Wat “zien” ik ? 49

Door Staf Knop

Het voordeel van oud worden is het feit dat men zich veel dieper in het verleden de dingen kan herinneren, waaraan anderen voorbij gaan alsof ze nooit hebben bestaan. Zo luisterde ik op radio 2 dat elke ochtend op het Tv-scherm te zien is, naar het wereldbekende nummer “Mack the Knife”, gezongen door Ella Fitzgerald. Het nummer in kwestie komt uit de “Driestuiversopera” van Bertolt Brecht en Kurt Weill. Op het scherm werd de vraag gesteld “welke Vlaamse zanger dat nummer ook heeft gezongen”. Benjamien gaf het antwoord: Helmut Lotti. En dat klopt. Maar wat niet werd gezegd en ouderen zich zullen herinneren, is de overdonderende versie van onze Maurice Dean en Anni Andersen. Dat gehuwd koppel bouwde zelfs een carrière uit in Las Vegas, maar ik herhaal het voor de zoveelste keer: Vlaanderen is een land zonder geheugen. Met hun versie van “Mack the Knife” stegen Maurice Dean en Anni Andersen tot ver boven al hun “voor-en achtergangers”.

Mag ik ook nog eens terugkomen op die 44 miljoen mensen die aan dementie lijden in de wereld? De acht belangrijkste industrielanden hebben nu afgesproken dat ze samen zullen ijveren om tegen deze ziekte een medicijn te vinden tegen 2025. Tot op heden bestaat er niets om de ziekte tegen te gaan, terwijl de medische wetenschap er toch enorm op vooruit is gegaan. Ondertussen zullen er nog vele slachtoffers vallen, want de ziekte gaat er met rasse schreden op vooruit.

Effekes over Geert Hoste nu. De plezantste van Vlaanderen heeft vorige week zijn Nieuwjaarsshow gepresenteerd in de Antwerpse stadsschouwburg. Onder de veelzeggende titel “Geert Hoste King” heeft hij koning Filip als schietschijf gekozen, samen met vele anderen die waarschijnlijk in de zaal zaten in de hoop dat ze tot de uitverkorenen behoren. Op 1 januari krijgen we het spektakel te zien op ons scherm. En dat Geert Hoste zijn vorig kijkcijfer van 1,7 miljoen zal halen is nu al een zekerheid. Wat mij betreft een verdiende zekerheid, want Hoste is geestig en ik sta in bewondering voor zijn voorafgaandelijk werk. Dergelijke show in mekaar boksen is niet niks. Alleen…de uittreksels van vorige shows die ons op zondag worden aangeboden, zijn ontgoochelend omwille van de politici en bekende Vlamingen die er een woordje mogen tussengooien. Dat boeit geen mens en werkt vervelend. Hopelijk doet hij het niet op dezelfde manier met Nieuwjaar.

Het is niet de eerste keer dat ik het hier heb over de “grote” vriendschap van Kris Peeters voor Bart De Wever, in het vooruitzicht van de verkiezingen. Het is alweer gebleken toen beiden zich lieten fotograferen met de oranje handschoenen, symbool van de “Warm Vlaanderen” actie van CD&V. Vriendschap tussen twee mensen is een edel gevoel. In het geval van de twee politici is er echter een geurtje aan, dat al maar meer begint te stinken. Ik geloof zelfs dat de stank te hevig is voor partijvoorzitter Beke. Ik zie Beke niet op dezelfde manier tewerk gaan. Die vertegenwoordigt veel meer de christelijke partij, die nooit iets te maken had met de extremen. Maar Kris Peeters wil zo graag op zijn troon blijven en zal de hulp van den Bart kunnen gebruiken.

Dat ik niet de enige ben met de mening dat vrouwen betere regeringsleiders zouden zijn dan mannen, blijkt nu duidelijk in Latijns-Amerika waar Michelle Bachelet tot “presidenta” werd verkozen in Chili. Maar ook in Argentinië zit Cristina Fernandez de Kirchner op de troon, net zoals Dilma Rousseff in Brazilië en Laura Chinchilla in Costa Rica. Het is zeker niet zo dat deze dames verkozen zijn omwille van hun mooie ogen, maar wel omwille van hun gezonde kijk op de manier waarop ze hun land willen leiden. Mannen zijn daartoe niet altijd in staat en denken dikwijls meer aan hun bankrekening. Tenzij ze hun machtswellust niet beheersen en over hun grenzen kijken, om dan een of andere reden vinden om de strijd aan te gaan en duizenden slachtoffers achter te laten. Het is bijna een alledaags verschijnsel. Geef mij dan maar een vrouw aan de macht.

De eindejaarsperiode is voor mij de schoonste tijd van het jaar. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar lijkt het wel alsof de wereld plots stemmiger en warmer geworden is. De kleurrijke lichtjes die zo ineens als uit de hemel vallen, zijn van aard om elke mens wat gelukkiger te maken. En nog wat…toen ik zowat tussen de twintig en de dertig zweefde, vond ik tijdens die bewuste feestweek de mooiste dichterlijke woorden van liefde uit om in de oren van mijn hartskoningin te fluisteren. Dat kan ik helaas niet meer, maar ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om al mijn lezers een gezond, gelukkig, voorspoedig, mooi en warm 2014 toe te wensen. Voeg daarbij een kerstfeest zoals wij het allemaal als peuter droomden. Deze wensen komen rechtstreeks uit mijn hart en ik sta op geen enkele verkiezingslijst.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s