Wat “zien” ik ? 78

Door Staf Knop

De Rode Duivels hebben de Amerikanen hun geloofsbrieven aangeboden in de vorm van een bloedstollende thriller. En zoals miljoenen anderen heb ik de wedstrijd gevolgd tot een kot in de nacht. Indien iemand me dat zou voorspeld hebben vorig jaar, zou ik er eens flink mee gelachen hebben. Maar de Rode Duivels met die fantastische Marc Wilmots als coach zijn als het mooiste meisje van het land waar geen man aan weerstaat en nu ook de hele wereld niet. Wij voeden de verleidelijkste meid van het land. En zij tooit zich met de middelen die de hare zijn en die de liefde laat ontstaan onder alle volkeren. Een Belgische schoonheid is er in geslaagd om alle oorlogsgeweld te doen vergeten. En ze heeft er een ware vriend bijgekregen die haar steunt en die op zijn beurt de wereld aanzet tot begrip en verdraagzaamheid met zijn muziek: Stromae. En bovendien een Brusselaar. Mijn geluk kan niet meer op. Spijtig voor Bart De Wever die nog geen enkele wedstrijd van het wereldkampioenschap zou gezien hebben. Daar kan ik in komen. Hij speelt met de kaarten in driekleur. Dat had hij al eerder moeten doen.

En dan…dont cry for me Argentina heeft ze zien komen. Want ook zij beschikten over een schoonheid: Evita. Daar is niemand tegen opgewassen. En zeker niet de prille Belgische schoonheid. Het water was te diep en de liefde nog te onervaren. Maar…wat hebben wij er bij geleerd? Een heleboel. Dat België haar eenheid alleszins heeft teruggevonden. Hopelijk geven we die nooit meer uit handen.

Er moet nu maar eens werk gemaakt worden van die regering. Het land verkeert in de gepaste stemming om tot verstandige beslissingen te komen. Vraag mij niet wat die “beslissingen” dan moeten zijn. Dat moeten zij uitvinden die daarvoor door het volk werden verkozen. Nee, het maakt mij niet uit wie dat zijn. Hoofdzaak is dat er een regering komt die zich de welvaart van het volk tot doel stelt en die niet opnieuw gaat avonturieren in communautaire problemen die er geen zijn. Wie van zijn natuurlijke geaardheid een probleem maakt is slecht bezig. Laat ons dat eens en voorgoed gedenken.

Het is nu overduidelijk. In alle landen ter wereld zijn de spionagediensten actiever dan ooit en worden alle normen die de ontwikkeling van de technologie hen toelaten, overschreden. In de Verenigde Staten kent de NSA , de geheime diensten, geen grenzen meer en is zelfs de gewone burger, waar dan ook, niet veilig meer. Het is echter fout te denken dat alleen de Verenigde Staten zich daaraan schuldig maken. De staatsveiligheid is overal actief en in ons land roepen verscheidene burgemeesters op om een dergelijk departement tot stand te brengen. Ik dacht dat er dat al sinds lang was. Niet dus. De vraag stelt zich echter naar aanleiding van die mannen die naar Syrië trokken om er te vechten. Om dat te verhinderen moet men al zeer ver teruggaan in het verleden en bepaalde toestanden die het Verenigd Europa hebben losgemaakt, herbekijken. Daarover zal binnenkort getwist worden tijdens een Europese vergadering in Milaan. Allemaal boter aan de galg. De vooruitgang van de technologie overal ter wereld is zichzelf tegengekomen en is niet meer te stuiten. Er is een ondergrondse oorlog ontstaan, die zware gevolgen kan hebben. We hebben een eerste wereldoorlog gekend die in loopgraven werd uitgevochten, een tweede die in de lucht werd uitgevochten en indien er een derde komt, zal de strijd ondergronds zijn. Of die meer of minder slachtoffers onder de bevolking zal eisen is niet zeker. Vooral niet zolang er geen perk en paal wordt gesteld aan nog groter ontwikkeling van de technologie. En nochtans…ben ik evenmin afkerig van al die technische snufjes die het leven van een eenzaat kunnen vullen.

Eigenlijk was het moment nu uitgelezen om onze driekleur ook in de Ronde van Frankrijk een belangrijke rol te laten spelen. Daar is niets van in huis gekomen, want met Janneke en Mieke hebben we daar niks te verwachten. Van Avermaet kan zijn gezicht wel eens tonen maar verliest zijn broek wanneer het er op aankomt. En al de rest zijn meelopers. Waar zijn al die goede Belgen. En ineens zien we weer al die Vlaamse vlaggen. Voor wie dan wel? Bij elke aankomst is er in de eerste tien van een Belg nooit sprake. Goed, het is allemaal niet zo belangrijk. Maar de jongste weken werden we door de Rode Duivels in de goede stemming gebracht, zodat we voor de Ronde van Frankrijk grote verwachtingen begonnen te koesteren. Wat het tennis betreft zijn we die ook al kwijt gespeeld op Roland Garros en op Wimbledon. De Rode Duivels gaan er ons weer moeten bovenop brengen in de Europese kampioenschappen. We hebben er alle vertrouwen in.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s