Wat “zien” ik? 85

Door Staf Knop

Ooit was ik in de mogelijkheid om een paar vragen te stellen aan Charlie Chaplin, de man die mij en miljoenen andere kinderen ten tijde van de stomme film heeft doen wenen van blijdschap. Het gebeurde naar aanleiding van de wereldpremière van Chaplins laatste film “De Gravin van Hong Kong” in de Parijse opera. Ik heb hem veel meer vragen gesteld want ik had het voorrecht om gedurende een week in zijn gezelschap te vertoeven. Chaplin woonde toen al jaren in het Zwitserse Vevey, nadat hij uit de Verenigde Staten verbannen was. Een of andere idiote senator (Mc Carthy) verweet hem communistische neigingen te hebben. Dat was de reden waarom Chaplin de wereldpremière van zijn laatste film in de schoonste stad met de schoonste opera te wereld wilde geven. Zijn wraak was echter een mislukking want zijn film flopte. Tijdens mijn samenzijn met Chaplin vroeg ik hem “waarom hij zo speciaal naar Zwitserland was uitgeweken”. Zijn antwoord liet niets aan duidelijkheid te wensen over. “Omdat Zwitserland het meest veilige en beschaafde land ter wereld is, met de nadruk op het beschaafde”, zei hij. Ik heb daar later nog dikwijls en lang over nagedacht, want het toeval bracht me herhaaldelijk in Zwitserland. Met alles rekening gehouden, de democratische levenswijze van de Zwitsers en de houding van dat land tegenover de rest van de wereld, moest ik Charlie Chaplin gelijk geven. Sindsdien veranderde er niets in Zwitserland en zijn wij allemaal, het Midden Oosten incluis, ver van hun bed.

De vakbonden willen niks weten van een verzekerde dienst tijdens een staking bij de spoorwegen of een andere openbare dienst. Onbegrijpelijk voor de gewone burger. Maar de vakbonden zien in die maatregel het bedreigen van hun macht en hun bestaan. Ik wil me daar niet speciaal mee bemoeien, maar ik vind dat de vakbonden wel andere redenen voor hun bestaan moeten hebben, maar die verzekering van de dienst is een goede maatregel. Dat de vakbonden daardoor wat inschieten van hun macht zal geen sterveling betreuren. Ze hebben al altijd veel te veel noten op hunne zang gehad. De werking van gelijk welke openbare dienst volledig plat leggen kan nooit goed zijn. En dat doen die jongens zo graag. Laat die nieuwe regering nu maar eens zien dat ze haar op haar tanden heeft.

Trouwens…zou die nieuwe Vlaamse regering nog wel met iets anders bezig zijn dan met al die besparingen? En zijn dat wel besparingen? Wacht, Marianne Thyssen moet nog geborgen worden. Waar dan? In Europa natuurlijk. Daar zit ze veilig en die voorzitter, Jean-Claude Juncker, heeft het voor haar en bovendien kunnen er niet genoeg vrouwen inzitten. Waarom dan? Ik herinner me niet dat Marianne Thyssen ophefmakende dingen heeft verricht in de Vlaamse regering. Maar ja, er zitten er nog wel meer in Europa die nooit hun tong hebben uitgestoken, mannen en vrouwen. Daarom zijn ze zo blij dat Europa ooit is uitgevonden. Men hoeft ze uiteraard niet allemaal over dezelfde kam te scheren. Er zitten ook mensen in die het goed menen met Europa. Ik ken er wel een paar en ik kan alleen maar hopen dat ze ooit zullen bereiken wat ze zelf hopen. Europa zou zo mooi kunnen zijn.

Nu het sprookje van de Rode Duivels in Brazilië voorbij is en de Belgische vlaggen opgeborgen zijn, is de CEO van de Belgische Voetbalbond kwaad omdat iemand domweg het hotel voor de spelersvrouwen in Brazilië vergat te annuleren. Kostprijs: 300.000 euro. Steven Martens, de bewuste CEO, is er niet goed van want nu wordt hij voor een op geld beluste manager versleten. Het is niet hij die zo domweg vergat dat hotel te annuleren. Wie dan wel? En hoezo domweg? Met een factuur van 300.000 euro steken ze je voor minder in den bak. Dat wereldkampioenschap zou aan de Belgische Voetbalbond sowieso al 11 miljoen euro hebben gekost, maar de Rode Duivels verdienden er 12,45 miljoen. Dat is een troost. Maar feit is wel dat er bij al dat voetbalgeweld met miljoenen wordt gespeeld zoals op de Black Jack. En de voetbalbond is er niet om de Jackpot uit te delen. Nee, maar wel aan dat hotel in Brazilië. Begrijpelijk dat Steven Martens slecht gezind is over die rekening, die hem nu tot kop van jut maken in de kranten. En dat allemaal omdat die spelersvrouwen daar in Brazilië in een bad van champagne hebben gezwommen. Tussen haakjes, zou die Vlaamse regering met al haar besparingen en belastingen niet eens aan de Belgische Voetbalbond kunnen denken in plaats van aan de kinderopvang? Iedereen zou er beter van worden, Steven Martens incluis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s