Wat “zien” in 58

Door Staf Knop

Nu heb ik toch wel te doen met den Bart, zeker. Hopelijk heeft hij ondertussen dat ziekenhuis verlaten en kraamt hij alweer zijn onzin uit over een onafhankelijk Vlaanderen. Dat is het enige wat ik die jongen verwijt, maar ik ben er van overtuigd dat zijn vermageringskuur hem parten speelt. Hij zou beter opnieuw wat kilootjes opdoen en zich verder tevreden stellen met zijn postje als burgemeester. Misschien nog eens een optreden in “De Slimste Mens ter Wereld”, dan kunnen we nog eens lachen. Feit is wel dat hij ondertussen in de peilingen de man is om na de verkiezingen het land te leiden. Dat zou een ramp zijn voor velen, die nu al zeggen dat ze in dat geval Europa een neus gaan zetten door uit te wijken naar Albanië, om daar het land op stelten te zetten. Hoe dat klinkt idioot? En wat gebeurt er nu? Het omgekeerde! En dat is niet idioot? De eerste die nu al gezegd heeft “dat hij zijn valies pakt mocht Bart De Wever het voor het zeggen krijgen, is Daniël Termont, de graag geziene burgemeester van Gent. Vraag het verder maar eens aan Kris Peeters en aan dat arme kind dat daar in Mechelen werd verkracht. En hebben jullie de cijfers over die verkrachtingen al eens bekeken? Ik vind het hoog tijd dat ze daar in Europa de ogen open trekken en gaan beseffen waarmee ze bezig zijn?

Tachtig jaar geleden stortte Koning Albert I van een rots in Marche-les-dames. Dat geloof ik direct. Die koning zou dan op weg geweest zijn naar Namen en zou onderweg tegen zijn chauffeur gezegd hebben: “Stopt eens. Ik ga hier eens effekes die rots beklimmen en ben zo terug.” Ik was één van de duizenden toeschouwers bij zijn begrafenis en ook bij de troonsbestijging van Koning Leopold III. Niemand zal mij geloven, maar mijn vader stond langs de weg met een dubbele ladder en verhuurde de hoogste sport voor twintig frank. Drie jaar later belandde ikzelf op het koninklijk paleis te Laken als telefonist-telegrafist voor Koning Leopold III. De verhalen over de dood van Albert I waren er nog steeds schering en inslag. Dat had een beetje te maken met koningin Elisabeth, die al een hele tijd eerder haar intrek had genomen in de villa “Les Palmiers”, een fantastische villa die Koning Leopold II destijds in het park dat bij het paleis hoort, had laten bouwen voor zijn minnares, de zogenaamde barones de Vaughan. Nu vroeg iedereen zich af waarom Elisabeth precies in die villa ging wonen, om daarna naar Stuyvenbergh te trekken. Wat was er zo speciaal aan “Les Palmiers”? Omdat Leopold II ook een tunnel had laten bouwen van het paleis naar de bewuste villa, meende iedereen nu die villa een beetje te mogen beschouwen als “het oord van verderf”. En het was ook al geen geheim dat Elisabeth een vriendje had. De rest laat ik over aan de roddelaars, die er gezond bij worden. Ik weet ook niet of dat nu allemaal iets te maken heeft met de dood van Albert I.

Dat deze maatschappij al enkele jaren eerder begonnen is aan het afzwakken van deze beschaving is al lang geen geheim meer. De strijd die er voor geleverd werd behoort tot een ver verleden, evenals de strijd voor de beschaafde omgangstaal en die in Vlaanderen zoveel inspanning eiste. Dat Luc Appermont zich nu voor de kar spant ter verdediging van de beschaafde omgangstaal op onze TV-zenders en voornamelijk op Vier, strekt hem tot ere. Hij is als grootmeester van het zuiver taalgebruik, niet de enige die zich geërgerd heeft aan de gelegenheidspresentator, Bart Cannaerts, van “De Pappenheimers”, toen die met zijn dialectisering er een potje van maakte. Luc Appermont had overschot van gelijk met er op te wijzen dat wie zo’n programma draagt het vereiste respect moet opbrengen voor de kijker. Anderzijds heb ik wel zeer goed de gedachtegang van Bart Cannaerts begrepen. Zijn voorgangers indachtig heeft hij hen willen overtreffen door wat plaats te geven aan het populisme. Anderen zouden misschien hetzelfde gedaan hebben, maar daarom de beschaafde omgangstaal op de helling te zetten, is een brug te ver. Dat hebben destijds Gaston en Leo moeten ervaren op de nationale zender, en dat is nu niet anders. Vlaanderen moet overigens niet geloven dat de strijd gestreden is. Het hangt aan een dun draadje en indien onze Tv-zenders er niet over waken en de smaak van sommige kijkers zouden huldigen, is de kans niet ondenkbaar dat we in vooroorlogse toestanden vervallen. Daar zal die blote rug van Elio Di Rupo niks aan veranderen, hoewel ze daar in Wallonië van wakker liggen. Zou het misschien kunnen dat ze daar aan de andere kant van de taalgrens werkelijk aanstoot aan nemen? En mogen we zeggen dat Vlaanderen daar allang overheen is en het naakt hier geen omkijken meer waard is? Om te beginnen zeker niet in Bredene. Goed, het gaat er om dat sommige mensen het goede voorbeeld moeten geven. Men vergeet echter dat Jean-Luc Dehaene die verplichting aan zijn laars lapte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s