Wat “zien” ik ? 47

Door Staf Knop

Of het in andere landen ook zo is weet ik niet, maar in België, of moet ik zeggen in Vlaanderen, zijn er twee groepen van mensen die op onbeschaafde wijze worden behandeld: vrouwen en ouderlingen. Zo heeft het in de kranten gestaan. De verkrachtingen en het geweld op vrouwen zijn niet meer te tellen en de slachtoffers worden door de overheid niet opgevangen waardig van een beschaafd land. En eenmaal de tachtig voorbij ben je voorgoed afgeschreven en hoef je niks meer te proberen. Velen beweren dat het al zo is wanneer je de vijftig overschreden heeft. De toekomst is aan de jeugd. Goed, maar dan met een bepaalde ervaring of achtergrond. En die bereikt men na de veertig. Het kan niet dat ik iemand hoor verkondigen na alle herdenkingen van de moord op president Kennedy in 1963, “dat het geen mens interesseert”. En wat het geweld op vrouwen betreft, kan het nog minder dat er in dit land van een voorschot groot 3.421 verkrachtingen en 20.370 gevallen van partnergeweld zijn geweest. Minister Milquet geeft de politie de raad om wat galanter met die slachtoffers om te gaan. ‘t Is toch niet waar zeker. Verdienen de smeerlappen die dergelijke daden op hun kerfstok hebben niet de straf die hen toekomt? Waar zijn ze hier mee bezig? Straks krijgen ze nog een cadeautje.

In Bree gaat men onder de tuin van de dekenij een theaterzaal bouwen, omdat het goedkoper uitvalt en er geen gevels bij te pas komen. Ge moet er maar opkomen. Ze hebben daar al Kim Clijsters uitgevonden en nu dit. Ik ben nog nooit in Bree geweest en weet alleen dat het in Limburg ligt, maar daar waar men een theaterzaal bouwt en dan nog wel ondergronds, daar moet het goed leven zijn en met intelligente mensen. Anders bouwt men een voetbalstadion. Nu heb ik niks tegen voetbal, maar ik vind wel dat de media in Vlaanderen denken dat het de navel van de wereld is. Ja, er is veel geld mee gemoeid, maar met smokkel en fraude ook. Met theater verhoogt men alleen het intellectueel peil van het volk, maar niet het kapitaal. We leven helaas in een wereld waarin het kapitaal primeert, en precies daarom vind ik het initiatief in Bree zo verbazend mooi. Ik weet ook dat het geen Breaking News is, maar een voetbaltrainer die van het ene clubje naar het andere verhuist, is dat ook niet.

Het is ver van ons bed, maar in New York werd Michael Bloomberg na twaalf jaar van zijn zetel als burgemeester verdreven door Bill de Blasio. Wat de Blasio voor de wereldstad met meer dan tien miljoen inwoners zal doen, is koffiedik kijken. Wat Bloomberg heeft gedaan weten de New Yorkers wel. Hij zou de stad rijk hebben hebben gemaakt. Manhattan puilt uit van de miljardairs die er zijn komen wonen. De armen wensen Bloomberg echter naar de hel en beweren dat hij een burgemeester was voor de rijken. Ik weet niet wie gelijk heeft, maar zouden ze die Bloomberg niet kunnen vragen om hier voor een tijdje de burgemeestertroon in Brussel te bestijgen? Ze kunnen er wel wat rijkaards gebruiken. Het hoeven niet allemaal armoedzaaiers te zijn die er komen vast ankeren. Misschien ook…in Antwerpen. Den Bart zou er wat kunnen rusten, want dat heeft hij nodig. Bref, een beetje Amerikaans bloed in ons bestel kan nooit kwaad.

In wat een heerlijk land leven wij toch. Van onze ministers maken we stripfiguren, van onze kookpieten maken we megasterren en op het TV-scherm volstaat het om als een dom kieken over te komen en onmiddellijk een volle bladzijde in de kranten te halen. Het bewijst alleen maar dat we ook in een gelukkig land leven. Mij zou het echter niet storen moesten we daarbij ook in een interessant land leven. Indien dat moet blijken uit wat we op ons TV-scherm te zien krijgen, kan ik daarbij geen gat in de lucht springen. En altijd worden bepaalde programma’s aangekondigd alsof we nu het kind van Maria Magdalena gaan te zien krijgen, maar niks. We krijgen een actrice te zien die het in zich heeft om ons met haar talent te overdonderen, maar die zich tevreden stelt met een reclame spelletje: Nathalie Meskens. Wat een verspilling!

Anderzijds is daar een jonge kerel die ons scherm nu al enkele weken teistert met “De ideale wereld”, en die er in slaagt om dagelijks een BV naast zich te plaatsen om naar zijn gelul te luisteren. Dat kan je in het buitenland niet gaan vertellen, zou Geert Hoste zeggen. En diezelfde BV’s zie je ook terug in “Café Corsari”. En zo boeren we maar verder. Te weten dat België zoveel te bieden heeft om er interessante programma’s uit te putten. Men hoeft mij niet te vragen welke dat zouden kunnen zijn, ik ga hun werk niet doen. Maar het is wel zo dat een knaap van tien ze zou kunnen opsommen. Ze liggen zo voor de hand.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s