangrijker is dan de bevoegdheid.

De inzet van september betekende voor de commerciële zenders, VTM en VIER, meteen de start van het najaar seizoen. Bij VTM gebeurde dat me de serie “Amateurs”, geschreven door Jonas Van Geel, Steve Aernouts en Jef Hoogmartens en met een resem bekende acteurs in een realisatie van Frank Van Passel. Allemaal blijkbaar voor de poen want deze soep met balletjes ruikt geweldig naar dat vroegere onding “De Ronde”. De titel van “Amateurs” zegt overigens wat het is ofschoon geen enkel liefhebbersgezelschap hiermee gelukkig zal zijn. Blijkbaar was het niet de bedoeling een ernstig beeld op te hangen over het leven in dergelijk gezelschap, maar wel de menselijke kant te tonen van de leden. En daar gaan we naar Heyermans van voor de Tweede Wereldoorlog. Heyermans deed het echter met meer smaak. Dat Frank Van Passel zich heeft laten verleiden tot dit wansmakelijk gedrocht kan alleen met poen te maken hebben. Eigenlijk vraag ik me af wat iemand zoals Mike Verdrengh, de vroegere baas van VTM, over deze keuze denkt.
Bij VIER deden ze het met “Het beste moet nog komen”, een programma van Steven Van Herreweghe en met Erik Van Looy als eerste gast. Die Steven Van Herreweghe is niet alleen een leuke presentator, maar heeft al eerder bewezen over een zeer inventieve geest te beschikken. Dat is ook nu weer het geval, ofschoon het mij niet zou verbazen indien “Het beste voorbij is”. Met een kerel zoals Erik Van Looy kan je er niet naast zitten. Wanneer je dan twee geestige mannen op het scherm krijgt ben je voor een tijdje zoet. Voor Steven Van Herreweghe zal het er nu op aan komen wie de volgenden zullen zijn in de stoel. Hopelijk doet hij niet wat Marcel Vanthilt in zijn “Hotel M” te Knokke-Heist heeft uitgehaald en de hele bende honderd keer geziene bekenden aan tafel gebracht, terwijl er in Knokke tientallen figuren wonen die wat nieuws hadden te vertellen. De nieuwe directie van het casino bijvoorbeeld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s