Wat “zien” ik ? 79

Door Staf Knop

Geert Bourgeois is een gelukkig man. De job van minister-president van Vlaanderen, waarvan hij vele nachten heeft wakker gelegen, is binnen handbereik. Het is hem gegund, want als er één man is met een beetje allure bij de grootste partij van Vlaanderen, dan is hij het. Hij heeft ook niet onder stoelen of banken gestoken dat het zijn ambitie was om minister-president te worden. Kris Peeters ten spijt. Ik geloof niet dat Geert Bourgeois het beter of slechter zal doen. Hij zal zich moeten bewijzen en dàt lijkt me niet zo eenvoudig. Deze 63-jarige West-Vlaming is een purist op taalgebied en geen mens die hem dat zal verwijten. Alleen…behoort hij bij een partij die België niet het hart toedraagt wat er nochtans van elke politieke partij wordt verwacht. Aan Bourgeois om ons te tonen dat hij de job verdient die waarschijnlijk de zijne zal worden en dat hij inderdaad over de wijsheid beschikt, die de leider van Vlaanderen moet uitstralen.

Het vertrouwen van de Vlamingen in Filip als koning der Belgen is sinds vorig jaar fel gestegen. En Mathilde overtreft hem nog als koningin. Mij verbaast dat niks. Wat me echter wel verbaast is het feit dat er nog altijd een derde van de Vlamingen overblijft met een ander idee. Welk dan wel? In mijn leven heb ik vier koningen meegemaakt en geen enkele heeft zich dichter bij het volk geplaatst dan Filip. Wat verwachten die anders denkenden eigenlijk van een staatshoofd? Dat is de vraag die ook Filip zich moet stellen. Misschien koesteren ze de hoop dat hij zich kandidaat zou stellen voor “De slimste mens ter wereld” en moet Mathilde het opnemen tegen Nathalie Meskens in “Tegen de sterren op”. Het zou alleszins het peil weergeven van die anarchistische denkwereld. En nu ik er aan denk…waaraan is het eigenlijk te danken dat er nog dergelijke kleinzielige mensen in dit mooie Vlaamse land wonen? Het zullen de Vlaamse Tv-zenders niet zijn die het volk opleiden met “De Kampioenen” en andere brol. Natuurlijk mag er gelachen worden, maar ik dacht dat we met de jaren nu wel recht hadden op wat meer hoogstaande humor. Vlaanderen zou er wel bij varen.

Op 82-jarige leeftijd heeft de schrijfster en documentairemaakster, Lydia Chagoll, de Prijs voor de Democratie 2014 gekregen voor haar documentaire “Ma Bister”. Hierin hangt Lydia Chagoll een diep ontroerend beeld op over de geschiedenis van de zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat zij deze prijs ruimschoots verdient hoeft geen betoog. Langs deze weg is het mij gegeven om haar te feliciteren en te danken voor haar vriendschap van vele jaren. Ik leerde Lydia Chagoll kennen toen ze amper de twintig was. Onlangs kreeg ik een ander filmdocument van haar toegezonden. “Het Verhoor” is een verfilmde tweespraak met Senne Rouffaer en Karel Branckaerts, twee overleden acteurs met wie Lydia en ikzelf al de voorbije jaren bevriend waren. Het lot maakt soms vreemde sprongen. Voor de oorlog had ik een Joods vriendinnetje, Sonja, die Auschwitz helaas niet overleefde. Ze was veertien. Lydia Chagoll is altijd een kameraad geweest en is van Joodse afkomst. Ik wens haar nog vele jaren en nog veel interessante documentaires.

Soms…ja soms, tijdens het zappen blijf ik ankeren bij Ment TV, de zender van alle liedjes. Niet zonder verbazing heb ik gezien hoezeer de wereld van het Vlaamse lied leeft. Ooit zat ik met beide voeten in die wereld. Niet alle artiesten slaagden er in Vlaanderen in te pakken met een nummertje maar onder de uitverkorenen herinner ik me vooral Rocco Granata, Will Tura, Louis Neefs, Marva en Johan Stollz. Het aantal is nu uitgegroeid tot een lange lijst met Bart Kaëll en Willy Sommers, maar niet te vergeten Christoff en niet minder zijn zus, Lindsay. Eentje die me aangenaam verrast heeft met haar warme stem en een knap nummer is Geena Lisa. En dan is er Mathias Lens, die kerel die zijn accordeon als een ware virtuoos bespeelt. Nee, ik wil Laura Lynn niet vergeten, want ik ben er van overtuigd dat zij het is die alles op gang heeft gebracht. Sommigen halen de schouders op bij die Vlaamse liedjes. Zij zijn het nochtans die het leven in Vlaanderen uitstralen en geen haar op mijn hoofd zou er aan denken om dat te negeren. Ment TV laat die wereld leven en brengt hem bij het volk.

Het Europees parlement heeft de Luxemburger, Jean-Claude Juncker verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie en zal José Manuel Barroso vanaf 1 november opvolgen. Hij kreeg 422 stemmen achter zich en 250 stemden tegen. Dat bewijst dat de eensgezindheid in het Verenigd Europa ver te zoeken is. Dat viel al af te leiden uit het afkeurend gehuil tijdens de vooraf gehouden preek van Jean-Claude Juncker, waarin hij verklaarde dat de euro de economische crisis heeft opgelost. “De euro is het beste wat de Europese Unie ooit heeft gerealiseerd”. Daar kan ik inkomen en het is alleszins gemakkelijk. Maar is daarmee alles gezegd?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s