Wat “zien” ik ? 56

Door Staf Knop

Tijdens een liberaal congres te Brussel werd Guy Verhofstadt officieel aangeduid als uitdager van M. Barroso, commissievoorzitter bij de Europese Unie. Tijdens zijn toespraak trok Verhofstadt fel van leer tegen al wie tegen het Verenigd Europa is “terwijl in Kiev mensen op straat sterven om er bij te behoren” huilde hij. ‘t Zal wel zijn. Twee dagen na hun verkiezing staan ze met duizenden bij ons. ”We moeten méér Europa hebben om onze problemen op te lossen”, riep Verhofstadt. Nu heb ik niets persoonlijk tegen Guy Verhofstadt, te beginnen omdat hij blijkbaar meent wat hij zegt. Maar men hoeft geen strateeg te zijn om te weten dat het westen en het oosten nooit kinderen kunnen krijgen en ook geen Europa. En waarom was de Guy destijds zo warm voor de Verenigde Staten van Europa met veertien landen, mensen met eenzelfde cultuur, waar hij nu staat te kelen dat het er nog méér moeten zijn? En het is daar dat ik hem niet meer volg. We ondergaan nu al het nadeel van dat “meer Europa”, laat het voldoende zijn. Als hij zijn Europa tot de aanvankelijke veertien weet te herleiden, ben ik zijn man.

Ondertussen hebben die van Bart De Wever ook hun congres gehad om ons nog eens goed op het hart te drukken dat zij geen verenigd België willen, maar een onafhankelijk Vlaanderen. Dat is dan weer te veel van het goede. Destijds waren we goed met de Benelux en daar zouden we beter bij gebleven zijn. Al dat gerotzooi over Europa en “vrij” Vlaanderen kunnen we best missen, vooral omdat er belangrijke zaken zijn die onze aandacht verdienen. Bijvoorbeeld het feit dat men in Nieuwpoort een onbekende bunker ontdekt heeft. Pas op, het is er eentje uit de Tweede Wereldoorlog, want in de eerste oorlog bouwden de Duitsers geen bunkers. Toen kwamen ze op je deur kloppen en zeggen dat je mocht opkrassen, want dat ze in je bed kwamen slapen, je wijn opzuipen en je dochter poepen. Als je mij niet gelooft moet je maar naar “In Vlaamse Velden” kijken.

In “Dag Allemaal” heeft een artikel gestaan waarin koning Filip wordt afgeschilderd als een dictator die heerst over de rest van de familie en over het personeel in het paleis. Na een reactie van de woordvoerder van het paleis blijft de hoofdredactrice van het weekblad achter de verschenen tekst staan. ‘t Zal wel zijn, wat kan ze anders doen? Nu wil het toeval dat ik ook wel een beetje de geplogenheden ken van de Koninklijke familie en de manier waarop ze met het personeel omgaan. Nu zou ik diegene willen kennen die aan koning Albert zou verboden hebben om wat dan ook te doen. Daar moet ik hartelijk mee lachen en ik hoop dat Filip dat ook heeft gedaan. En het personeel? Het is niet de koning die de scepter zwaait bij het personeel. Buiten zijn kamenier met wie de koning vriendschappelijk omgaat, ziet hij maar weinig van die mensen. Bij het bewuste weekblad is men blijkbaar niet vies van roddel.

Anders is het gesteld in Groot-Brittannië waar de Queen zich ergert aan de korte rokjes van Kate, de jonge en mooie echtgenote van prins William, terwijl heel Engeland zich dood staart naar die rokjes van Kate. Koningin Elizabeth heeft waarschijnlijk nog niet gekeken naar onze eigen koningin Mathilde, met wie Kate wat kan vergeleken worden. Zowel de ene als de andere mag wat mij betreft, gerust verder met haar korte rokjes uitpakken. En ik zie ook niet waarom William of Filip hen dat zou verbieden. In beide landen kan het geen kwaad dat er naar iets anders met grote goesting wordt gekeken dan naar Bart De Wever, ook al hebben ze die in Engeland niet.

Wat ik hier al over de daken heb uitgeroepen wordt nu alweer bevestigd: België is geroepen om een waar filmland te worden, een beetje zoals Italië dat werd in de vijftiger jaren. Na het succes van onze cineasten Felix Van Groeningen, Stijn Coninx, Jan Verheyen en Hans Herbots, krijgen we nu de unieke TV-serie “Salamander” te zien bij de BBC, de Britse zender. Dit is wel degelijk de beste reeks die ooit op ons kleine scherm is verschenen en ik wik mijn woorden. Weliswaar werden er nog andere waardevolle reeksen gemaakt, waarin het bewijs werd geleverd dat we over alle troeven beschikken. Indien ik “Salamander” als de beste beschouw, denk ik vooral aan het verhaal met internationaal karakter. Een verhaal over onze boerenbuiten kan goed zijn, maar blijft lokaal. Indien de Britten hun keuze lieten vallen op “Salamander” bevestigen zij mijn stelling en hoop ik dat onze TV-programmatoren en onze cineasten dat eveneens inzien. Het kan een wenk zijn naar de nieuwbakken netmanager van Eén, Olivier Goris, die van Woestijnvis komt waar ze mogelijk ook zullen beseffen dat ze nooit geweest zijn wat men hen heeft toegeschreven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s