Wat “zien” ik ? 63

Door Staf Knop

De wereldleiders hebben ontdekt dat België het luilekkerland is. Na Barack Obama gaan ze hier mekaar omver lopen: XI Jinping, de Chinese president, Ban Ki-Moon, de VN-secretaris-generaal, John Kerry, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Serge Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, en tenslotte François Hollande, de Franse president. Allemaal hebben ze gereserveerd in ‘t Spinnekopke in Brussel, voor de echte stoemp met witte en zwarte pensen. Die mannen weten blijkbaar wel waar ze moeten zijn om lekker te vreten. Wat ze hier anders komen doen is koffiedik kijken, tenzij…dat ze ook vernomen hebben dat “De Ideale Wereld” bekroond werd als het beste informatief Tv-programma. Niemand wil dat immers missen omdat het tekenend is voor de Belgische journalistiek: dom en idioot. Ze gaan er plezier aan beleven en misschien worden ze aan hun stoel genageld en kijken ze daarna naar “Komen Eten”. Daarmee kan de pret niet meer op. Vooral omdat daar altijd eentje van de vier bij zit die niets lust van alles wat er op tafel komt. Wanneer het haar beurt is om een etentje voor te stellen, dient ze de grootste smeerlapperij op. Dat maakt het TV-avondje compleet. We hebben weer veel geleerd.

Vorige maandag heeft Barack Obama in Den Haag onze premier Elio Di Rupo effekes bij de arm genomen met …

“Zeg, jong, gij hebt in uw land toch gezegd dat ik naar daar kom, hé?”.

“Waarom vraagde gij dat?” vroeg Elio knipperend met de ogen.

“Ze spreken daar alleen maar over ne Panda! “ riep Obama.

“Nu dat uw Michelle niet meekomt, moet ge gene schrik hebben! We hebben die Panda onder controle…maar dat uw Michelle niet meekomt…dat is spijtig, he man!”

“Waarom? Mijn Michelle is Marilyn Monroe niet, he!”.

“Nee, maar gij zijt ook Kennedy niet, he!”.

Ondertussen trekt Poetin zijn schouders op voor al dat gelul over sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie de Russen willen opleggen. Het zal hem worst wezen en ik vraag mij af wat het nut is van al die verwijten. De Krim heeft zich uitgesproken en voor zover ik kan oordelen is daar geen enkele wet tegen bestand. Het is de wil van het volk. Bovendien is er geen mens in de Verenigde Staten noch in Europa die niet in vrede wil leven met de Russen. De politici denken daar blijkbaar anders over. Het klopt dat ik maar een kleine garnaal ben die van niks weet en dus niet kan oordelen. Zoals ik zijn er echter vele miljoenen en wij verlangen alleen naar rust en vrede. En wij zien niet in waarom er met de Russen niet kan gepraat worden en zij er niet bij zullen zijn wanneer er gepraat wordt over nucleaire overeenkomsten of economische problemen. Rusland is een wereldmacht en dus belangrijk wanneer het gaat over het welzijn van de wereld. Of gaan ze dat allemaal oplossen met zoveel eieren te leggen onder de kont van Oekraïne? Waar zit Guy Verhofstadt nu en waarom moest Reynders ginder ook zijn zegje gaan doen? Wat hebben wij daar baat bij? En wij weten anderzijds wel dat Rusland Europa nodig heeft, maar dat Europa ook Rusland nodig heeft. Wie dàt beseft kent het antwoord op de vraag die Herman Van Rompuy zich stelde met “moeten wij hen de oorlog verklaren?”. De brave Herman lachte ermee en wij ook…groen.

Het belet allemaal niet dat ik belangstellend heb gekeken naar het bezoek van president Obama aan de begraafplaats van de Amerikaanse gesneuvelden uit De Groote Oorlog te Waregem. Dat het een indrukwekkende plechtigheid is geworden zal niemand betwijfelen. Met trots heb ik naar onze koning Filip gekeken en geluisterd en zeker niet minder naar premier Elio Di Rupo. President Obama sprak als een groot staatsman en mocht elke Belg met vertrouwen in de vriendschap met de Verenigde Staten vervullen. En als de onvermijdelijke drang naar journalistieke nieuwsgierigheid, heb ik niet kunnen nalaten om tijdens de plechtigheid te Waregem voortdurend af te wisselen naar de uitzending op VRT-Eén en VTM, die eveneens alles rechtstreeks uitzond. En dan maak je als vanzelfsprekend de vergelijking, voornamelijk wat het commentaar bij de beelden betreft. Het was te opvallend om er over te zwijgen, maar VTM stak er met kop en schouders boven uit. Waar men op Eén zeer oppervlakkig bleef werd op VTM het betere journalistieke werk geboden.

Het bezoek aan België van president Obama werd afgerond met een samenkomst met de Europese leiders, waarna Obama nog mededeelde dat “de deur op een kier stond voor Rusland”. Na nog een praatje in de Bozar vertrok de Amerikaanse president naar Rome, waar hij de Paus ontmoette.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s