Wat “zien” Ik ? 43

Door Staf Knop

Politiek is nooit mijn ding geweest, maar wanneer ik zie wat het zogenaamde confederalisme van de N-VA te bieden heeft, vraag ik me toch wel af of ze het bij die partij wel alle vijf hebben. En wat ik me nog meer afvraag is het feit waarom een partij die de ondergang van het land nastreeft, nog recht van spreken heeft. Het zal dan wel zijn dat ik ze niet alle vijf meer heb, maar goed dan. Zo zijn we allemaal gekken onder elkaar. Bovendien ben ik een Brusselaar en dus helemaal buiten kwestie. Voor de N-VA is Brussel een lastpost. De hoofdstad van Europa waar niemand zich nog herkent en thuis voelt. Maar waar dagelijks nagenoeg 300.000 Vlamingen hun boterham komen verdienen, maar er geen belastingen betalen. Hoe zal de N-VA daar een mouw aan passen? De Brusselaars zullen mogen kiezen of ze bij Vlaanderen of Wallonië willen horen. Te weten dat een Brusselaar al sinds eeuwen een Europeaan is, wordt dat niet simpel. Te bedenken dat 42 percent van de Vlamingen de ideeën van de N-VA wel ziet zitten. Vlaanderen is er dus niet slimmer op geworden.

Salvatore Adamo is zeventig geworden. Toen hij achttien was kwam hij mij opzoeken op de krant, met de vraag “of ik hem niet kon helpen”. Hij beweerde tweehonderd liedjes te hebben geschreven. Ik heb hem geholpen samen met Frans Romeyns, die toen “Tienerklanken” presenteerde op de Vlaamse televisie. Ik bracht hem bij EMI, de platenfirma. Het resulteerde in een plaatje met als titel “Sans toi Mamie”, dat Frans en ik in alle juke boxen gingen steken, waar die ook maar stonden in de Brusselse cafeetjes. Adamo werd steenrijk. ‘t Is maar dat je het weet.

De laatste burgemeester van Brussel gaat met pensioen. Voor de echte Brusselaars is Freddy Thielemans inderdaad de laatste echte Brusselse burgemeester. Zijn opvolger zal nooit “de ket” zijn zoals Freddy dat is en was, perfect tweetalig en desnoods vijftalig, beschikte Freddy over een culturele geest, tekenend voor de ware Brusselaar. Brussel zal hem missen.

De Boekenbeurs te Antwerpen is voor mij een grote ontgoocheling geworden. Ik zag daar duizenden mensen rondlopen en nog meer kinderen, maar ik zag nagenoeg niemand een boek kopen, ondanks veel kijkers. Ik zag Herman Brusselaars, Walter Vandenbroeck en Geert Van Istendael zich door de massa wringen en allemaal zullen ze hetzelfde opgemerkt hebben: vele boekenstanden met boeken waarover ze niets weten en vele auteurs die totaal onbekend zijn bij het publiek, maar die wel goede boeken hebben geschreven. Naast mij zat Patricia Delandtsheer, een uitstekend auteur met boeken over de Holocaust, maar die nagenoeg niemand kent. Conclusie: wie met zijn kop niet op het Tv-scherm verschijnt en geen kookboek heeft geschreven, kan het schudden. En wie heeft daar schuld aan? De media en de uitgevers. Geen van beide is opgewassen voor de taak die de hunne is. Bij de VRT op Canvas werd de afgelopen week een lofwaardige poging gedaan, na vele jaren. Men mag hopen dat het geen kort leven is beschoren, omwille van de kijkcijfers. Die mogen hierin echter geen rol spelen. Uiteindelijk gaat het om het opkrikken van de cultuur in Vlaanderen. En dat is echt nodig.

Er is dezer dagen al heel wat te doen geweest omtrent de Vlaamse film. Enerzijds pakte Jan Verheyen uit met “Het Vonnis” en anderzijds was er “Marina” van Stijn Coninx, een film waarin de jeugdjaren van Rocco Granata worden belicht en de carrière van zijn succesliedje. Ik heb geen van beide films gezien en heb er dus geen oordeel over te vellen. Ik kan alleen met vreugde vaststellen dat de Vlaamse filmproductie al een tijdje in de lift zit en dat de belangstelling zeer groot is. Sommige vertolkers van bij ons krijgen aandacht in de wereldpers. Dat is belangrijk. Mijn bekommernis gaat echter naar de inhoud van elke film. En ik kan alleen hopen dat onze cineasten voldoende kieskeurig zijn en in hun keuze thema’s aansnijden, die een internationaal publiek kunnen aanspreken.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s