Wat “zien” ik ? 65

Door Staf Knop

Volgend jaar, in 2015, zal het begin van de Tweede Wereldoorlog herdacht worden. Het zal inderdaad 75 jaar geleden zijn toen we in de vroege ochtend op 10 mei, opgeschrikt werden door het afweergeschut tegen de Duitse Stuka’s die de Belgische grens waren overgestoken en met hun bommen de eerste slachtoffers maakten. Nadat we dit jaar werden herinnerd aan De Groote Oorlog zullen de jongere generaties hopelijk een ernstig beeld krijgen over het enorme verschil van oorlogvoering met de eerste oorlog. Tijdens de oorlog die op 10 mei 1940 startte gebeurde het belangrijkste in de lucht en werden grote steden met de grond gelijkgemaakt. Dat er nu al de aandacht wordt op gevestigd kan nuttig zijn met het oog op de herdenking, die ons op het grote en het kleine scherm met wat preciezer werk zal laten kennis maken dan met “In Vlaamse Velden”.
De voorzitter van de associatie KU Leuven, André Oosterlinck, heeft ontdekt dat het intellectueel niveau van de gemiddelde leraar te laag is. Allee, het is dus niet zo verwonderlijk dat de jongere generaties niet weten wie Hitler was, maar wel welke voetbalploeg in het jaar stillekes het kampioenschap heeft gewonnen. Vorige week vroeg ik aan een bekend cineast of hij wist wie Rudolf Hess was. Ik kreeg een negatief antwoord. Of alle schuld op de schouders dient gelegd van de leraren is maar de vraag. Indien het zo gemakkelijk is om hiervoor een zondebok te vinden, vrees ik niettemin dat er een bepaalde categorie over het hoofd wordt gezien: de audiovisuele media. Men hoeft de Vlaamse Tv-zenders niet alleen te verwijten dat er teveel herhalingen worden uitgezonden, maar ook en vooral teveel idiote spelletjes en praatprogramma’s waarbij men telkens en opnieuw dezelfde figuren uit “Extra Time” te zien krijgen. Alsof we ze niet kunnen missen. Ik heb niks tegen al deze mensen, maar zij zijn het niet die het intellectueel niveau van de kijker gaan verbeteren.
Er zijn zo van die vrouwen die je pal achterover doen vallen wanneer je er mee kennis maakt. De Amerikaanse 66-jarige Martha Nussbaum is er zo eentje. Ze is een filosofe en doceert aan de universiteit van Chicago klassieke en politieke filosofie. Ze heeft ook boeken geschreven en heeft het voornamelijk over de manier waarop je mensen goed leert worden. Ze pleit ook voor meer broederschap in de wereld. Martha Nussbaum is van joodse origine en haar filosofie zou best onderwezen worden in de hele wereld. Moest dat kunnen zouden we waarachtig in het paradijs leven. Ik bewonder die Martha Nussbaum tot in het oneindige, maar ik vrees dat haar stem er ook een zal blijven in de woestijn. Afgunst, wraak en machtswellust hebben altijd deel uitgemaakt van de samenleving waar ook ter wereld. Niemand zal er ooit in slagen om deze feiten uit het leven van de mensen te bannen. Maar dan schaar ik me aan de zijde van Martha Nussbaum met de woorden “dat men het toch kan proberen”.
Het jaar 1938 zal voor mij altijd de herinnering blijven oproepen aan een spektakel dat ik steeds als een unieke gebeurtenis blijf beschouwen. In de modernste Brusselse filmzaal “Variétés” in de Mechelse straat, was het toen de gewoonte om bij elke filmpremière ook een revue of een operette voor te stellen. Voor drie of vier Belgische frank kreeg men nagenoeg vier uur spektakel. Dat jaar zag ik er een revue met de grote Franse ster Mistinguett. Alleen al haar benen waren verzekerd voor een paar miljoen. Mistinguett werd geboren in 1875 en overleed in 1959. In Frankrijk is ze nog steeds niet vergeten. Zij lag aan de basis van de carrière die Maurice Chevalier wereldberoemd zou maken. In de “Variétés” werd de revue met Mistinguett (ik bezit nog steeds het programmaboekje) gevolgd door de film “Boys Town”, met Spencer Tracy en Mickey Rooney. Thans is Mickey Rooney op 93-jarige leeftijd te Los Angeles overleden. In mijn ogen was Mickey Rooney, die in zowat 200 films optrad, de verpersoonlijking van Hollywood. Niemand, maar dan ook niemand, kan zich in Hollywood vergelijken met Mickey Rooney. Niet alleen omwille van zijn carrière, maar ook niet omwille van zijn talent. Mickey was van alle markten thuis en elke rol die hij vertolkte beleefde hij als het ware echt. In “Boys Town” speelde hij een kereltje zoals er nu overal ter wereld rondlopen, zelfbewust en de wijsheid in pacht, maar dat tot inkeer wordt gebracht door Spencer Tracy. Mijlen ver van de reeks “Andy Hardy” waarmee hij alle harten zou veroveren, zonder de muzikale prenten te vergeten waarin hij optrad aan de zijde van Judy Garland. Mickey Rooney trouwde niet minder dan acht keer en had een relatie met Judy Garland, die veel wind deed opwaaien. Zijn huwelijken en zijn scheidingen verdrongen hem bijna naar de bedelstaf. Zijn groot talent overwon echter alle stormen. Zijn figuur staat in mijn geheugen gebeiteld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s